Güncel
Giriş Tarihi : 12-05-2023 14:34   Güncelleme : 12-05-2023 15:01

İlkbaharın gelmesiyle fide satışları başladı

Fide yetiştiricileri bahar mevsiminin gelmesiyle yetiştirdikleri ürünleri satışa sunmaya başlarken, vatandaşlar da tezgahlardaki ürünlere yoğun ilgi gösteriyor

İlkbaharın gelmesiyle fide satışları başladı

Gerze' de baharın gelmesiyle fide dikim mevsimi başladı. Kentte, evlerde, bahçe veya balkonlarda sebze ve meyve yetiştirmek isteyenler için Mayıs ayına girilmesiyle birlikte fideler satışa çıktı.

Gerze' de ilkbaharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar sebze ve meyve fidelerini toprağa ekmek için fide satan noktaların yolunu tutuyor. Pazarda, kaldırımlarda ve belli noktalarda satışlar yapılıyor.

Köylüler bahçe ve arazilerinde, şehirde yaşayan halk ise evlerinin bahçe ve balkonlarındaki saksılara ekmek üzere sebze ve meyve fidesi satan yerleri sıklıkla ziyaret etmeye başladı.

Sebze ve meyve fideleri 3 ila 15 lira arasında, tohumlar bardak başına 15 ila 20 lira arasında, ağaç fideleri de 60 ila 150 lira arasında değişen fiyatlarla satılırken halk özellikle domates, biber, salatalık, gibi fidelere yoğun ilgi gösteriyor.

Özellikle don olayları ve yüksek yağıştan etkilenmemesi amacıyla Mayıs ayının ilk haftası ile ikinci haftasının beklendiği fide satışlarında, satıcılar vatandaşların fidelere ilgi gösterdiğini kaydediyor.

FİDE YETİŞTİRME VE BAKIM AŞAMALARI

-Fide dikiminde en önemli kriter, ortam koşulları, bitki örtüsü ve dış etkenlerdir. Fide dikimi gerçekleştirilecek olan alana göre tayin edilen şartlar, genellikle fideden alınacak verimi doğrudan etkiler.

-Gerekli şartlar sağlandığında dikim aşamasında kullanılacak olan toprağın, dikilecek saksı ya da alanın yetiştirmeye elverişli olması gerekmektedir.

-Şayet saksı yetiştiriciliği yapılıyorsa, çoğunlukla tüm fidelerde olduğu gibi sulama payının bırakılması gerekmektedir. Bu pay genellikle en az 1 parmak kalınlığında olmalıdır.

-Dikim aşamasından sonra fide yetiştirmedeki en önemli kriter gübrelemedir. Gübreleme işlemi, fideden elde edeceğiniz verimi üst noktaya çıkarır.

-Fide dikiminden 1 hafta sonra ilk sıvı gübreleme işlemi uygulanır.

-Sıvı gübreleme kontrollü salınım adı verilen işlemi uygulayarak fidenin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve damarlarının ve köklerinin güçlenmesini sağlar.

-Dikim işleminden sonra bakım süreci boyunca fidenin oda atmosferinden, güneş ışınlarından ve hava akımından doğru şekilde faydalandığından emin olun.

-Bakım aşamasında bir diğer önemli kriter yazlık sebzeler için sıcaklık gündüz 21 ila 24 derece, gece 16 ila 18 derece, kışlık sebzelerde ise sıcaklık gündüz 18 ila 20 derece, gece ise 12 ila 15 derece arasında olmalıdır.

AdminAdmin