Güncel
Giriş Tarihi : 03-06-2022 11:19   Güncelleme : 03-06-2022 16:17

Karaömeroğlu, “Sinop Türk Somonunun Başkenti Olacak”

Türk Somonunun Başkenti Sinop’tan Gümüşdoğan Şirketi bu Yıl 80 Milyon Dolarlık ihracat hedefliyor

Karaömeroğlu, “Sinop Türk Somonunun Başkenti Olacak”

Gerze Demirci köyü Çakıroğlu mevkiinden Dikmen sınırına kadar alanda kurulmaya başlayan balık kafesleri zaman zaman kamuoyunda çevre kirliliği gibi birçok konuda kafa karışıklığına sebebiyet verse de firma yetkilileri Vali Karaömeroğlu ve Sinop basınını tesislerinde ağırlayarak kafaları karıştıran sorulara yanıt verdiler.

Gerze iskelesinde gelen konukları tek tek karşılayan Gümüşdoğa Şirket Koordinatörü Hakan Çağlarırmak şirkete ait trolla konukları balık üretim kafeslerine götürdü. Çağlarırmak, burada yaptığı bilgilendirmede, Gümüşdoğa Balıkçılık olarak Karadeniz dışında Ege ve Akdeniz’ de de balık üretimi yaptıklarını kaydederek, Ege ve Akdeniz’de çupra, levrek ve alabalık üretimi yaptıklarını, Karadeniz’ in su sıcaklığının somon üretimi noktasında daha elverişli olduğunu söyledi.

Ege ve Akdeniz de yaklaşık olarak 40 bin ton levrek ve çupra, 8 bin ton alabalık ürettiklerini ve burada da yaklaşık 15-18 bin ton civarında da somon üretimi yaptıklarını, hedeflerinin ise burada da 40-45 bin tona ulaşmak olduğunu söyledi.

Yemler konusunda kendisine sorduğumuz soruyu  “balık yemlerini kendi tesislerimizde kendimiz üretiyoruz. Milas’ ta dört yem fabrikamız var. Moritanya’da yem fabrikamız var. Gerektiğinde Fas’tan, buralardaki balık işleyen fabrikalardan da hammadde (balık yağı, balık unu, soya vitamin gibi mineraller)  tedarik ediyoruz” şeklinde cevapladı.

Balıklarda ilaçlamalar konusunda ki sorumuza; çok titiz davrandıklarını ifade eden Hakan Çağlarırmak, “biz zaten ürünlerimizin %90 – 95’ ini yurt dışına ihraç ettiğimizden dolayı kimyasallar konusunda oldukça hassasız. Örneğin ihracat yaptığımız Japonya’dan 7-8 şirket yetkilisi balık üretim tesislerimizin her kademesinde sudaki parametreleri ve balıktaki parametreleri an be an takip ediyor. Bu ürünü Japonlar daha çok çiğ tükettikleri için bu konuda daha çok hassas davranıyorlar. Yani burada kimyasallar konusunda bir şey olması düşünülemez” dedi.

Ölü Balıklar konusunda ki sorumuza ise “dalgıçlarımız bu balıkları havuzlardan almakta ve bu ölü balıkları geri dönüşüme göndermektedir” diye konuştu.

Şirket Koordinatörü Hakan Çağlar işçi alımı noktasında ki sorumuza;  ilk hedeflerinin yerel halk olduğunu, yerelden tedarik edilemediğinde ise çevre il veya ilçelerden temin etmeye çalıştıklarını kaydetti. Çağlarırmak, “Sinop veya Gerze’den işçi alımını gerçekleştiremediğimiz için Bafra’dan yaklaşık 50-60 kişi işletmemizde çalışıyor. Bugün kurulu tesisin maliyeti 25 milyon eurodur. Sinop ve Gerze’deki işletmelerimizde ortalama 540 kişi iki vardiya olarak çalışmaktadır. Günlük 3500-400 TL aylık ortalama 12 bin TL maaş ödemekteyiz. Gerze açıklarında ki havuzlardan alınan balıklar Sinop Organize Sanayideki işletmemizde işlenmektedir. Biz burada hem çalışan sayımızı artırmakta, hem de büyümemizi o oranda yapmaktayız” diye konuştu.

Balığın sağlıklı olabilmesi için temiz suya ihtiyacın olduğunu, bunun için suyun, çevrenin kirlenmesi gibi bir olumsuz durumun olamayacağını kaydeden Çağlarırmak, “üretim yaptığımız alanda Japon yetkililer sürekli gözlem yapmaktadır. Her şeyi inceliyorlar; bu anlamda işletmemizde veya üretilen balıklarda bir sıkıntı olduğu anda bizim onlara bu ürünleri satma gibi durumumuz olamaz. Şunu da belirtmeliyiz, onlar sadece balığa, ürüne bakmıyor; personel memnuniyeti, çalışma koşulları, hijyen gibi konularda her şeye bakıyorlar. Biz bu noktada sürekli denetleniyoruz. Hal böyle iken üretimi, ihracatımızı tehlikeye sokacak bir eylem, işlemin olması düşünülemez. Burada altı aylık üretim yapıyoruz ardından altı ay deniz adeta nadasa bırakılıyor” dedi.

İşletme Müdürü Kutluhan Sevdi yapmış olduğu bilgilendirme, kafeslerdeki yemlemenin tamamen otomatik olduğunu belirterek, yemlemenin sabah ve akşam olmak üzeri iki defa yapıldığını söyledi. Sevdi, “kafeslerimizde üçer tane kameramız var. Bu kameralar sayesinde balıkların yemlenmesini, balıkların durumunu, balığın yem alıp alamadığını, yemin kaçıp kaçmadığını görerek gerek yem zayiatını, gerekse çevre kirliliğinin önüne geçmiş oluyoruz.

Tesisimizde 50 çalışanımız ile hiç karaya çıkmadan günlerce kalabilecek imkânlara sahibiz. Kendi olanaklarımızla deniz suyunu içme suyuna dönüştürerek kullanmaktayız. Kendi buzhanemizde buzumuzu yapmaktayız. Şu aşamada Kasım ayında kafeslere koyduğumuz somonlarımızı şuan sağmaktayız. Ve yaklaşık on beş gün sonra da sezonu kapatacağız” diye konuştu.

Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, 2021 yılı içinde 5 işletmenin 3 bin ton somon üretimi yaparak, 19 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Karaömeroğlu, “bu sene faaliyette olan 11 işletmenin ise yaklaşık 40 bin ton somon üretimi yaparak 80 milyon dolarlık Türk Somon’u ihracatı yapmasını bekliyoruz. Burada yapılan üretim tamamen çevreye duyarlı, çevre koşullarına uygun bir şekilde yapılıyor ve en büyük ihracat Japonya, Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır.

Bugün Japonlar, balıkların her evresini, gelişme sürecini takip ve tahlil ediyorlar. Şirketlerimiz burada hem üretim yapıyor, hem de istihdam sağlıyorlar. Bundan dolayı bizlerde Sinop somonu konusunda oldukça iddialıyız.  Türk somonunun başkenti Sinop olacak” dedi.

Programa Sinop Valisi Erol Karömeroğlu, Sinop İl Jandarma Komutanı J.Kd. Albay Ferhat Kuran, Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Refik Kaymakam Özlem Doğan, Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay, Sahil Güvenlik 72. Bot Komutanı S.G. Yüzbaşı Mustafa Eray, Gerze Liman Müdürü Ergin Kirpitçi, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üst. Ali Su, İlçe Emniyet Müdürü Erol Ulaş, İşletme Müdürü Kutluhan Sevdi katıldı.

AdminAdmin