Güncel
Giriş Tarihi : 25-11-2019 10:57   Güncelleme : 29-11-2019 17:05

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Sinop’ta da açılmış olup, 15.08.2017 tarihinden itibaren hizmet vermektedir.

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”

1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde üç kız kardeşin vahşice öldürülmeleri bütün dünyada yankı buldu. Bu olay karşısında 17 Aralık 1991 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak belirlenmiştir.

Bu tarihten itibaren ülkemizin de aralarında bulunduğu birçok ülkede 25 Kasım nedeniyle her yıl çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. İlimizde de 2019 yılı “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ne istinaden kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda toplumsal farkındalık ve duyarlılığı artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Şiddet; kişinin fiziksel, cinsel, psikolojik veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı içermektedir. Kadına yönelik şiddet coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve öğretim düzeyine bakılmaksızın tüm dünyada ve kültürlerde yaygın görülen bir olaydır.

Kadınların şiddete maruz kaldıkları durumlarda başvurabileceği en önemli yasal dayanak ise 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanundur.

Bu kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenlemektedir. Bu kanun kapsamında şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Sinop’ta da açılmış olup, Gelincik Mah. Zübeyde Hanım Cad. No:4 adresindeki Sinop Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binasında 15.08.2017 tarihinden itibaren hizmet vermektedir.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), şiddet olgusunun nedenlerini, varlığını ve sonuçlarını tespit etmek, tek elden ve çok yönlü mücadele etmek amacıyla kurulmuştur. Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetleri verilmektedir.

Yani Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri; aile içi şiddete maruz kalan kadınların ve çocukların yaşadığı şiddet sonrasında gereken tedavi hizmetlerini koordine etmek, şiddet mağduru kadınlara, varsa çocuklarıyla birlikte ihtiyaç durumunda barınma yeri sağlamak, hayati tehlikenin bulunması halinde koruma altına almak, geçici maddi yardımlar yapmak, hukuki destek vererek dava takipleri yapmak, iş edindirmeye yönelik destek vermek, şiddet uygulayanlara eğitim ve danışmanlık desteği gibi temel destekler sunmaktadır. Gizlilik ve mahremiyetin temel prensip olduğu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde alanında uzman meslek elemanları tarafından şiddet mağduru bireylerle bire bir özel görüşmeler yapılırken onların güvenliklerini mutlak biçimde sağlayıcı tedbirler de alınmaktadır.

Siz de Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM) bizzat başvurarak, emniyet güçleri aracılığıyla ve ALO 183’ü arayarak hizmetlerden yararlanabilir ya da ihtiyacı olan birinin yararlanmasını sağlayabilirsiniz. İçinde yaşadığımız toplumun bütün bireylerine ve aileye zarar veren kadına yönelik şiddetin artık hayatımızdan tamamen çıkması için devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tek tek fertler olarak birlikte el ele mücadele edelim.

“ŞİDDETE SESSİZ KALMAYALIM, KORKMAYALIM, UTANMAYALIM, ORTAK OLMAYALIM.” Çünkü “KADINA ŞİDDET İNSANLIĞA İHANETTİR.”

AdminAdmin