Güncel
Giriş Tarihi : 12-11-2020 12:55   Güncelleme : 12-11-2020 14:17

İL MÜDÜRÜ ŞAHİN'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

Sinop Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürü Sami Şahin, kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında sosyal güvenlik konularında rehberlik ve bilgilendirme çalışmaları yürüttüklerini hatırlattı.

İL MÜDÜRÜ ŞAHİN'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

Şahin yaptığı yazılı basın açıklamasında; “Bilindiği üzere kayıt dışı istihdam ülkemizin en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Kurumumuzca kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında denetimin yanı sıra aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme amaçlı faaliyetler yapılmaktadır. Bu kapsamda geçmişte yapılan birçok faaliyete ve projeye ek olarak 2020 yılı içerisinde; 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı, Ulusal İstihdam Stratejisi (2020-2023) ve Kurumumuz 2020 yılı Merkezi Eylem Planında sosyal güvenlik bilincini artırmaya ve kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik birçok faaliyete yer verilmiştir.  Yukarıda sayılan programlar, strateji belgeleri ve eylem planları kapsamında İl Müdürlüklerimiz tarafından da gerçekleştirilmesi gereken faaliyetler yer almaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüklerimizce gerçekleştirilecek rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerinin planlı ve ülke genelinde standart hale getirilebilmesi amacıyla “2020 yılı Bilgilendirme ve Rehberlik Programı” oluşturulmuştur. Bu kapsamda işveren ve STK Ziyaretleri gerçekleştirilerek 4000 Adet Bilgilendirme Broşürü dağıtımı gerçekleştirilmiştir."

SİGORTALI ÇALIŞMAK BİR TERCİH DEĞİLDİR

"Sigortasız çalışma halinde Sosyal Güvenlik Kurumunun bu durumdan haberi olmaz ve sigortalının haklarını koruyamaz. Yani Sigortasız çalışmak kişinin kendisinin ve ailesinin yarınlarını tehlikeye atan en büyük risktir. Sigortalı çalışmak anayasal bir hak, işverenler için sigortalı işçi çalıştırmak yasal bir zorunluluktur."

SİGORTASIZ ÇALIŞMANIN OLUMSUZ SONUÇLARI

İşçiler Açısından Sigortasız Çalışma; iş kazası, meslek hastalığı veya analık durumlarında hak ve yardımlardan faydalanamamasına, Sağlık Yardımlarından faydalanamamasına, Uzun Vadede emekli olamamasına ve ölüm halinde eş ve çocuklara aylık bağlanamamasına, İşsizlik ödeneği ve kıdem tazminatı gibi haklardan faydalanamamasına sebep olur.

Devlet açısından Sigortasız Çalışma; her şeyden önce prim kaybına, Sosyal Güvenlik açıklarını artırmasına, Gelecek nesillerin sosyal güvenlik sisteminden kaynaklanan yükleri taşımak zorunda kalmalarına ve sistemden yeterli düzeyde faydalanamamalarına, Gelir Dağılımında adaletsizliklere sebep olur. “

SİGORTALI İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN; HEM KENDİ KAZANIR HEM DE ÜLKESİNE KAZANDIRIR

“Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve risklidir. Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti ödenecek primin yaklaşık 10 katıdır. Ayrıca sigortasız işçinin kaza geçirip çalışamaz duruma gelmesi ya da ölmesi halinde sigortalıya ve yakınlarına yapılacak tüm giderler İşverenden talep edilir. Sigortasız işçi çalıştırmayan işverenler, primlerini düzenli öder ve gerekli belgeleri SGK ya yasal süresi içinde verirse sigorta prim teşviklerinden yararlanarak çok büyük maliyet avantajı sağlayabilir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” ifadelerine yer verdi.

hakan akbaşhakan akbaş