Güncel
Giriş Tarihi : 03-07-2016 11:31   Güncelleme : 03-07-2016 11:34

Ramazan Bayramı İle İlgili Merak Edilenler

Ramazan bayramı yaklaşıyor. On bir ayın sultanı ramazanın sonuna doğru geliyoruz. Şimdi ise merak edilen sorular arasında Ramazan bayramı ne zaman? Var.

Ramazan Bayramı İle İlgili Merak Edilenler
 Ramazan Bayramı yaklaşıyor. Müslüman âleminin heyecanla beklediği Ramazan Bayramı için hazırlıklar sürüyor. Bayram tatili için günler öncesinde planlar yapan vatandaşlarımız Ramazan Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün oldu? sorusuna yanıt aranırken, Ramazan bayramının 1. günü 5 Temmuz Salı günü kutlanacak ve 7 Temmuz Perşembe günü ise bitecek. Arada kalan 4 Temmuz pazartesi öğleden önce ve cuma tam gün tatil yapılıp yapılmayacağı merak ediliyordu.

Başbakan Binali Yıldırım kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün ve 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılmasına ilişkin genelgeyi imzaladı.

2016 Ramazan Bayramı Ne Zaman?

4 TEMMUZ 2016 PAZARTESİ RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ

5 TEMMUZ 2016 SALI GÜNÜ RAMAZAN BAYRAMI- 1.Gün

6 TEMMUZ 2016 ÇARŞAMBA RAMAZAN BAYRAMI- 2.Gün

7 TEMMUZ 2016 PERŞEMBE RAMAZAN BAYRAMI-3.Gün

Müslümanların iki büyük bayramından biri. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü Müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı da verilmektedir.

RAMAZAN BAYRAMI HAKKINDA

 Resulullah (s.a.s) Medine'ye hicret ettiği zaman Medinelilerin eğlenip neşelendigi iki bayramları vardı. Hz. Peygamber Medinelilere özgü olan, cahiliye izleri taşıyan bu bayramların yerine bütün Müslümanların sevinip eğleneceği İslâm'ın iki bayramını onlara haber verdi: "Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Sünen-i Ebû Dâvud, Salat, 239). Bayram, Ramazan çıkıp bayramın başladığı Şevval hilalini görmekle, havanın bulutlu olması durumunda da Ramazan'ı otuz gün tutmakla başlar. Ramazan'ın yirmi dokuzunda hilal görünürse, ertesi gün Şevval'in biridir ve bayram yapılır (Sünen-i Ebû Dâvud, 3/306).

 Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu; müslümanların eğlenip birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri; çocuklarin, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği; kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı; bütün bunlarla birlikte Allah'a karşı da sorumluluklarının bilinciyle topluca namaz kılıp birbirine nasihat ettikleri sevinç günleridir. Ramazan bayramında yapılması vâcib olan fıtır sadakası vermek, bayram namazı kılmak gibi ibadetlerin yanında sünnet, müstehab olanları da vardır. Ramazan'ın ilk gününde oruç tutmak ise haramdır.

Bayram trafiği çilesi başladı

Tatilcilerin, Ramazan Bayramı için yola çıkmaya başlamasıyla, birlikte trafikte yoğunluk yaşanıyor. Emniyet Müdürlükleri bayram yoğunluğu nedeniyle güzergâhlarda denetimlerini arttırdı.

hakan akbaşhakan akbaş