Güncel
Giriş Tarihi : 28-01-2016 15:11   Güncelleme : 28-01-2016 15:37

Hasar Tespit Çalışmaları Tamamlandı

Yoğun kar yağışı nedeniyle yıkılan ve zarar gören seralarda hasar tespit çalışmaları tamamlandı

Hasar Tespit Çalışmaları Tamamlandı
 İlçemiz köylerinde seracılık ile uğraşan vatandaşlar yılın ilk günlerinde yağan yoğun kar nedeniyle zarara uğramış, seraları hasar görmüş, bazıları tamamen yıkılmıştı.


İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, maddi zarara uğrayan vatandaşların hasar gören seralarında, hasar tespit çalışmaları tamamlandı.

 İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Özbay AKKAŞ kamu oyunu bilgilendirmek amacıyla seralarda meydana gelen hasarların tespiti, şap aşı kampanyası ve bitki yetiştiriciliği yapan üreticilere sağlanan destek ile ilgili duyuru yayımladı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Kamuoyuna Duyuru….

1-Yoğun kar yağışı sonucu İlçemizde örtü altı yetiştiricilik yapılan alanlarda meydana gelen hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır.

Dış iklim faktörlerinin etkisini kısmen kaldırarak veya azaltarak, gerekli üretim koşullarının sağlanması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda "ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ" denmektedir. Bu sistemler için de cam ya da plastikle örtülü yüksek yapılar "SERA" olarak tanımlanmaktadır.

Gerze ilçesinde 267 Çiftçi ailesi 41,7 dekar alanda örtü altı tarımı yapmakta ve seracılık bu çiftçilerimiz için önemli bir gelir kaynağı konumundadır. Bu seraların bir kısmı Sinop İl Özel İdaresi desteği ile, bir kısmı Gerze Sosyal Yardımlaşma Vakfı Başkanlığı destekleri ve bir kısmı da çiftçilerimizin kendi imkanları ile yapılmıştır.

29.12.2015 -03.01.2016 tarihleri arasında İlçemizde meydana gelen yoğun kar yağışı sonucunda örtü altı yetiştiricilik yapılan alanlarda hasarlar meydana gelmiştir. İlçe Müdürlüğümüzce yapılan hasar tespit çalışmalarında, 25 çiftçimize ait yaklaşık 4500 m2 serada naylon örtü ve demir aksamında hasar meydana geldiği tespit edilmiştir. Hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup, hazırlanan raporlar en kısa sürede Valiliğimize sunulacaktır.


2-Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesine yönelik Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Küçük aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı ve işletme büyüklüğü 5 dekar veya altında olan çay ve fındık alanları hariç meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilere 2016 yılında 100 TL/da (dekara 100 TL) küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılacaktır.

Çiftçilerimizin 2016 yılı küçük aile işletmesi desteği için, 2016 yılı üretim yılında çiftçi kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmış veya güncellemiş olmak kaydıyla, 31.10.2016 tarihine kadar İlçe Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir.

3-2016 Yılı İlkbahar Şap Aşı Kampanyası Başladı.

Halk arasında -tabak- olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15-30, et veriminde %10-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup %80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylıktan itibaren hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.

Şap hastalığı ile mücadele kapsamında, Bakanlığımız tarafından programlanan aşı kampanyası ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki sefer yapılmaktadır. Bu kapsamda büyükbaş hayvanlar yılda iki sefer aşılanmaktadır. İlçemiz köylerinde 11.01.2016 tarihinde ilkbahar şap aşı kampanyası başlatılmış olup, şu ana kadar 20 köyde aşılama çalışması tamamlanmıştır.

Üreticilerimizin kampanya döneminde görevli teknik personelimize yardımcı olmaları ve hayvanlarına aşı yaptırmaları 5596 Sayılı Kanun gereği zorunlu olup, aksi durumda cezalı duruma düşeceklerdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur….

Özbay AKKAŞ

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V.

Seda ŞengülSeda Şengül