Güncel
Giriş Tarihi : 31-10-2016 16:11   Güncelleme : 24-10-2017 17:28

Müracaatlar Yılbaşında Başlıyor

Çipli Kimlik Kartlarına Müracaat yılbaşında başlıyor

Müracaatlar Yılbaşında Başlıyor

 İlçemiz Nüfus Müdürü Mehmet Durmaz, nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartları müracaatlarının yılbaşı itibariyle alınacağını duyurdu.

Nüfus Müdürlüğü personellerinden Hüseyin Şahin'in 6-11 Kasım tarihleri arasında Antalya'da yapılacak olan seminerlerde çipli kimlik kartlarıyla ilgili kurs göreceğini belirten ilçemiz Nüfus Müdürü Mehmet Durmaz, kursun ardından Sinop ve ilçelerindeki nüfus müdürlüklerinde ilçemiz Nüfus Müdürlüğü personeli Hüseyin Şahin'in il ve ilçe personellerine eğitim vereceğini ve eğitimlerin ardından yılbaşı itibariyle de il genelinde müracaatları almaya başlayacaklarını ifade etti.

Durmaz, ayrıca vatandaşların müracaat esnasında yanlarında son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olmasının yeterli olacağını söyledi.

Kimlik Kartları Postayla Ulaşacak

Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraftaranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi).

Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfusmüdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.

Yapılacak değerlendirmenin ardından kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığıyla teslim edilecek.

Pasaportta yeni dönem

Resmi Gazete’de olağanüstü hal kapsamında (OHAL) önceki gün yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) çerçevesinde pasaport ve ehliyet alımında da yeni dönem başlıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen pasaport ve ehliyet işlemleri, polisten alınarak 1 yıl içinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

YENİ PASAPORTLAR DAĞITILIYOR

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mutabakat doğrultusunda hazırlanan ve çiplerinde parmak izi verilerini içeren pasaportlar yarından itibaren verilmeye başlanacak.

AB ile vize muafiyeti çerçevesinde, mevcut pasaportlar, parmak izi verilerinin yüklü olmaması nedeniyle, AB şartlarına uyumlu değildi. Uygulamaya konulacak yeni pasaportların hazırlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığınca, 1 Haziran'da tamamlandı. Ancak mevcut pasaportların tüketilmesi amacıyla uygulama için 1 Kasım tarihi beklendi.

Yeni pasaportların çiplerinde, biometrik data ve kişinin parmak izinin yanı sıra kişiye ait ad, soyad, doğum yeri-tarihi, uyruk, kimlik ve pasaport numarası, cinsiyet gibi kişisel veriler de bulunacak.

Seda ŞengülSeda Şengül