Güncel
Giriş Tarihi : 08-08-2019 10:30   Güncelleme : 08-08-2019 10:31

Kökünden Sökmek, Ticaretini Yapmak Yasak

Dünyada nesli tükenmekte olan soğanlı bitkiler arasında yer alan ve şehrimizde yalnızca belirli bölgelerde bulunan Kum Zambağını kopartmanın bedeli ağır

Kökünden Sökmek, Ticaretini Yapmak Yasak

Nadir görülen ve nesli tükenmekte olan Kum Zambağı, Sinop Sarıkum Tabiat Koruma Alanı ve Akliman Koyu bu özel çiçeğe ev sahipliği yapıyor.

2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışma kapsamında Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan bu özel bitkinin neslinin devam etmesi için Sinop’ta da Doğa Koruma ve Milli Parklar 10’uncu Bölge Müdürlüğünce bir takım çalışmalar yürütülüyor.

Dünyada nadir görülse de Sinop’ta sıkça rastlanan bu bitkinin neslinin devam edebilmesi adına vatandaşlar bu konuda bilgilendirilerek, olduğu bölgelerde zarar verilmemesi, koparılmaması için uyarıcı tabelalar yer alıyor.

Kum Zambağı ekim ayına kadar sahilde sergilediği güzelliğinin yanı sıra özellikle geceleri yaydığı etkileyici kokusuyla varlığını gösteriyor.

Ancak nesli tükenme tehlikesi altında olan bu bitkiyi koruma amaçlı alınan önlemlerin yanı sıra, bu bitkinin soğanıyla sökülmesi, ticaretinin yapılması, yurt dışına kaçırılması fark edildiği taktirde Çevre Kanunun ilgili maddesince kişi başı 60 bin TL ceza uygulanıyor.

Bu konuda tüm vatandaşların hassasiyet göstermeleri, bitkiyi tanımaları ve zarar vermemeleri konusunda duyarlı olmaları oldukça önemli.

AdminAdmin