Güncel
Giriş Tarihi : 28-02-2019 17:49   Güncelleme : 28-02-2019 18:14

KOSGEB 2019 desteklerinde imalata büyük pay ayırdı

İmalatçı Kobilere teknoloji düzeyine göre 360 Bin TL’ye kadar hibe desteği verilecek

KOSGEB 2019 desteklerinde imalata büyük pay ayırdı

KOSGEB bu yıl destek programında değişikliğe gitti. 2019 yılı itibariyle Girişimciliği Geliştirme Destek Programını hayata geçiren KOSGEB, İmalatçı Kobilere geri ödemesiz 360 Bin TL makine ekipman hibe desteği verecek.

KOSGEB Sinop İl Müdürlüğü Kobi Uzmanı Yasin Murat İşcan, uygulamaya giren yeni programla ilgili yaptığı bilgilendirmede yerlileştirme ve millileştirmeye daha çok önem verildiğini belirterek eski programda 50 Bin TL olan hibe miktarının yeni programda 360 Bin TL’ye çıkarıldığını söyledi.

İmalatçı olmayana makine ekipman desteği yok
Hizmet sektörüne verilen makine ekipman, ofis donanımı, kira ve personel giderleri desteğinin kaldırıldığını söyleyen İşcan, “Bunun yerine geri dönüşümü olup katma değer oluşturacak imalatçı kobilere teknoloji düzeyine göre 360 Bin TL’ye kadar makine ekipman desteği verilmektedir. İmalat yapan girişimcileri ‘İleri Girişimci Destek Programı’ ile desteklemeyi hedefleyen yeni sistem, imalatçı olmayan girişimcilere ise her hangi bir makine ekipman desteği sağlamayacak” dedi.

%75 Oranında Destek Sağlanacak
İleri Girişimcilik Destek Programında, faaliyet konularına göre hibe destek miktarının farklılık göstereceğini söyleyen İşcan, teknoloji düzeyi orta düşük olan imalat sektörüne 100 Bin TL’ye kadar, orta yüksek 200 Bin TL’ye kadar, yüksek teknolojide imalat kollarına ise 300 bin TL’ye kadar %75 oranında destek sağlanacağını ifade etti. Alınan makine ekipman, yerli üretim belgesine sahipse %90 oranında hibe desteği sağlandığını da ayrıca belirtti.

Hizmet sektörüne kuruluş ve performans desteği
Yeni sistemde, hizmet sektörüne sadece kuruluş ve performans desteği verileceğini söyleyen Kobi Uzmanı İşcan, açılışından itibaren bir yıl içinde başvuru yapan şahıs işletmelerine 5 Bin TL, sermaye şirketi olarak kurulan işletmelere 10 Bin TL açılış desteği sağlanacağını belirtti.

Dönem sonunda 20 Bin TL destek
İşcan, bilgi paylaşımının devamında; “Açılış desteğinin haricinde işletme sahibinin; genç (30 yaşından küçük), kadın, şehit yakını, gazi olması durumunda her dönemde 5.000,00 TL daha ek destek veriliyor. SGK prim gün sayısına göre de 5.000 – 10.000 – 20.000 TL olmak üzere personel desteği sağlanacak. Eğer yanımızda bir eleman çalıştırırsak 10.000 TL, 2 eleman çalıştırırsak dönem sonuna 20.000,00 TL destek alacağız diye düşünebiliriz. Yine bayan genç girişimci iseniz desteğe 5.000 TL eklenecek” şeklinde konuştu.

Yüksek teknoloji şartı var
KOSGEB’in Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında sunduğu 360.000 TL’lik İleri Girişimci Destek Programı için girişimcilerin kurmak istediği iş fikirlerinin yüksek teknoloji kapsamında olması gerekiyor. Girişimcilerin KOSGEB‘in sunduğu 360.000 TL’lik İleri Girişimci Desteğinden yararlanmaları için işletmelerinin resmi kuruluşunu yapmadan önce Geleneksel Girişimci ve İleri Girişimci Eğitimlerini tamamlamaları şartı aranıyor.

Seda ŞengülSeda Şengül