Güncel
Giriş Tarihi : 14-01-2022 15:08   Güncelleme : 20-01-2022 13:12

Köy ve Mahalle Muhtarları Toplantısı

Mahalle ve köy muhtarlarıyla arz, talep ve şikâyetler dinlenmek üzere toplantı gerçekleştirildi

Köy ve Mahalle Muhtarları Toplantısı

Toplantı, Gerze Kaymakamı Tekin Dundar başkanlığında, ilçemiz Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşti.

Kaymakam Dundar, her ay yapılmakta olan bu toplantılarda bir önceki ay gelen sorunların durumu ve çözümü konusunda bilgilendirmeler yapıldığını, bu şekilde muhtarlardan gelen sorun veya şikâyetlerin,  ilgili kurum yetkililerince değerlendirildiğini ve çözümü noktasında adımlar atıldığını belirtti.

Toplantıda köy muhtarlarının talepleri dinlendi ve çözüm yolları konusunda bilgilendirmeler yapıldı

Tatlıcak köyü muhtarı Arif Ekşi’ nin, Acısu grup yolunda kış aylarında özellikle kar yağdığında büyük sorunlar yaşandığı için alternatif bir güzergâh yapılması noktasında talebi olurken, Acısu köyü Muhtarı Fikri Uyanık, Muhtarlar Derneği Başkanı olarak İlçe Müftülüğü’ nün köy camilerinde yapılmasını istediği tesisatın ayrılması ile ilgili talebine muhtarlar tarafından sıcak bakılmadığını çünkü camilere yapılacak olan bu tesisat maliyetini, ne cemaatin ne de kendilerinin karşılayacak bütçelerinin olmadığını belirtti.

Dundar, İlçe Müftülüğüne bağlı 115 cami olduğunu kaydederken, bu talebin İlçe Müftülüğü’ nden değil Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 81 il, 923 ilçe ve köylerdeki bütün camilere gönderildiğini, Diyanet İşleri Başkanlığı’  nın aydınlatma masraflarını karşılarken soğutma ve ısıtma ile ilgili gideri karşılamadığını bundan dolayı mevcut şebekenin (sayaç sisteminin) yeniden yapılması gerektiğini belirtti.

HEM Kursları ve Yeni Mesleki Eğitim Modeli Hakkında Sunumlar Yapıldı

Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Safter Soydan, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişiklikler kapsamında muhtarları ve kurum müdürlerini bilgilendiren bir sunum yaparken İlçemizde, diğer ilçelere ve merkeze göre daha fazla kayıt aldığını belirtti.

Kaymakam Dundar konuyla ilgili olarak, birçok gencin iş aradığını fakat mesleği olmayan gençlerin iş bulmada büyük sıkıntılar çektiğini, eskilerin tabiri ile altın bileziği olmayanların iş bulmasının zor olduğunu fakat yeni sistem ile birlikte hem sanayide iş gücü ihtiyacının karşılanacağını, hem de gençlerin birer sanat ehline dönüşeceğini kaydetti.

Halk Eğitim Müdürü Nazım Aksu ise kurumlarında 3000’ in üzerinde kurs olduğunu, bunlardan 380’ e yakın kursun gerektiğinde köylerde açılabilecek kurslar olduğunu kaydetti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan ise seçmeli dersler konusunda bilgiler aktararak okullarda gerektiğinde çocuklara Kur-an’ ı Kerim ve Peygamber Efendimizin hayatı ile ilgili seçmeli dersler açılabildiğini kaydederek, isteyen öğrencilerin İngilizce, Matematik veya sosyal alanlarda kurslar seçtiğini isteyeninde dini değerlerimizle alakalı kursları seçebileceğini belirtti.

Türk Telekom ve YEDAŞ konusunda bahsedilen sorunlarla ilgili olarak da bu iki kurumla tekrar iletişime geçileceğini, eskiden olduğu gibi haftada bir gün dahi olsa Türk Telekom yetkililerin ilçemize gelerek vatandaşa destek olması noktasında görüşmelerin yapılacağını kaydedildi.

Kaymakam Dundar, ilçemiz Sarımsak Çayı üzerinde yapılması istenen regülatör ile ilgili de bilgilendirme yaparak burayla alakalı tekrar girişimde bulunulduğunu, konunun koordinasyon kurulunda Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu ve Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş’ e aktarıldığını belirtti. Dundar, 34 yıl önce Sarımsak Çayı ile ilgili müracaatın yapıldığını fakat müracaatın ardından bir çalışmanın hayata geçmediğini fakat yetkililerle yapılan görüşme neticesinde Sarımsak Çayında sulamama amacıyla regülatör yapılacağını söyledi.

Dundar, “biz su zengini bir ülke değiliz. Sarımsak Çayı Projesi’ nin hayata geçmesi bu suyun değerlendirilmesi demek” diyerek proje ile 10 köyün tarımsal arazilerini ilgilendiren ve yaklaşık 5000 dönümlük alanının suya kavuşacağını belirterek bunun da tarımın ve üretimin tekrar hayat bulması anlamına geldiğini söyledi.

Toplantıya katılan Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy ise köylerde cenaze yıkanması ile ilgili sık sık talepler olduğunu fakat bayan cenazelerin yıkanması noktasında bazen sıkıntılar yaşandığını belirterek, imam ve muhtarların eşlerini Halk Eğitimi Merkezi’ nin açacağı bir kursa göndermesini istedi.

AdminAdmin