Güncel
Giriş Tarihi : 17-08-2017 16:21   Güncelleme : 07-09-2017 16:25

''Kurbanlarımız Kardeşlik İçin Olsun''

İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Kurban İbadeti ve vekalet yoluyla kurban kesimi ile ilgili açıklama yaptı

''Kurbanlarımız Kardeşlik İçin Olsun''
 Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Kurban ibadeti ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın vekalet yoluyla kurban kesimi organizasyonu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklama da şunları söyledi;

''Kurbanlarımız Kardeşlik İçin Olsun''

Yeni bir Kurban Bayramına yaklaşmanın sevincini mutluluğunu yaşıyoruz. Kurban Allah'a yakınlaşmak demektir. Varlığımızın şükür nişanesidir. Kurban ilk insanla birlikte var olmuş insanlığın kadim bir ibadetidir. Habil ve Kabil bir kurban kesmişlerdi. Allah Habil'in kurbanını kabul etmişti. Kur'an'da Habil'in diliyle "Rabbim ancak takva sahiplerinin kurbanını keser" (Maide Suresi,27) buyrulmuştur. Kurbanın temelinde sevgiyi ispat etmek, dostluğa sadakat göstermek vardır. Kur'an'da Kurban İbrahim'in oğlu İsmail'i Kurban etmesiyle bize anlamını öğretmiştir. Ahir ömründe kavuştuğu oğlu İsmail'le sınanan Allah'ın dostu olma sıfatını elde etmiş olan İbrahim Halilullah, Allah'a olan sevgisini göstermek zorunda idi. Acaba İbrahim'in katında evlat mı daha değerli yoksa Allah'ın emrine boyun eğmek mi? Sevgiyi, kıymeti ve değeri insanın hayatında Allah belirlemeliydi ve İbrahim de oğlu İsmail'i kurban etmeye götürünce Rabbimiz "Rüyana sadakat gösterdin" buyurdu ve İsmail'in yerine Koç'u bedel olarak hediye etti. Çünkü Kur'an'da "Sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça asla iyiliğe erişemezsiniz" (A'li İmran,92) Daha sonra Allah İbrahim'in Allah yolunda en çok sevdiğinden de vazgeçtiğini görünce İsmail'den sonra bir de İshak'ı hediye etmiştir. Dolayısıyla Allah sizden bir şey isteyince sahip olduklarınızı eksiltmek istemez daha da artırır ve bereketlendirir. Ama biz Allah'a olan sadakatimizi göstermemiz gerekir.

Kurban aslında Allah'ın sevgisinin olmadığı, dokunulmaz kıldığımız gettolarda inşa ettiğimiz tabuları yıkmaktır. Kalbimizde Allah'tan uzak, kutsalı yaklaştırmayan, seküler kurallar koyduğumuz paradigmalarımızdan vazgeçmektir. Allah'ı karıştırmadığımız, kendi oluşturduğumuz dokunulmaz dünyamızdaki siyasi, ideolojik, politik zihin tortusundan ne zaman vazgeçip zihin dünyamızı Allah'a kurban edeceğiz. Kurban, bayram günü sadece hayvanın boğazlanmayacağını anlayıp Allah'tan uzakta kurduğumuz o küçük dünyamızdan O'nun rızası için vazgeçmektir. Vazgeçemediklerimizi Allah'a feda etmektir.

Kurbanın kesilmediği yerlerde insan kanı akar. Kurban insanın içindeki kan dökme ve vahşilik duygusunu törpüler. Biz Müslümanlar kurbanı keserek gelebilecek birçok bela ve musibeti de bertaraf eder. Kurban bir hayvan katliamı değil, insanın Rabbine "Ya Rabbi benim gibi can taşıyan, kan taşıyan bu canlıyı senin uğruna canıma ve kanıma bedel olarak kurban ediyorum, gerektiğinde canımı da kanımı da malımı da senin uğrunda vermeye hazırım diyebilmektir.

Vekaletle Kurban 135 Ülkede 400 Merkezde

135 ülkede Kurban kesmek sadece basit bir et dağıtmak değildir. Bizim bir kadim medeniyet tasavvurumuz vardır. Medeniyet tasavvuru olmayan ayakta duramaz. Tarih felsefesi olmayanlar tarih yazamazlar. Başkalarını yazdığı tarihte figüran olurlar. Bizim Medeniyetimiz merhamet, iyilik, hayır ve mutluluk üzerine kurulmuştur. Her şeyden önce insanı yaratılmışların en güzeli olarak görür, kişiyi, rengi, ırkı, dili ve etnik yapısıyla değerlendirmez. Kurban etini Afrika'ya, Uzak doğuya taşımış olmasının millet olarak büyük bir değeri vardır. Bizler insanlık için yeryüzünde kalmış tek barış adasının iyilik elçileriyiz. Son iki asır Batılıların ortaya koyduğu yok edici uygarlığın hegemonyası altındayız. Bin yıllık Medeniyet tarihimize baktığımız zaman adaletin, sulhun, selametin, kardeşliğin en güzel örnekleriyle dolu olduğunu görürüz. Tarihi ve kültürel kodlarımızda kimsesizlere, fakirlere, yoksullara herkesin sırtını döndüğü insanlara merhamet vardır. oralara gittiğimiz zaman "Sizler şimdiye kadar neredeydiniz?" sorusuyla karşılaşıyoruz. Biz insanlığın tükenme noktasına gelmiş son umuduyuz. Tarihi medeniyet köklerimizi yaşatmak ve varoluşsal mirasımızı ayakta tutmak için bunu yapmaya mecburuz. Tüm dünya mazlumlarının umudu ve duası bizlerin omuzlarındadır. Dolayısıyla şu sıkıntılı ve krizlerin baş gösterdiği ortamda tarih boyu mazlumlara kucak açmış bir milletin evladı olarak biz tarihi misyon üstlenmiş durumdayız. İnancımızdan aldığımız değerler bizleri yeryüzünün efendisi yapmıştır. Rabbimiz "Eğer siz Allah'ın dinine sarılıp yardım ederseniz, Allah da size yardım eder, ayaklarınız sabit kılar" Muhammed suresi 7) buyurmuştur. Yeryüzünde iyiliği hakim kılmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Bu vefakar ve alicenap milletimiz ecdadı gibi dünyanın öbür ucuna medeniyetimizi, değerlerimizi, inancımızı taşımayı şeref bilmiştir. Ömürlerinde et görmeyen o insanlara Türk milletinin selamı ve duasıyla geldik dediklerinde secdeye kapandıklarını görüyoruz. Onun için Batılılar bizim mayamızda olan bu vefakarlığı hamiyetperverliği dağılmış Müslümanları biraya getirebilme gücümüzü bildiği için içimize sürekli fitne ve fesat sokuyorlar. Bizler babaları Çanakkale'de Dumlupınar'da Sakarya'ya omuz omuza çarpışmış şehit olmuş babalarımızın Rabbimizin inayetiyle yok olmaktan kurtulmuş evlatlarıyız. Bizler birbirimizi sevmeye mecburuz. Bu ülke hepimizin Milli kültürümüzü manevi değerlerimizi sonraki kuşaklara ancak bu şekilde aktarabiliriz. Gelin Kurbanlarımız Kardeşliğimiz için olsun.Türkiye Diyanet Vakfına verilen Vekaletle Kurban Bedeli Yurt içinde 850 TL, Yurtdışında 600 TL olarak belirlenmiştir.

Yaklaşmakta olan Kurban Bayramının Vatanımıza milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini diler Tüm Sinoplu kardeşlerimize Rabbimizin rızasını kazanıp O’na yakınlaştıracak Kurbanlar kesebilmesini nasip etmesini niyaz ediyorum” dedi.

Seda ŞengülSeda Şengül