Güncel
Giriş Tarihi : 21-07-2020 10:51   Güncelleme : 21-07-2020 12:18

Sinop NKP: “Metsamor Nükleer Santrali’nin Hedef Alınmasını Kınıyoruz!

Ermenistan’ın Azerbaycan’da bulunan Mingeçevir Barajını vurma tehdidine karşı Azerbaycan’ın Ermenistan’da yer alan ve Türkiye’ye 16 km uzaklıktaki Metsamor Nükleer Santralini hedef göstermesiyle ilgili olarak Sinop Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Uğur Mumcu Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi

Sinop NKP: “Metsamor Nükleer Santrali’nin Hedef Alınmasını Kınıyoruz!

Azerbaycan ve Ermenistan arasında tırmanan gerginlik çatışmaya dönüşmüş, karşılıklı tehditler, Ülkemiz ve sınır komşularımızın ulusal güvenliğini tehlikeye sokmuştur.

Basın açıklamasında konuşan NKP Sözcüsü Zeki Karataş; “ Ermenistan ordusunun 12 Temmuz 2020 tarihinde Tovuz Bölgesi’nde Azerbaycan Mevzilerini top atışlarına tutması ve Azerbaycan Ordusunun karşılık vermesi üzerine iki ülke arasında çıkan çatışmalar giderek şiddetini artırmış; Ermenistan’ın Azerbaycan’daki Mingeçevir Barajını vurma tehdidinin ardından Azerbaycan adeta bir akıl tutulması içerisinde Ülkemize sadece 16 km uzaklıkta olan Metsamor Nükleer Santralini hedef göstermesi büyük tedirginlik ve endişe yaratmıştır.”

Iğdır, Kars ve Ağrı başta olmak üzere Erivan, Nahçıvan, Gürcistan, İran gibi sınıra komşu ülkeler hatta Avrupa içinde hayati tehlike oluşturacağı oldukça açıktır.

“Metsamor Nükleer Santrali 1977 yılında Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak Rosatom tarafından inşa edilmiş, 2005 yılında ömrünüm tamamlayan santral günümüz koşullarında da ısrarla faaliyete devam ettirilmiştir.

Ermenistan ve Bulgaristan’da Ülke sınırlarımızın hemen yanında adeta görülmemiş güçte yıkıcı saatli bomba niteliği taşıyan santraller, ulusak güvenliğimiz açısından büyük tehdit oluşturmaktadır.

Son derece eski teknolojiye sahip bu santrallerin çalışması bile büyük bir tehdit unsur iken Metsamor’ a olası bir saldırı sonucunda; Iğdır, Kars ve Ağrı başta olmak üzere Erivan, Nahçıvan, Gürcistan, İran gibi sınıra komşu ülkeler hatta Avrupa içinde hayati tehlike oluşturacağı oldukça açıktır.

Azerbaycan Hükümetinin Çernobil ve Fukuşima facialarının sonuçlarına rağmen pervasızca nükleer santrali hedef aldığını dillendirmesini kınıyoruz. Nükleer Santrallerin barındırdığı risklerin sonucu yaşanan büyük felaketlerle acı bedeller ödendiği tüm dünya kamuoyunca görülmüşken ülkeler arasında çıkan savaşlarda saldırı hedefi olarak gösterilmesini kabul etmiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

AdminAdmin