Güncel
Giriş Tarihi : 23-01-2018 10:52

Ormanlarımız Gençleştiriliyor

Sinop ve Kastamonu illerinde sağlıklı ormanlar oluşturulması için başlatılan çalışmalar kapsamında 2017 yılı içerisinde 23 bin 650 dekar alanda gençleştirme çalışması yapıldı

Ormanlarımız Gençleştiriliyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Kastamonu ve Sinop’ta geleceğin sağlıklı ormanlarını tesis etmek maksadıyla yaptığı çalışmaları hız kesmeden sürdürüyor. Bu çerçevede 2017 yılı için bu illerde konulan gençleştirme hedefleri aşılarak toplam 23 bin 650 dekar ormanlık alanda tabii ve suni gençleştirme yapıldı. Kendi haline bırakılan ormanların sağlıklı kalmasının ya da tekrar oluşmasının rastlantılara bağlı olduğu düşünüldüğünde, orman varlığımızın çökme evresine girmeden önce, ağaç türlerine göre planlanması ve değişik metotlara göre gençleştirilmesi zarureti ortaya çıkıyor. Bu zarureti ülke genelindeki ormanlarda yerine getiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kastamonu ve Sinop’ta bu çerçevede belirlediği 2017 hedeflerini aşarak gençleştirme çalışmalarında bir rekora imza attı.

23 BİN 160 DEKAR ALANDA TABİİ GENÇLEŞTİRME YAPILDI Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü görev alanı içerisinde yer alan Kastamonu ve Sinop’ta geçen yıl belirlenen 11 bin 920 dekarlık tabii gençleştirme programına karşılık 23 bin 160 dekar alanda tabii gençleştirme yapıldı. Tabi gençleştirmede ağaçlar bol tohum verdikleri bir yılda yaşlı ağaçlardan kademeli olarak temizlenir ve toprağın ışık görmesi sağlanarak tohumların filizlenmesinin önü açılır. Filizlenen tohumlar ise zamanla büyüme yarışına girerler ve sağlıklı güçlü olan hayatta kalır.

DAHA ÖNCE GENÇLEŞTİRİLEN ORMANLIK ALANLARIN BAKIMI YAPILDI Yine geçen yıl bu illerimizde 220 dekar olan suni gençleştirme hedefi 490 dekar olarak gerçekleşti. Suni gençleştirmede ise tohum ekimi ve fidan dikimi metodu kullanılıyor. Yapılan bu gençleştirme çalışmalarıyla 2017 yılında bir rekora imza atılarak toplam 23 bin 650 dekar ormanlık alanda tabii ve suni gençleştirme çalışması yapıldı. Ayrıca daha önce tabii yolla elde edilmiş 53 bin 520 dekar, suni yolla elde edilmiş 8 bin 910 dekar genç ormanda ise bakım çalışması yapıldı.

23 BİN 310 DEKAR ALANDA REHABİLİTASYON YAPILDI Diğer yandan 2017’de Kastamonu ve Sinop’ta sıklık bakımı, budama ve gençlik çağındaki ormanlarda ilk aralama çalışmaları da yapıldı. Bu kapsamda 100.740 dekar alanda sıklık bakımı, 2 bin 50 dekar alanda budama ve 34 bin 500 dekar alanda ise ilk aralama çalışması yapıldı. Bozuk vasıflı ormanlarda iyileştirme çalışmalarını ifade eden rehabilitasyon miktarı ise bu illerimizde 21 bin 670 dekarlık hedefe karşılık, 23 bin 310 dekar olarak gerçekleşti. Yine yapraklı türlerin koru ormanlarına dönüştürülmesi için 13 bin 960 dekar alanda koruya tahvil çalışması tamamlandı.

KÖYLÜLERE ÇALIŞMALARINA KARŞILIK 13 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE KAYNAK AKTARILDI Ormanların devamlılığını sağlamak zorunda olduklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “ormanlık alanlarımızda yapılan gençleştirme, sıklık bakımı, budama, rehabilitasyon gibi çalışmalarına bu yüzden büyük önem veriyoruz. Gençleştirme ve bakım çalışmaları yapılmazsa tohumluk ve istikbal vadeden ağaçlar yok olduğu gibi bir süre sonra ormanların tamamı da yok olabiliyor. Kastamonu ve Sinop’ta da bu yönde çalışmalarımızı 2017 yılında büyük bir başarıyla tamamladık. Bu çalışmalarımızı yaparken orman köylülerimizden de faydalandık. Bu çerçevede bu çalışmalar için Kastamonu’daki köylülerimize 7 milyon 500 bin, Sinop’taki orman köylülerimize de 5 milyon 546 bin lira olmak üzere toplam 13 milyon liranın üzerinde bir kaynak aktardık” değerlendirmesinde bulundu.

hakan akbaşhakan akbaş