Güncel
Giriş Tarihi : 09-03-2015 12:32   Güncelleme : 09-03-2015 12:35

Oy kullanacaklar dikkat

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 7 Haziran'da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için açıkladığı takvim 10 Mart'ta başlayacak. Seçimler öncesinde adres değişikliği yapmak isteyenler için bugün son gün.

Oy kullanacaklar dikkat
 Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 7 Haziran'da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için açıkladığı takvim 10 Mart'ta başlayacak.

Buna göre, Milletvekili Genel Seçimi'ne katılacak siyasi partiler, aday listelerini 7 Nisan'da en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ya verecek, 24 Nisan'da milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar ilan edilecek.

Yurtdışında oy kullanımında son seçimde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için de çalışan YSK, randevu sistemini kaldırarak, yurtdışında oy kullanma süresini uzattı. Buna göre, gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 8 Mayıs'ta başlayacak. Yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 31 Mayıs'ta sona erecek.

Adres değişikliği için yapılması gerekenler

Nüfus cüzdanı aslı ile bulunduğu ilin nüfus müdürlüklerine başvurarak İkamet değişikliği yapılıyor. İkamet edilecek konutta herhangi bir kişi kayıtlı değilse belge isten yeni kayıt yapılıyor. Konutta daha önce bir kayıt olması durumunda ise yeni kayıt için kişilerden yeni adresin yer aldığı bir fatura beyan etmeleri isteniyor. Üzerine kayıtlı fatura beyan edemeyenler ise apartman yöneticisi ya da ev sahibi ile birlikte başvurması veya bağlı olduğu muhtarlıktan orada ikamet ettiğine dair yazılı bir belge getirmesi gerekiyor.

Okudukları illerde oy kullanmak isteyen öğrenciler

Okudukları illerde oy kullanmak isteyen öğrenciler ise evde kalıyorlarsa üzerilerine kayıtlı fatura veya kira sözleşmesi, yurtta ikamet ediyorlarsa yurt müdürlüğünden alınacak bir yazıyla bağlı bulundukları nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak seçmen kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor.

Bu tarihlere dikkat

Seçmen listelerinin askıda kaldığı 14 Mart saat 08.00 ile 27 Mart tarihleri arasında listelerde ismi olmayan, seçmen bilgileri yanlış yazılan ya da adres değişikliği yapanlar nüfus müdürlüklerine başvurarak gerekli düzeltmeleri yaptırabilecek. İsmi seçmen listesinde olmayanlar ikamet ettiği ilçenin nüfus müdürlüğüne giderek adres kaydını yaptırması gerekiyor. Adres değişikliği yapmak isteyenler ise oy kullanabilmek için adlarına kayıtlı, elektrik, su, doğalgaz faturalarından herhangi biriyle seçmen kaydını yaptırması gerekiyor. Kiracılar ise noter tasdikli kira sözleşmesiyle ilçe nüfus müdürlüğüne adres beyanında bulunabilecek.

 

AdminAdmin