Güncel
Giriş Tarihi : 03-09-2019 17:53   Güncelleme : 03-09-2019 18:15

"KENDİ TOPRAĞIMIZA PARAYLA GİRİYORUZ!"

Hamsilos Tabiat Parkının, Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğünce pazarlık usulü ihaleye çıkartılarak beş yıl süreli bir şahsa verilmesine başta siyasiler olmak üzere vatandaşlar da sert tepkiler gösteriyor.

"KENDİ TOPRAĞIMIZA PARAYLA GİRİYORUZ!"

Türkiye’de tek ve eşi olmayan Hamsilos Fiyordunun girişlerinin ücretli hale getirilmesine ilk olarak Cumhuriyet Halk Partisi Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve İyi Parti İl Başkanı Yılmaz Şanlar tepki gösterdi.

Karadeniz Hamsilos Tabiat Parkı’nın beş yıl süreli kiralanmasına “Yıllardan beri yaşadığımız, gördüğümüz, bildiğimiz misafirlerimiz geldiğinde ilk olarak gezmeye götürdüğümüz yer olan Hamsilos’a girişi ücretli hale getirmişler. Şimdi ne olacak orayı birilerine verdiler, her geçenden para alacaklarmış, onu da aldırmayacağız. Böyle bir şey yok emin olun. Bizim orada küçük bir balıkçı barınağımız var. Balıkçı ne yapacak? Burada 3 çocuğunu, eşini alıp orada kayalıklarda balık tutmak isteyen vatandaşlarımız var. Bunlar geçtiğinde paramı verecek? Yazıktır, insaf” diyerek tepkisini dile getirerek olayın takipçisi olacağını belirtti.

İyi Parti İl Başkanı Yılmaz Şanlar da "Milletimizin ekonomik sıkıntılarla boğulduğu, gelirlerin giderleri karşılamadığı bu sıkıntılı dönemde nefes almak, doğanın lütuflarından faydalanarak birazda olsa kafasını dinlemek için şehrimiz insanlarının uğrak yeri olan, çapara balıkçılarının avlandığı, tekne balıkçılarının kayıklarının çekek alanı olan Akliman, Hamsilos gezi bölgesinin girişinin kapatılarak ücretli hale getirilmesi Sinop halkının ve Abalı köyü sakinlerinin büyük tepkisine neden olmuştur” dedi.

Abalı Köyü Akliman mahallesinde ikamet ettiğini ve bu uygulamanın doğru olmadığını söyleyen Şanlar, “Bu uygulamanın iptal edilmesi yönünde yasal tepkimizi en üst seviyede göstereceğiz. Milli parkların yolu kapatacağına, kapatılmasına müsaade edeceğine, hatta peşkeş çekeceğine bahsi geçen bölge içinde işletme kurulan alanları ihale yoluyla kiraya vermesi uygun olandır. Örneğin büfe, kafeterya veya tesis yapılan alanları kiraya vererek yoldaki ücretli uygulamasını kaldırması Sinop halkının beklentisidir. Oldubittiye getirilerek yapılan bu yer tahsisinin Sinop turizmine faydadan çok zarar verir. Devletimizin önceliği vatandaşımızın menfaatini gözetmek, faydalı uygulamalar yapmaktır. Bu uygulamanın derhal kaldırılması yönünde yetkilileri sorumluluk almaya davet ediyoruz. Tüm Sinop Halkımızdan da bu yanlış uygulamanın iptali yönünde, gerekli tavrı göstermelerini bekliyoruz" dedi.

Bir çok vatandaş da sosyal medya üzerinden tepkisini göstermesinin ardından örgütlenerek protesto yürüyüşü ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Araçlarla konvoy halinde klakson çalarak Su Ürünleri Fakültesinin olduğu alana gelindi. Alanda toplanan vatandaşlar alınan güvenlik önlemleri altında giriş kapısının belirlendiği alana kadar protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Bunun üzerine kalabalık grubun sözcüsü Tuncay Üstün, “Son yıllarda turizm merkezi olan Sinop'umuza gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Hamsilos Tabiat Parkının ranta kurban edilmesi Sinop'un vicdanını derinden yaralamıştır. Tüm Sinoplu hemşirelerimizle bugün burada yerel ve genel siyasetçilerimizin ve aynı zamanda konuyla ilgili yetkililerimizin bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için gerekli girişimlerde bulunmasını talep ediyoruz. Bu mücadelemiz hukuki mecralarda da devam edecektir. Bize haklı davamızda yalnız bırakan yerel siyasetçi ve yöneticilerimize olan kırgınlığımızı da ayrıca belirtmek istiyoruz. Kimse unutmasın ki Sinoplu, kentine her daim geçmişte olduğu gibi gelecekte de sahip çıkmaya devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizler hiç bir STK'ya ait değil, bu memleketin evlatlarıyız" diyerek vatandaşların tepkisini dile getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Sinop İl Başkanlığından Da Tepki Gecikmedi

İL GENEL MECLİSİNİN BÖYLE BİR KARARI YOK

11/06/2019 tarihli İl Genel Meclisi’nde CHP ve AKP Gruplarınca oy birliği ile alınan karar, Tabiat Alanının Sinop İl Özel İdaresi tarafından işletilmesi için İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne yetki verilmesine ilişkin bir önerge üzerine, konunun komisyona havalesi ile ilgili bir karardır. Yani İl Genel Meclisi CHP Grubunun ve Sinop İl Genel Meclisinin söz konusu Tabiat Alanı’nın şahsa kiraya vermesi ile ilgili oy birliği ile verilmiş bir kararı yoktur. Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine yetki verilmesine ilişkin verilen sözlü önerge üzerine Sinop İl Genel Meclisi Eğitim Kültür ve Sosyal İşler Komisyonu 03.07.2019 tarihli Raporunu hazırlamış ve Meclis’e sunmuştur. Söz konusu raporda, Hamsaroz Tabiat Alanı’nın İl Özel İdaresi şirketi tarafından kiralanıp işletilmesinin uygun olacağı belirtilmiştir.

SİNOP BELEDİYESİNİN TALEBİ MEVCUT

Takdir edilecektir ki şahıs yani özel sektör yerine Belediye yada İl Özel İdaresi gibi kamu kurumlarınca işletilmesi, Hamsilos Tabiat Parkı’na girişlerin makul bir ücretle ya da kamu yararı gözetilerek belki de ücretsiz olabilmesine olanak sağlanacaktır. Kaldı ki Sinop Belediyesi’nin bu konudaki işletme talebini içerir dilekçesi daha önce İl Genel Meclisi Başkanlığı’na sunulmuştur.

Hal böyle iken, Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere, yukarıda bahsedilen süreç hiçe sayılarak Hamsaroz Tabiat Parkı işletmesi, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın talimatı ile 29.07.2019 tarihinde Devlet İhale Kanunu’nun 51/g maddesine göre 'Akliman Günü Birlik Kullanım Alanı İşletmecisi'ne herhangi bir farklı teklif alınmadan pazarlık usulü ile verilmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi Programı açıktır. Parti Programımıza göre; Deniz ve göl kıyılarının herkesin ortak kullanımı için korunması, bu alanlarda yapılanmanın ortak kullanımı engellememesi Partimizin öncelikli politikasıdır.

Tüm bunlar ışığında, Bakanlık talimatı ile gerçekleştirilen bu uygulamayı Cumhuriyet Halk Partisi’nin tasvip etmesi olanaklı değildir. Söz konusu alan içerisindeki mesire alanı, tuvalet, büfe gibi hizmetlerin kiraya verilip işlettirilmesi ve ücretli olmasına hiçbir diyeceğimiz yoktur. Ama Sinopluların misafirlerini gezdirebileceği birkaç yerden biri olan bu alanın girişinin tamamen kapatılarak, fahiş fiyatlarla ücretlendirilmesi kabul edilebilir bir uygulama değildir. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi tüm Sinoplular gibi Cumhuriyet Halk Partililerin de en büyük beklentisidir" diyerek tepkilerini belirttiler.

Vatandaşların tepkisi her geçen gün artarken protesto yürüyüşü sırasında bir vatandaşın “Kendi Toprağımıza Parayla Giriyoruz” cümlesi dikkat çekti.

Hamsilos Tabiat Parkı Giriş Ücretleri

Şahıs:5 ₺

Motosiklet: 7,5 ₺

Minibüs: 45 ₺

Midibüs:75 ₺

Otobüs: 135 ₺

Çadır Kurmak: 64 ₺

 

Kaynak: VitrinHaber
 

AdminAdmin