Güncel
Giriş Tarihi : 21-09-2020 18:24   Güncelleme : 12-09-2022 09:15

Gerze’de ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’

Gerze’de, Süslü Kadınlar mor maskelerini takarak dünya geneline yaymak istediklerini taleplerini İskele Meydanından da duyurmaya çalıştılar

Gerze’de ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’

Her yıl binlerce kadının katılımı ile herhangi bir gruba veya kuruluşa bağlı olmayan gönüllü kadınlar tarafından organize edilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turunun Türkiye’de 8’incisi ilçemizde de 2’incisi düzenlendi.

Kadınların şık kıyafetleriyle bisiklete binip sokaklarda pedal çevirdiği, "Kadın sokağa çıkarsa dünya değişir" vurgusu yaparak daha çok kadının bisiklete binmesini sağlamak amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 25 ülkede eş zamanlı olarak pandemi dolayısıyla bireysel ve küçük arkadaş grupları halinde gerçekleşti.

Gerze'de de gönüllü organizatör Hilal Arslan’ın öncülüğünde, pandemi koşullarında gerekli önlemler alınarak kadın mücadelesini simgeleyen mor maskelerini takan kadınlar, dünya geneline yaymaya çalıştıkları taleplerini, Gerze İskele Meydanı’ndan da duyurmaya çalıştı.

Pandemi nedeniyle bu sene toplu sürüş yapamayan Süslü Kadınlar, fotoğraf standları kurup hep beraber bisikletlerini süsledi.

Gerzeli kadınlar, aynı zamanda kadına yönelik şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasına yönelik taleplerini de dile getirip, Gerze halkı arasında bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına İstanbul Sözleşmesi'ni anlatan broşürler de dağıttı.

Kadın mücadelesinin simgesi mor maskesini takan gönüllü organizatör Hilal Arslan, “ Bisiklet çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracı. Dünyanın gündeminde de yer alan iklim değişikliğinin, çevrenin, doğanın kirlenmesinin nedeni biz insanlarız. Doğanın dengesini bozduk ve şimdi bunu nasıl durduracağımızı düşünmemiz gerekiyor. Bizim de bisiklete binerek buna bir katkımız olabilir.

Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık.

EGZOZ KOKUSUNA KARŞI PARFÜM KOKUSU

“Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında yapılan “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ ne vurgu yapmak istiyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de bisikletli kadınlarımız yıllardır öncülük ediyor.

‘Egzoz Kokusuna Karşı Parfüm Kokusu’ diyoruz ve yollarda araç gürültüsü değil, kadınların kahkahaları olsun istiyoruz.

Özellikle büyük şehirlerde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini istiyoruz. Haftanın bir günü, özgürce sokaklarda yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ve çocuklarımızla oyun oynamak istiyoruz.

Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların, hiçe saydığı birçok bisikletli insanı, bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz.

KADIN VE ERKEKLERİN BU TOPLUMDA AYNI HAKLARA, YÜKÜMLÜLÜKLERE SAHİP OLDUĞUNU HATIRLATMAK İSTİYORUZ

Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında “var” olmalı.

Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz" diyerek düşüncelerini belirtti.

AdminAdmin