Güncel
Giriş Tarihi : 14-10-2016 11:11   Güncelleme : 14-10-2016 11:19

Karadenizli Balıkçıların Sorunlarına Çözüm Arandı

Sinop Üniversitesi “Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı” ile bilim adamları ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi

Karadenizli Balıkçıların Sorunlarına Çözüm Arandı
Yerel, bölgesel ve eğitimsel kalkınma hedefiyle birçok başarılı proje, çalıştay ve sempozyuma ev sahipliği yapan Sinop Üniversitesi “Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı” ile bilim adamları ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Üniversitenin, Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde gerçekleştirilen Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı açılış programına; Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Dr. Erdinç Güneş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Sezgin ve Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, balıkçılık ve avlanma alanında uzman akademisyenler, balıkçılık kooperatif başkanları ve sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldılar.

Program Üniversite tarafından hazırlanan "Karadeniz ve Balıkçılık" konulu video gösterimi ile başladı.

Karadenizli Balıkçıların Sorunlarına Çözüm Bulmaya Çalışacağız

Ardından programın açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız ve Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, Sinop ve bölgemiz açısından önem teşkil eden Balıkçılık konusunun, düzenlenen çalıştayda her yönüyle tartışılacağını belirterek, "Bizler Karadeniz balıkçılarına ve Karadeniz'e gönül vermiş, su ürünlerinin çeşitlerini dallarını meslek edinmiş akademisyenler, daire yöneticileri, bürokrasi mensupları olarak bu sektörün başarısının ülkenin zenginlik zincirinin bir halkası olacağını bilerek Karadenizli balıkçıların sorunlarına çözüm bulmaya çalışacağız. Ayrıca çalıştayda tartışılan konulardan sunulan bildirilerden bir sonuç bildirgesi hazırlayıp yetkili mercilerle paylaşmayı düşünüyoruz. Ayrıca bir kitap haline getirip yayınlamayı da planlıyoruz” dedi.

Balıkçılığımızın İçinde Karadeniz’in Özel Bir Yeri Vardır

Ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın ise, su ürünlerinin tarih boyunca önemli besin kaynakları arasında yer aldığını belirterek, “Su Ürünleri, neredeyse insanoğlunun tarih sahnesine çıkışından bu yana en önemli besin maddelerindendir. Dengeli beslenmenin bilincinde olan ülkeler, denizlerden yüksek oranda yararlanmanın yollarını aramaktadırlar ve bugünden geleceğe yatırım yapmaktadırlar. Balıkçılık sektörü de ülkemize sürekli girdi sağlayabilecek önemli kaynaklarımızdandır. Balıkçılığımızın içinde Karadeniz’in özel bir yeri vardır çünkü biz üretimimizin yaklaşık % 70’ini Karadeniz’den elde ediyoruz. Bugün burada bu kaynaklarımızı sürdürülebilir kılmak için neler yapılabilir, balıkçılarımızın sorunları nelerdir, bu konudaki akademik yaklaşımlar nelerdir. Bunları düzeyli bir platformda tartışabilmek ortak çözüm arayışları bulabilmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ümit ediyorum verimli bir toplantı olacak ve güzel neticeler elde edilebilecektir” dedi.

Karadeniz Balıkçılık Anlamında Zengin Kaynaklara Sahip

Daha sonra konuşan Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Dr. Erdinç Güneş ise, Karadeniz’in balıkçılık anlamında zengin kaynaklara sahip olduğunu belirterek, düzenlenen bu çalıştay sayesinde yetkili merciler, bilim adamları ve sektör temsilcilerinin bir araya gelerek önemli konular hakkında müzakere edebilmek imkânı bulacağını ifade etti.

Program, alanında uzman akademisyenler ve balıkçılık sektörünün öncü isimlerinin sunumları, karşılıklı müzakere ve ödül töreni ile sona erdi.

Seda ŞengülSeda Şengül