Güncel
Giriş Tarihi : 18-01-2021 12:40   Güncelleme : 18-01-2021 12:51

Hamside Av Yasağı Süresi Uzadı

Tarım ve Orman Bakanlığı, ticari amaçlı hamsi avı yasak süresinin 28 Ocak 2021 tarihine kadar devam edeceğini duyurdu; taze hamsi yerini buzhane hamsisine bıraktı

Hamside Av Yasağı Süresi Uzadı

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ticari amaçlı amaçlı hamsi avcılığını, balığın avlanabilir yasal boy uzunluğu, balığın biyolojik yapısına uygun olmayan avcılığın giderek artış gösterdiğini; mevcut avlanılan balıkların avlanma miktarlarında, değerlendirilmeyen ve pazara sunulmayan balık miktarlarındaki oran artışının devam ettiği ve yaşanan bu durumun, gelecek yılların hamsi stoklarına ve anaçlarına olumsuz etki edeceği sebep gösterilerek  "Hamsi Avcılığının" kısmi olarak 18 Ocak 2021 tarihine kadar durdurulması kararının alındığını duyurmuştu.

Bu kapsamda hamsi avı, 08 Ocak 2021 tarihinden başlayarak, 10 gün süreyle İstanbul Boğazı’nda ve Karadeniz’in büyük bir bölümünde durdurulmuştu. Bu süre içerisinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma ve değerlendirme sonucunda; Karadeniz’in ülkemiz karasularında bulunan hamsilerin halen büyük bir bölümünün avlanabilir asgari boy uzunluğunun altında olduğu ve et veriminde bir artış olmadığı tespit edildi.

Ayrıca mevcut hamsi sürüleri haricinde asgari avlanabilir boy uzunluğu ve et verimi kriterlerine uygun başka sürü girişi de olmadığı bu nedenle de, İstanbul Boğazı’nın tamamı ile Karadeniz’de İstanbul İli Sarıyer İlçesi Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularımızda her türlü av aracı ile ticari amaçlı hamsi avcılığının durdurulma süresi 28 Ocak 2021 tarihi 00.00 saatine kadar uzatıldığı açıklandı.

Balık tezgâhlarında buzhane hamsisi yerini aldı

Devam eden av yasağı kapsamında ilçemizde balık tezgâhlarında buzhane hamsisi satılmaya başlandı.

Hamsinin boy uzunluğu ve et veriminin yetersiz olmasını sezonun erken başlamasına yoran ilçemiz balıkçılarından Hüseyin Metinkaya, “Hamsi avlama yasağının uzama sebebi avlanan hamsinin boy standartına uygun olmaması ve et veriminde bir artış görülmemesi. İğneada’dan Gürcistan sınırına kadar avlanma yasağı var.

Bu sezon hamsinin boyu 9 cm’den ne aşağı indi ne yukarı çıktı. Av sezonu 1 Eylülde başlıyor; hamsi yeterince gelişemeden avlamaya başlıyoruz. Av sezonunun biraz daha geç başlaması gerekiyor ki balıklar yeterince büyüsün, et verimi yeterli olsun” diyerek düşüncelerini belirtti.

Balık tezgâhlarını süsleyen balık fiyatları şu şekilde;

Hamsi: 15-20 TL

Çupra: 15-50 TL

Levrek: 20-50 TL

Mezgit: 30-35 TL

Somon: 35 TL

Barbun: 40 TL

İstavrit: 30 TL

AdminAdmin