Güncel
Giriş Tarihi : 09-06-2022 12:12   Güncelleme : 10-06-2022 10:26

İlçemizde yeni gelir getirici kaynak: “İpek Böcekçiliği”

Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Yenikent köyünde oluşturulan İpek Böceği Besleme Evinde incelemeler yaptı

İlçemizde yeni gelir getirici kaynak: “İpek Böcekçiliği”

Gerze Kaymakamı olarak göreve başlamasının ardından Gerze’de birçok projeyi hayata geçiren Kaymakam Tekin Dundar, Yenikent köyünde kurulan İpek Böceği üretimhanesinde incelemelerde bulundu, çalışmalarda gelinen noktayı yakinen takip etti.

Kaymakam Dundar'ın, ilçemizde yeni gelir getirici alanlar oluşturmak için başlatılmasına olanak sağladığı “Gerze İpek Böceği Yetiştirme Projesi” kapsamında lider üretici olarak görevi üstlenen Elif Öztürk, Yenikent köyünde İpek Böceği Besleme Evi oluşturarak İpek Böceği Yetiştiriciliğine başladı.

Kaymakam Dundar, Öztürk’ün çalışma alanında yaptığı incelemelerin ardından bunun bir deneme üretimi olduğunu istedikleri verimin alındığı takdirde İpek Böceği Yetiştiriciliğini ilçemizde yaygınlaştırmak istediklerini belirtti.

Kaymakam Dundar, “Gerze’ de bu projeyi başlatmamızın amacı alternatif gelir getirici kaynak oluşturmak. Kısa sürede ürün verdiği ve gelir sağladığı için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile konuyu araştırıp odağımıza aldık.

Üreticimiz Elif Öztürk, lider üretici olarak bize başvuru yaptı, bizde elimizden gelen desteği vererek burada bir koza evi oluşturmasını sağladık. Koza Birlik üretim alanına göre yetiştiricilere böceklerin teminini ücretsiz olarak sağlıyor.

Uygun nem ve uygun ısıyı sağladıktan sonra böcekleri dut yaprağı ile besliyorsunuz. 45 gün gibi kısa bir sürede ürün ortaya çıkmış oluyor. İpek böceklerimiz, yaklaşık 35 gün daha beslenecek sonra kendini kozaya saracak, ondan sonra hasat başlayacak ve Koza Birliğe satılacak. Umarız deneme üretimimiz başarılı olur, böceklerimizin gelişimi şimdilik gayet normal” diye konuştu. 

Böceklerin gelişiminin normal seyirde olduğunu söyleyen üretici Öztürk, gönüllü olarak bu işe giriştiğini belirtti. Öztürk, “araştırdım, İpek Böceğinin dut ağacının olduğu her yerde yetiştirilebileceğini öğrendim. Kaymakam Bey esnaf ziyareti yaparken benim dükkânıma da geldi. Projelerden konuştuk, Kaymakam Beye bu projeden bahsettim, o da bu projeyi Gerze’ de yaygınlaştırmak istediğini söyledi. Ben de gönüllü oldum, onlarında desteğiyle buraya kadar geldik” ifadelerinde bulundu. 

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özbay Akkaş’ ta Gerze’ nin arazi yapısına bakıldığında eğimli ve parçalı bir yapıya sahip olduğunu, küçük alanlarda gelir getirici kaynaklara yönelmek gerektiğini, ilçemizdeki dut ağacı varlığını da düşünerek İpek Böceği Yetiştiriciliği yapılabileceği kanısına vardıklarını belirtti.

Akkaş, “Elif Hanım girişimci olarak İpek Böceği yetiştiriciliği yapabileceğini söyledi. Bizde Kaymakamımızın da teşvikleriyle böyle bir proje başlatmış olduk. Bunun devamının gelmesi için dut ağacı varlığının kişi bazında artırılması gerekiyor veya dut ağacı ormanları oluşturmak gerekiyor. Çünkü İpek Böceğinin tek besin kaynağı dut yaprağı. Esasen İpek Böceği Yetiştiriciliğinde kullanılan dut ağaçları çeşit olarak farklı; meyve vermeyen, tamamen yaprağı üzerinden yetiştiriciliği yapılan dut ağacı kullanılıyor. Daha önce bölgemizde böyle bir çalışmanın hiç yapılmamış. İpek Böceği Yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlarımız öncelikle dut ağacı dikerek böceğin besinini sağlamalı” dedi.

Konunun devamının sağlanabilmesi için çalışmalara başladıklarını kaydeden Kaymakam Dundar, baharda dikilmek üzere Yaykıl köyünde yaklaşık 33 dekarlık bir alanda meyvesiz dut ağacı dikimi yapacaklarını, Orman Bölge Müdürlüğünün de bu konuda destek verdiğini sözlerine ekledi.

AdminAdmin