Güncel
Giriş Tarihi : 05-11-2021 12:24   Güncelleme : 05-11-2021 17:35

Gerzeli Çiftçilere Siyez Tohumu Dağıtıldı

Ata buğdayı olarak kabul edilen siyez buğdayı ilçemizdeki çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıldı

Gerzeli Çiftçilere Siyez Tohumu Dağıtıldı

Belediye Başkanı Cevat Şensoy tarafından başlatılan Milli Tarım Yerli Tohum Projesi kapsamında Alaçam ve Dikmen ilçelerinden temini sağlanan daha sonra mahsulü elde edilen siyez tohumu, ilçemizdeki çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıldı.

2019 yılında göreve başlamasının ardından Türk tarımını güçlendirme adına Milli Tarım Yerli Tohum Projesi’ adı altında Yaykıl köyünde 21 dönüm belediye arazisine yerli mısır, nohut ve fasulye ektiklerini belirten Şensoy,  “buradan alınan mahsulleri belediye emekçilerimize dağıttık. Geri kalanını da yine belediyemize başvuran ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtarak geçen seneki dönemde bitirmiştik.

180 ÇUVAL MAHSUL ELDE ETTİK

Bu hasat döneminden önceki dönemde bu alanı değerlendirmek amacıyla Alaçam ve Dikmen’in yüksek köylerinden temin ettiğimiz buğdaylardan 180 çuval mahsul elde ettik.

Size verdiğimiz 4 çuval siyez buğdayını gelecek dönem sizden geri istiyoruz” diyerek çiftçilere seslendi.

90 Bin Dekar Alan Tarım Alanından Sadece 18 Bin Dekar Kullanılıyor

Kaymakam Tekin Dundar, 90 bin dekar ekilebilir alan varken bu alanın yalnızca 18 bin dekarının kullanıldığını belirtti.

Dundar,  “Türkiye önemli bir tarım ülkesi. Yerli tohum konusunda da evveliyatımızda önemli bir kaynak ülkeyiz ama hızlı şehirleşmeyle beraber tarım alanlarını son yıllarda ciddi anlamda boşalttık.

Tabi bu da tarım ve üretim alanlarının boşalmasına, yerli tohumların kaybolmasına, unutulmasına sebebiyet verdi. Ama bugün değerli belediye başkanımızın çabalarıyla, çalışmalarıyla ve ekip arkadaşlarının katkılarıyla yerli tohum olan siyez buğdayının canlandırılması, yaygınlaştırılması için bir çalışma başlatması ile yerli tohum cinsleri daha çok ekilecek ve daha çok çoğalacaktır.

Yerli tohuma sahip çıkmamız, önem vermemiz dışa bağımlılığı azaltma konusunda oldukça önemli. Türkiye’nin, toplumumuzun, yeni neslin geleceği, üretimden geçiyor. Bizim burada yaklaşık 90 bin dekar ekilebilir alanımız var, bu 90 bin dekarlık alanın 18 bin dekarı kullanılıyor yani yaklaşık 5’te 1’i ekilip biçilebiliyor. Bu tabii kırsalın boşalmasından kaynaklı bir durum.

Pandemi ile beraber özellikle büyük şehirlerimizde yaşayan vatandaşlarımız Gerze’ye geri dönüşe geçti. Bu 90 bin dekar alan inşallah tarıma, üretime kazandırılması büyük önem arz ediyor. Çünkü her geçen gün güvenli gıdanın önemi daha da anlaşılıyor.

Bu manada emek veren belediye başkanımıza, ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki hasat döneminde daha verimli bir sezon diliyorum” diye konuştu.

Siyez Tohum Dağıtım Törenine Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Kaymakam Refiki Feyza Nur Kılıç, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdür V. Özbay Akkaş, Gerze AK Parti İlçe Başkanı Cumhur Kurt ve çiftçiler de katılım sağladı.

AdminAdmin