Güncel
Giriş Tarihi : 19-06-2017 17:17   Güncelleme : 19-06-2017 17:37

Hacıkadı'nın Eti Afrodizyak Etkili Olabilir

Gerze’nin sembolü haline gelen Hacıkadı etinde cinsel isteği ve duyguları uyaran afrodizyak maddesinin olup olmadığı araştırılmaya başlandı.

Hacıkadı'nın Eti Afrodizyak Etkili Olabilir

Gerze’nin sembolü haline gelen Hacıkadı etinde cinsel isteği ve duyguları uyaran afrodizyak maddesinin olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Fransa’da bir porsiyonu 100 Avro bedelle satılan afrodizyak etkili La Flèche tavuğuyla büyük benzerlikler taşıyan Hacıkadı’nın bu ırkla akraba olup olmadığı ise yapılan çalışmalar sonunda netlik kazanacak.

 

Araştırmalar başladı

Fransa’nın aynı adı taşıyan kasabasında üretilen La Flèche tavuğuyla birlikte, Dünya üzerinde ibikleri çatallı tek tavuk ırkı olan Hacıkadı (Gerze tavuğu olarak da bilinir), ilçemizin simgesi konumunda. Gerze dışında Dünya üzerinde başka hiçbir yerde bulunmayan Hacıkadı tavuğu hakkında Akdeniz Üniversitesi bünyesinde çalışmalar yapan bir grubun, iki tavuk ırkı arasındaki akrabalık bağlarının araştırılmasına yönelik çalışmalarını TÜBİTAK’a sunduğu öğrenildi.

 

Nesli tükenebilir

Yumurta ve et verimi düşük olan Hacıkadı tavuğu, bu sebeple üreticiler tarafından rağbet görmüyor. Ürettiğinden kar etmek durumunda olan üreticiler de Hacıkadı horozu yerine et ve yumurta verimliliği daha yüksek ırklara yöneliyor. Bu sebeple nesli tükenme noktasına gelen Hacıkadı tavuğunun korunması ve çoğaltılması için 2009 yılında Gerze İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesinde kuluçka merkezi kuruldu.

 

Üretimine başlandı

Finansmanı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanan ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yönetilen proje kapsamında, ilk etapta 640 yumurta kapasiteli bir kuluçkahane ve civciv büyütme ünitesi kuruldu. Bu süreçte, ilçemizde Hacıkadı özelliği gösteren tavuklar tespit edilerek bu tavuklardan alınan yumurtalar ile üretime başlandı.

 

Civciv büyütme ünitesinde belirli bir büyüklüğe gelen tavuklar, İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde oluşturulan kümese alınarak büyütülmeye başlandı. Sekiz yıldır devam eden projede, damızlık seçilen hayvanlardan elde edilen yumurtalar ise kuluçka makinesine alınarak yeniden civciv üretimine devam edilmekte.

 

Hacıkadı horozunun özellikleri nelerdir?

Türkiye’de ibikleri çatallı tek tavuk türü olan Hacıkadı horozunun ortalama ağırlığı 2 kilo 500 gram, tavuğunun ağırlığı ise ortalama 1 kilo 800 gram olmakta. Yıllık 80 yumurta üretim ortalamasıyla, yumurta ve et üretiminde başarılı özellikler sergilemeyen Hacıkadı ırkının,  kulakları çok belirgin olmakla birlikte her iki tarafı da koyu beyazdır. Vücutları parlak siyah tüylerle kaplı olan tavuk türünün gagası gri renkli ve çıkıntı olur. Vücut derisi ve eti ise beyazdır.

Namaz vakitlerinde ötüyor

Birçok horoz türü tan ağarırken ötmeye başlayarak yeni günü müjdelerken, Hacıkadı’yı diğer türlerden ayıran önemli bir özelliği daha var. Her namaz vakti ötmesiyle bilinen Hacıkadı horozu, bu sayede namaz vaktinin yaklaştığını insanlara haber veriyor. Seher vaktinde başlayan ötüşlerine günün beş vaktini de ekleyen Hacıkadı horozları, gece 12’de son kez öterek günün bittiğini söylüyor.

Horozu dövüşçü, tavuğunun yumurtası çift sarılı

Sahibini çok iyi tanıdığı ifade edilen Hacıkadı horozları, kıskanç ve dövüşçü olma özellikleriyle öne çıkıyor. Haremine aldığı tavukları bir aile reisi edasıyla koruduğu ve kolladığı biliniyor. Bu cinsin tavuklarının yumurtaları ise çift sarılı ve beyaz kabuklu oluyor.


Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi

 

Erkan TaşErkan Taş