Güncel
Giriş Tarihi : 14-02-2017 10:06   Güncelleme : 14-02-2017 10:26

KOSGEB Faizsiz Kredide Önemli Değişiklik!

KOSGEB tarafından geçtiğimiz Aralık ayı içerisinde işletmelere verilen 50 bin TL’lik faizsiz kredi imkanından yararlanamayanlar için yeni bir fırsat doğdu. KOSGEB sıfır faizli kredi başvurusu için süreci yeniden başlattı

KOSGEB Faizsiz Kredide Önemli Değişiklik!
 KOSGEB sıfır faizli 50 bin TL kredi başvurusu yapanlar ve yeni başvuru yapmak isteyenler için detaylar açıklandı.

Geçtiğimiz dönemlerde 15 bin civarında işletme sahibine kullandırılan KOSGEB sıfır faizli 50 bin TL kredi, bu kez başvuran herkes için değerlendirilecek. Önceki başvuru döneminde gerekli işlemleri tamamlayan işletme sahiplerinin tekrardan aynı işlemi gerçekleştirmesinin gerekli olmadığını dile getiren KOSGEB Sinop Müdürü Nedim Kaşıkırık, KOSGEB 50 bin TL sıfır faizli kredi başvuru şartları hakkında detayı bilgi verdi. KOSGEB sıfır faizli kredi başvurusu için süreci yeniden başlattı. İşletmelere destek mahiyetinde gerçekleştirilen KOSGEB sıfır faizli 50 bin TL kredi başvurusu, Bilim, sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk ÖZLÜ tarafından duyuruldu. Geçtiğimiz dönem 250 bin civarı işletmenin başvuruda bulunduğu, çok az bir işletme sahibinin yararlanabildiği KOSGEB sıfır faizli 50 bin TL kredi başvurusu, önceki dönem kredi başvurusu yapan ancak faydalanamayanlar için de geçerli olacak. Peki, sıfır faizli kredi başvurusu nasıl yapılacak? İşte, merak edilen detaylı bilgiler. Konuyla ilgili açıklama yapan KOSGEB Sinop Müdürü Kaşıkırık, "Destekten yararlanamayan çok sayıda işletme olması sonucu bu durum Başkanlığımızca değerlendirilmiş olup 2017 yılında da bu desteğin devam ettirilmesine karar verilmiştir. Bu yıl, 2,5 milyar lira bütçeyle kredi faiz desteği uygulamasını yeniden başlatılmıştır. Mikro işletmelere öncelik vererek KOBİ’lere üst sınırı 50 bin lira olacak şekilde faizsiz kredi desteği verilmesi planlanmıştır. Daha doğrusu, kredinin faizini işletmelerimiz yerine KOSGEB karşılayacak. Bunun neticesinde, KOBİ’lerimize 10 milyar liranın üzerinde faizsiz kredi hacmi oluşturmuş olacağız. Bu da Türkiye ekonomisine çok ciddi bir ivme ve canlılık kazandıracaktır" dedi.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?
Kredi uygulaması başvuruların 10 Şubat 2017 tarihi itibariyle başladığını ve 20 Şubat'a kadar "sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr" internet adresinden başvuruda bulunabileceklerini belirtti.

SONUÇLAR 27 ŞUBAT'TA BELLİ OLACAK
Kaşıkırık; “Esnaf bakımından sevindirici olan bu defa değerlendirmeyi yaparken çalışan sayısı ve net satış hasılatı en az olandan başlanacak olması. Yani en az çalıştırana, en az geliri olana öncelik verilecek. Geçen defa istihdam bakımından, gelir bakımından daha fazla olana sağlanmıştı bu imkan. Bu defa 200 binden fazla KOBİ’ye verilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede çok daha fazla sayıda işletmemizin bundan faydalanması sağlanmış olacak. Özellikle küçük işletmelerimiz yararlansın istiyoruz. Küçük esnafın daha fazla ihtiyacı var. 27 Şubat’ta sonuçlar açıklanacak ve ihtiyacı olan KOBİ’lerin bu destekten faydalanmasını sağlayacağız.” diye belirtti.

12 AY BOYUNCA GERİ ÖDEMESİ OLAMAYACAK
50 bin lira üst limitli bu kredinin faizsiz, ayrıca kredinin geri ödeme koşullarını da cazip tutarak ilk 12 ay ödemesiz, kalanı ise üçer aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek toplam 36 ay vadeli bir kredi olacağı bildirildi. Kaşıkırık, "İlk bir yılı ödemesiz, 36 ay vadeli ve sıfır faizli kredi KOBİ’lerimize verilecek. Geri ödeme imkanları oldukça cazip." ifadelerini kullandı.

KİMLER YARARLANABİLECEK?
Kredinin kefaletiyle ilgili de KOBİ’lere destek vereceklerini kaydeden Kaşıkırık, "Bankalarla yapacağımız protokole Kredi Garanti Fonu AŞ ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği de taraf olacak. Protokol yapılan bankalar, teminat ve kefalet konusunda daha olumlu değerlendirme yapacaklar. Bir önceki programa başvuran ama destekten yararlanamayan yaklaşık 200 bini aşkın KOBİ’mizden gerekli şartları taşıyanlar bu destekten faydalanabilecek. Bu KOBİ’lerimizin tekrar başvuru yapmalarına gerek yok. Onların önceki başvuruları geçerli sayılacak. Ayrıca daha önce başvuru yapamayan özellikle mikro işletmelerimizin yeni başvuru yapmalarına da imkan sağlayacağız Başvuru yapan tüm işletmeler güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Güvenlik soruşturmasında sorun çıkmayanları, çalışan sayısı ve Net Satış Hasılatı daha az olandan başlayarak sıralayacağız. Mikro işletmeler, yani yıllık net satış hasılatı 1 milyon liranın altında olan ve 10 kişiden az çalışan sayısı olan işletmeler destekten öncelikli olarak yararlanacaklar." dedi. Kaşıkırık, 14 Aralık 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile esnaf ve sanatkarlara kullandırılan 30 bin liralık faizsiz krediden yararlanan esnaf ve sanatkarların bu programdan yararlanamayacağını da bildirdi.

KREDİLER 9 BANKA ÜZERİNDEN KULLANILABİLECEK
KOBİ'lerden başvuru öncesinde KOSGEB veri tabanına kayıtlı olma şartı aramadıklarına işaret eden Kaşıkırık, "Desteğe hak kazanan KOBİ’lerin, kredi kullanımından önce KOSGEB veri tabanına kayıt olmaları ve onaylı KOBİ Bilgi Beyannamelerini oluşturmaları gerekecektir. 27 Şubat 2017 tarihinden itibaren kredi faiz desteğine hak kazanan işletmelerimiz belli olmaya başlayacak. Hak kazanan işletmelerimize SMS ve bilgilendirme e-postası gönderilecek. Bu aşamadan sonra belirlenen işletmeler bankalara başvurarak kredi işlemlerini başlatabileceklerdir. Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası protokol yapılan bankalar arasında yer almaktadırlar." açıklamalarında bulundu.  

Kaynak Vitrin Haber

Seda ŞengülSeda Şengül