Güncel
Giriş Tarihi : 18-11-2021 10:33   Güncelleme : 16-11-2023 12:58

Gerzeli balıkçılar, bilinmeyenleri anlattı

Beklentileri karşılamayan Karadeniz’i Kalkan denizi haline getirmek için başlatılan Kalkan Balığı Projesi ile ilgili Gerzeli balıkçılarla bir araya geldik

Gerzeli balıkçılar, bilinmeyenleri anlattı

Sinop’ta ve ulusal basında “Karadeniz'de kalkan projesi başarıya ulaşamadı” başlığıyla yayınlanan haber üzerine ilçemizde yıllardır balıkçılık yapanlarla bir araya gelerek Kalkan Balığıyla ilgili bilgiler aldık.

Yayınlanan haberde bilim adamları “Karadeniz'in Kalkan denizi olması için 24 yılda 100 binin üzerinde Kalkan yavrusu Sinop'tan denize bırakıldı ama proje, beklentileri karşılamadı.

Karadeniz'de Kalkan balığı popülasyonunu arttırmak ve bir iç deniz olan Karadeniz'i bir Kalkan denizi haline getirmek için 24 yıl önce Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) ile başlatılan Kalkan Balığı Projesi beklentileri karşılamadı. Denize 24 yılda 100 binin üzerinde Kalkan yavrusu bırakılmasına rağmen istenilen Kalkan popülasyonu bir türlü sağlanamadı.” söylemleri üzerine bizlerde ilçemizde balıkçıların görüşünü almak istedik.

Gerze denildiğinde, 8-10 kg tutulan kalkan balıklarıyla hatırlanan tezgâhlardaki o görüntüler her ne kadar şimdi anılarda kalmış olsa da, balıkçılarımız şu anda eskilerde hatırlanan Kalkan balıklarının neden artık olmadığıyla ilgili bizlere çok çarpıcı söylemlerde bulundular.

Yıllardır ilçemizde balıkçılık yapan Şükrü (lakabıyla Hot Hot Şükrü) “devletimiz denize yıllarca yavru kalkan balıkları bıraktı. Bizler zaman içinde 3-4 kg seviyelerine ulaşan Kalkan balıkları tuttuk fakat Karadeniz’de bu balık yok olma durumuna geldi” diyerek buna neden olan sebepleri şu şekilde kaydetti:

İlk olarak denizlerde kotasız, sınırsız bir şekilde avlanma yapan trol veya gırgırlar, bir diğeri algarna ile yapılan dip taramalarıdır. Bunlar dip taraması yaparken balıkların yuvalarını bozmakta, büyük balıkçı tekneleri ise sonar radarlarıyla balığı adeta şoklamakta ve balığın kaçmasına şans tanımaktadır”

“Biz gerçekten denizlerde balığın tekrar eski seviyelerine ulaşmasını istiyorsak devlet balıkçıları birkaç yıl sübvanse edecek, varsa banka borçlarını öteleyecek ve kimse denizlere açılmayacak. Bu vesile ile balığın tekrar eski popülasyonunu sağlanabilir” diye konuştu.

AdminAdmin