Güncel
Giriş Tarihi : 01-10-2016 11:13   Güncelleme : 01-10-2016 11:18

İlçemize Bağlı Bir Köy Karantinaya Alındı

Büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle ilçemize bağlı Hıdırlı köyü karantinaya alındı

İlçemize Bağlı Bir Köy Karantinaya Alındı
 Edinilen bilgiye göre, yapılan kontrollerde Hıdırlı köyünde bazı büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit edildi. Bunun üzerine köye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre ekipler köye giderek ilaçlama ve dezenfektan çalışmalarını yaparak durumu kontrol altına aldıklarını ve karantinanın devam ettiğini ifade ettiler.

İlçemiz veterinerlerinden konuyla ilgili bilgi alarak, şap (dabak) hastalığı ile ilgili bilinmeyenleri ve hastalıkla karşılaşıldığında alınması gereken önlemleri sorduk;

Şap Hastalığı Nedir?

Sıkça duyduğumuz şap hastalığı sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda görülen, hayvanların süt ve et verimlerini azaltan bulaşıcı bir hastalıktır.

Şap hastalığı nasıl bulaşmaktadır?

Şap hastalığı diğer adıyla dabak hastalığı, hasta hayvanların salyaları, derisi ve yapağıları vasıtasıyla diğer hayvanlara bulaşır. Hastalığı taşıyan hayvanların ahırına girenlerin ayaklarına giydiklerine, ot, saman ve yemlere bulaşmaktadır. Hayvanların salyası, burun akıntıları, solunumu, süt, idrar, vajinal akıntı, deri döküntüsü ile bulaşabildiği gibi, rüzgar vasıtasıyla uzun mesafelere ulaşabilmekte, hayvanlarla uğraşan insanlar ile de bulaşabilmektedir.

Şap hastalığı nasıl anlaşılır?

Hayvanda ateş yüksekliği, ağızdan akan ipliksi salya ve akar, dilde, diş etinde, dudak ve burun içinde, memede mercimek tanesi kadar içi sıvı olan keseciklerin patlamasıyla oluşan yaralardan, hayvanın tırnak arasında oluşan yaralardan, tırnağın düşmesinden, hayvanın yürümekte zorlanması ve acı çekmesinden, bazen diz çökerek yürümesinden anlaşılabilmektedir.

Şap hastalığından nasıl korunmak gerekir?

Hastalık ortaya çıkar çıkmaz sağlıklı hayvanlar hastalıklı olanlardan ayrılır. Şap hastalığına karşı en baştaki önlem aşıdır. Şap hastalığı görülen bölgenin 20 km çapında bulunan tüm hayvanların aşılanması gerekmektedir. Süt sağılan hayvanların meme temizliğine, sağma makinelerinin ve el temizliğine özen gösterilmelidir. Şap hastalığı sonunda ahırların tümü kireç ile boyanmalıdır. Hayvanların meraya çıkacakları dönemde mikroplu meralarda otlatma yaptırılmamalıdır. Şap hastalığı olan hayvanların etleri yenebilir, ancak ölmüş olanların hemen imha edilmeleri gerekmektedir.

Şap hastalığı öncesinde hayvanlara aşı yaptırılmalı, yeni alınmış olan hayvanların aşısının olup olmadığı kontrol edilmeli, ahırların girişlerinde kireç bulundurulmalı, hayvan bakıcılarından hariç ahıra girilmemeli, sağım öncesi ve sağım esnasında ekipmanların ve ellerin temizliğine dikkat edilmelidir.

Şap Hastalığı Karşı Alınacak Önlemler:

1. Hayvanlarda aşılanma olması gerekir. Aşılar soğuk zincirle taşınmalı, kurala uygun şekilde yapılmalıdır.
2. Hayvanlar yeni satın alınmışsa, on gün karantinada tutulması gerekir.
3. Ahıra bakıcıdan başka kimsenin girmemesi, bakıcının da özel elbise ve çizmeyle girmesi gerekir.
4. Sağım önce ve sonrası malzemelerin yıkanması şarttır.
5. Hastalığın olduğu yerlerden hayvan alınmaması gerekir.
6. Ölü hayvanların yakılması veya çukura gömülmesi ve üstlerine kireç dökülmesi gerekir. Kullanılan malzemelerin 80 derecede kaynatılmalıdır.

Seda ŞengülSeda Şengül