Güncel
Giriş Tarihi : 08-05-2019 12:12

Ramazan'a Özel Röportaj

Ramazan Ayıyla İlgili Merak Edilenleri Gerze Müftüsü'ne Sorduk

Ramazan'a Özel Röportaj

“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır” (Bakara Suresi 2/185)

Dilimizi, gönlümüzü, midemizi kısacası nefsimizi tümüyle terbiye ettiğimiz Ramazan ayı bu yıl 6 Mayıs itibari ile başladı.

Genel hatlarıyla Ramazan ayı ve oruç nedir, bizlere neler kazandırır, oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz, kimler oruç tutmak zorunda ya da değildir, orucumuzu bozan ya da bozmayan durumlar nelerdir İlçemiz Müftüsü Sn. Bayram Karar’la Ramazan ayı ile ilgili sohbet edip, merak edilenleri sorduk.

Karar sözlerine; “Ramazan-ı Şerif ayı 11 ayın sultanıdır. Feyzini, rahmetini, maneviyatını özlediğimiz büyük bir aya kavuşuyoruz. Bu ayı huzur içerisinde ve gereğince amel ederek yaşayabilmeyi diliyoruz. Ramazan ayı kulluğa, hayra, hasenata fevkalade yoğunlaştığımız bir aydır. Ramazan-ı Şerif ayı rahmet, bereket, sabır, Kur’an ve oruç ayıdır. Böyle olunca birçok manevi bereketi bir arada yaşamış oluyoruz.

Camilerimiz beş vakit namazların yanında teravihlerle dolup taşıyor, sahurlarımız seher bereketi ile bereketleniyor, iftarlarda tüm Müslümanlar Allah rızası için aç, susuz kalarak oruç tutmanın coşkusunu heyecanı yaşıyoruz.

Tuttuğumuz oruçlar, gittiğimiz teravihler, kıldığımız beş vakit namazlar kısacası yaptığımız ibadetlerin yanı sıra bu ayda kötü alışkanlıklardan, kötü sözden, kalp kırmaktan, kötü ahlaktan, midemiz kadar dilimizi gözümüzü, gönlümüzü de arındırmamızın gerektirdiğini” ifade ederek başlıyor.

RAMAZAN KİŞİLERİ SUÇTAN VE GÜNAHTAN UZAK TUTAR

“Peygamber efendimizi şöyle buyuruyor: “bir kimse yalan söylemeyi, yalanla iş görmeyi terk etmezse Allah’ın onun yemesini ve içmesini bırakmasına ihtiyacı yoktur."

İşte bu noktaya dikkat ederek orucu tutmalıyız ki böylece oruçta bizi tutmuş olur. Kötü işlere bulaşmaktan, kötü söz söylemekten, kalp kırmaktan gönül incitmekten bütün bunlardan bizi alıkoyar. Bu yönüyle ramazan ayı suç işleme oranlarının da düştüğü bir aydır.”

RAMAZAN PAYLAŞIM AYIDIR, ORUÇ KİMLERE FARZDIR

“Zengin Müslümanlar bu ayda fitrelerini, zekatlarını yardıma muhtaç olan kimselere verirler. Yoksul Müslümanların evleri de bu ayda ayrıca bereketlenmiş olur.

Bütün bir toplum baştan ayağa yenilenir, kendimizi bir revizyondan geçirmiş oluruz, ruhumuz ve bedenimiz dinlenmiş rahatlamış olur. Fitrelerle, fidyelerle, zekatlarla kısaca ayni, nakdi infaklar ile ihtiyaç sahipleri sevinince bu sevinç hepimizi, bütün bir toplumu sarar.”

Akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olan her Müslüman ramazan ayında oruç tutmakla mükelleftir” diyen Karar, bu noktada istisna olan kişileri de şöyle anlatıyor;

“ Akıl baliğ olan her Müslüman’a oruç farzdır ancak hastalık, yolculuk, yaşlılılık, hamilelik ve emziklilik oruç tutmamayı mübah kılan mazeretlerdir. Kısaca açmak gerekirse, yaşlılığından ötürü oruç tutmaya gücü yetmeyen pir-i fani yaşlılar, yahut oruç tutmaya engel bir rahatsızlığı olan ve iyileşme umudu da olmayan hastalar fidye verirler. Fidye, bir kimsenin günde üç öğün besin ihtiyacını karşılayabileceği maddi karşılıktır. (Diyanet İşleri Başkanlığının belirlemiş olduğu 2019 yılı fidye bedeli günlük 23 TL’dir.)

Geçici bir rahatsızlığından dolayı oruç tutamayan hastalar, 90 kilometre veya daha fazla uzun mesafeye yolculuk yapanlar, özel günlerindeki kadınlar ve diğerleri ramazanda tutamadıkları gün sayısınca ramazandan sonra tutmaları gerekir.”

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR, BU KONUDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

“Oruçlu olan bir kişi oruçlu olduğunu unutarak yiyip içerse orucu bozulmaz, kasten yiyip içerse orucu bozulur ve kefaret olarak 61 gün oruç tutması gerekir. Hata ile oruç bozucu bir hal gelse mesela kastı olmaksızın abdest alırken boğazına su kaçsa orucu bozulur ama kaza gerekir. Yani ramazandan sonra bu hata sebebiyle bozulan orucun yerine bir gün oruç tutar. Ancak burada şu bilinmelidir, hatayla orucunu bozduğunu anladığı anda yiyip içmeye devam etmeyip o gün orucunu tamamlamalıdır aksi taktirde nasıl olsa orucum bozuldu deyip bilerek, kasten yiyip içmeye devam ederse kefaret orucu yani ramazandan sonra ara vermeden altmış bir gün oruç tutması gerekir.

Duş almak, kendiliğinden gelen kusuntu, astım hastalarının kullandığı sprey, göz kulak ve burun damlaları, kalp hastalarının kullandığı dilaltı hapı, insülin iğnesi yaptırmak, kan vermek, bütün bunlar orucu bozmaz. Diş fırçalamayı sahurda ve iftardan sonra yapmalı, oruçluyken fırçalayacaksa macun kullanmaması uygun olur. Diş tedavisinde de boğaza su, kan veya tedavisinde kullanılan maddelerden birinin kaçmaması şartıyla bir mahzur yoktur.

Ülkemiz ve tüm İslam alemi için barış içinde, huzurlu ve bereketli bir ay olmasını diliyoruz” diyerek sözlerini tamamlıyor.

hakan akbaşhakan akbaş