Güncel
Giriş Tarihi : 25-04-2022 18:11   Güncelleme : 25-04-2022 18:55

Gerzeli çiftçilere, yerli ırk olan Hacı Kadı Tavuğu dağıtıldı

Gerze Tavuklarında seleksiyon ile canlı ağırlık ve besi performansının artırılması projesine bağlı olarak Gerzeli çiftçilere, yerli ırk olan Hacı Kadı Tavuğu dağıtıldı

Gerzeli çiftçilere, yerli ırk olan Hacı Kadı Tavuğu dağıtıldı

Gerze Tavuklarında seleksiyon ile canlı ağırlık ve besi performansının artırılması projesine bağlı olarak Gerzeli çiftçilere, yerli ırk olan Hacı Kadı Tavuğu dağıtıldı.

Türkiye’nin saf tavuk ırkı olan Gerze Tavuğunun değerinin artırılması ve üretime kazandırılması amacıyla 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TAGEM desteği ile yürütülen Gerze Tavuklarında seleksiyon ile canlı ağırlık ve besi performansının artırılması projesi kapsamında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen organizasyonla Gerzeli çiftçilere, Hacı Kadı Tavuğu dağıtımı gerçekleştirildi.

Programa Sinop Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Kaymakam Refiki Özgü Özen, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Umut Sami Yamak, Gerze MYO Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Keskin, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, İlçe Tarım ve Orman Müdürü V. Özbay Akkaş, İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Burma ve çiftçiler katılım sağladı.

Tavuk alan çiftçilere seslenen 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “yalnızca bir tavuk bakmayacaksınız. Bir türün ıslahını, bir türün tekrar anavatanında bir varlık olarak yer almasına katkı sağlayacaksınız. Bir ilçenin adını taşıyan kaç hayvan vardır? Gerze bu anlamda çok şanslı,  bu projenin tutması, devamının sağlanması için desteğinize ihtiyacımız var. Üniversite her türlü desteği her zaman, her şartta yapacağımızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Projenin yürütücüsü 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Umut Sami Yamak, projeyle hedeflediklerinin hayvan sayısını artırmak olduğunu belirtti. Yamak,  geçtiğimiz yıl Hacı Kadı Tavuğu yumurtası arayışı içerisine girdiklerini ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü V. Özbay Akkaş’ dan yumurta aldıklarını yine Sinop’ ta faaliyet gösteren iş insanlarının kurduğu Hacı Kadı Anonim Şirketinden de destek gördüklerini kaydetti.

Yamak, 300-400 yumurta ile işe başladıklarını, 100 civarında damızlıkları olduğunu bugün de yaklaşık 3 aylık olan tavukların dağıtıldığı söyleyerek, “bugün konuşulan bu rakamlar sembolik. Önemli olan Hacı Kadı Tavuğunun farkındalığını artırmak, vatandaşın elindeki tavuk sayısını artırmak, Bakanlık bu konuda bizlere ciddi anlamda yardımcı oluyor. Amacımız ilerleyen dönemde hem sayıyı artırmak hem projede hedeflediğimiz noktaya ulaşmak hem de civcivlerimizi vatandaşlarımızla buluşturmak” diye konuştu. 

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, projede emeği geçenleri tebrik ederken projenin tavuk ırkının ıslahı ve gelişmesine olanak sağlayan bir proje olduğunu söyledi.   

Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, projenin Gerze’ nin tanıtımı için büyük önem arz ettiğini belirterek, “stratejik alanda küçük de olsa bir adım atılıyor; insanlık için küçük ama Gerze için çok büyük bir adım.

Gerze Hacı Kadı Tavuğu yakın zamana kadar nesli tükenme riski altındaydı. Bu proje sayesinde inşallah üretim artacak, korunması gereken bir tavuk türü olmasının yanında saflığını yitirmemiş. Hacı Kadı Tavuğu Gerze’nin reklam yüzü; ilçemizin meydanında Hacı Kadı Tavuğu Heykeli var. Korunması adına bu projeye destek veren tüm çalışanlara, mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

İl Tarım Müdürü Fatih Önlem, projede emeği geçenlere teşekkür ederken İl Müdürlüğü bünyesinde devam eden projeler ve yatırımlar ile ilgili bilgiler verdi,  projenin ilçemiz için hayırlara vesile olmasını diledi. 

AdminAdmin