Güncel
Giriş Tarihi : 05-05-2021 13:24   Güncelleme : 05-05-2021 17:03

Orman işçileri belgelerini almaya devam ediyor

Mesleki Yeterlilik Sınavlarında başarılı olan orman işçilerine belgeleri teslim ediliyor

Orman işçileri belgelerini almaya devam ediyor

Mesleki Yeterlilik Sınavlarında başarı sağlayan orman işçileri, Gerze Orman İşletme Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle belgelerini teslim aldılar. Pandemi nedeniyle az katılımın sağlandığı ve sosyal mesafeye özen gösterilen törende işçiler belgelerini Gerze Orman İşletme Müdürü Ali Keskin, TOÇ BİR-SEN (Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası) İl Başkanı Hasan Tüyüboz ve İl Başkan Yardımcısı Sefer Akan’ın elinden teslim aldılar.

Mesleki Yeterlilik Sınavlarının Gerze’de çok ilgi gördüğünü ve katılımın fazla olduğunu belirten TOÇ BİR-SEN Başkanı Hasan Tüyüboz, “bizler TOÇ BİR-SEN İktisadi İşletmesi olarak orman işçisinin ormanda güvenli çalışabilmesi için Mesleki Yeterlilik Belgesi veriyoruz, bu belgeyi verebilmek için de işçileri Mesleki Yeterlilik Sınavlarına tabi tutuyoruz.

Türkeli ve Ayancık ilçelerimizde bu sınavlar neredeyse bitti; Gerze, Erfelek, Durağan, Boyabat ve Sinop merkezde halen devam ediyor” ifadelerini kullandı.

TOÇ BİR-SEN olarak yaklaşık 2 bin sınav yaptıklarını belirten İl Başkan Yardımcısı Sefer Akan sınav esnasında en önemli ve dikkat edilmesi gereken hususun iş güvenliği olduğunu söyledi.

Eğitim almanın kimseye bir şey kaybettirmeyeceğini ama çok büyük kazançlar sağlayacağını belirten Akan, “işçilerin kullandığı aletler çok tehlikeli. Orman işçiliği de tehlikeli iş sınıfında yer alan bir meslektir. Büyük yaralanmalar, geri dönüşü olmayan hatalar yapılmaması adına yapılan bu tür sınavlar çalışanlarımızın eğitimli olduğunun da ayrı bir göstergesi oluyor.

Şu an sınavlarımız oldukça hızlı ilerliyor, sınavların bu kadar hızlı yapılmasının sebebi de vatandaşlarımızın yıl sonuna kadar teşvikten yararlanabilmesidir. Bu sınavlar için vatandaşlardan ücret talep etmiyoruz, vatandaşların yatırması gereken ücretleri TOÇ BİR-SEN İktisadi İşletmesi yatırıyor.

Belirttiğim gibi orman işçilerine eğitim verilmesi işçilerin sağlığı ve güvenliği için çok önemli olmasının yanında bu sınavlar işçilerimizin eğitimli olduklarının da bir göstergesidir. Hali hazırda mesleki yeterlilik belgesi olmayan kimse ormanda çalışamıyor ve ormandan odun dışı ürün toplayıcılığı bile yapamıyor.

Sınav yapılırken sıkça karşılaştığımız sorunlardan biri vatandaş ağacı keserken nerede duracağını bilmiyor. Bu da haliyle telafisi olmayan sonuçlar doğurabiliyor.

Ormana girip iş yapmak isteyen vatandaşlar kesimci olmasa bile ormanda almak zorunda olduğu bazı tedbirler var. Mesela vatandaş kesimci değil ama bir arkadaşı çalışırken yaralandı. Yaralı arkadaşına nasıl müdahale etmesi gerektiğini bilmesi lazım. Sınavlarda işçilere bu soruları da soruyoruz, bu eğitimlerde ve sınavlarda kayıp yok, kazanç fazla. Bir kazanın önüne geçilebilmesi bir işçimizin yaralanmasının önlenmesi bizim için büyük kazançtır.

Bu eğitimlerin ve sınavların yaygınlaşmış olması da oldukça sevindirici. Eğitimler artarak devam edecek.

Bu belgeyi alan kesimci olacak diye bir şey yok, ormandan iş almak için bu belge gerekiyor ama bu belgeyi alan herkes kesimci olamıyor” diye konuştu.

Bu sınavların yapılmasında bize desteğini esirgemeyen başta TOÇ BİR-SEN İktisadi İşletmesi Genel Başkanı İbrahim Ethem Gürsoy olmak üzere TOÇ BİR-SEN İktisadi İşletmesi’nin her kademesindeki çalışanlarına TOÇ BİR-SEN İl Başkanımız Hasan Tüyüboz’a, ilgili protokol kapsamında bize gerekli kolaylığı sağlayan Gerze Orman İşletme Müdürümüz Ali Keskin ve ekibine teşekkür ederiz.

AdminAdmin