Güncel
Giriş Tarihi : 24-04-2016 19:20   Güncelleme : 24-04-2016 19:29

Sinop Nükleer Santral İstemiyor Mitingi

Türkiye'nin dört bir yanından Sinop'a gelen çevreciler, Nükleer Karşıtı Platform (NKP) organizesinde Çernobil felaketinin 30. yıl dönümü nedeniyle miting düzenledi.

Sinop Nükleer Santral İstemiyor Mitingi
 Sinop’a yapılmak istenen nükleer santrale karşı Sinop ve bölge halkı yürüyüş yaparak miting düzenledi. Nükleer karşıtı mitinge yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Nükler Karşıtı Platforma bağlı birleşen sivil toplum kuruluşu ve siyasi birleşimlerin destek verdiği mitinge yurdun dört bir yanından gelen eylemciler de destek verdi. ‘Nükleere inat, yaşasın hayat’ sloganlarının atıldığı mitingde AKP hükümeti protesto edildi.

Eski Otogar mevkiinde toplanan binlerce kişi ‘Nükleere hayır’ sloganı atarak, Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüdü. Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda nükleer santrallerin çevre felaketine neden olduğu belirtildi ve Türkiye’ye nükleer santralin yapılmasına engel olacakları belirtildi.

Eyleme Sinop CHP Milletvekili Barış Karadeniz, Mersin CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, Artvin CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Balıkesir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Mehmet Tüm, Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Çorum CHP Milletvekili Tufan Köse, CHP Meclis Üyesi Çetin Soysal, CHP Samsun İl Başkanı Tufan Açıkgöz’de destek verdi.

Açılış konuşmasını yapan Sinop NKP Yürütme Kurulu Üyesi Murat Şahin, “Biz yer yıl olduğu gibi Fukişima’nın Çernobilin yıl dönümlerinde oradaki yaşanan facianın yıl dönümlerinde heryıl yaptığımız etkinliklerden birisi bu biz geçen yılda daha önceki yılda daha doğrusu 2006 dan bu yana sürekli Sinop’ta  bu etkinlikleri bu mitingleri yapıyoruz. Bu mitingle ilgili bir aydır çalışmalarımız vardı ve şehrin sokaklarını afişlerle bayraklarla donattık. Bu konuda hem burada Sinop’ta hem Akkuyu’da hemde Türkiye’nin herhangi bir yerinde nükleer santral yaptırmamak için çabalarımız var. Mücadelemiz bununla ilgili bizim şöyle bir geçmişimiz var bundan 3,5 yıl önce Gerze’de termikte Anadolu grubuna termik santralini  yaptırmadık iptal ettirdik çabalarıyla Jandarmasıya, polisin o kadar saldırmasına rağmen Gerze halkının ve Sinop halkının olan üstü mücadelesi sonucunda termik santral tamamen tasfiye edildi. Gerze’de şimdide Sinop’ta da önümüzde nükleer belası var tabi bu nükleer belasını da ortadan kaldırabilmemiz içinde Sinop halkını tabi sadece Sinop halkını değil Gerze’yi samsunu Kastamonu’yu ve ilçelerimizdeki herkesin destek olmasını bekliyoruz tabiki nükleer termik gibide değil çünkü termikde görünen birşey var ama Türkiye  daha nükleeri tanımıyor. Tanımadığı içinde kendilerine iş aş olacağını zannediyorlar ama biz biliyoruz ki içimizden bazı arkadaşlarımız Joponya da nükleer santrallerine gittiler gördüler. Almanya da gitti Fransa da gitti Belçika da gittik gezdik gördük ama buradaki siyasi iktidarın yandaşlarının onların bu nükleer lobilerden beslenenlerin Sinop’la ilgile hesapları var. Tabi demin konuşmacı arkadaşların belirttiği gibi işte Sinop’a yapılacak nükleer santralinin  normal  maliyeti işte Japonlar açıkladı 16 milyar dolarken bunu hükümet buradaki halka 22 milyar dolara maal edeceğini söylüyor. Tabii bizce malum bu aradaki 6 milyar doların ne olacağı ve kimlere gideceği işte yerelde reklam ajansları ve uzantıları bunlar Sinop halkının kafasını bulandırmaktalar ama bizde nükleer karşıtı platform olarak 62 tane bileşenimiz var. Yani Sinop’ta tüm sendikalar STKlar siyasi partilerin bir kısmı nükleer karşıtı platformun içinde bizler bu nükleer santralin yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Karataş, “Hiçbir Zaman Avrupa’nın Kalorifer Dairesi Olmayacağız”

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu Başkanı Zeki Karataş, “Çernobil felaketinin1986 yılında yaşanan Çernobil felaketinin yılının 30. Yılı 2011 yılında yaşanan Fukuşima felaketinin 5. yılına denk gelen gelen tarihte bir daha böylesi felaketler yaşamamak üzere miting düzenleyip Sinop’ta düşündükleri Akkuyu’da kurmayı düşündükleri nükleer santralin kurulmasını önlemek adına miting düzenlemiş bulunuyoruz. Ve bu mitingde aynı zamanda Çernobil’de ve Fukuşima’da kaybettiğimiz canları anıyoruz.

Bugün burada 50’nin üzerinde sivil toplum kuruluşu var ve Türkiye’nin her yerinden Artvin’den İstanbul’dan, Mersin’den İzmir’den, Bursa’dan, Ankara’dan, Tunceli’den,Samsun’dan,Çorum’dan,Kastamonu’dan, Ordu’dan,Giresun’dan özellikle Fatsa’dan altın madenciliğine karşı mücadele veren,ve Artvin’den yine altın madenine karşı mücadele veren dostlarımız var. Bizlerle birlikte mücadele veriyor çevre katliamı sadece nükleer santralle olmuyor. Ülkenin her santimetre karesine değişik kirli enerji türleri ve sermayenin işine gelen altın aramacılığı işleri yapıyorlar. Biz burada verdiğimiz mücadeleyle tıpkı Gerze tıpkı termede kazandığımız mücadeleler gibi nükleer santrali yaptırmamak için mücadele ediyoruz. Bu böyle biline. Mesela Gerze’de 2008-2015 arasında yaklaşık 7 yıl süren mücadele sonrasında termik mücadelesini yok ettik. Gerze’de Termik Santrali kurulmasını nasıl önleydiysek burada da nükleer santral kurulmasını önleyeceğiz. Biz mücadele edenler olarak bunu böyle düşünüyoruz. Biz istemeden hiç kimse bizim çöplüğümüzde bizim istemediğimiz kirli enerji türlerini tesis etme hakkına sahip değildir. Bunu söylerken de hiçbir zaman Avrupa’nın kalorifer dairesi olmayacağız” dedi.

 

Karadeniz, "Ülkeyi aydınlatacağız diyorlar, ilk başta siz gidinde kendi beyninizi aydınlatın."

Sinop'un Tarzan Kemal'inden örnek veren Karadeniz Sinop çevreciliği ondan öğrendi diyerek, "Tarzan Keml derdi ki, 'Kuzu bebektir yenmez, ağaç kesilmez, çiçek dalında güzeldir kopratılmaz' derdi. Bizi kandırıyorlar. Diyorlarki nükleer santrali kuracağız, ekonomik kalkınmayı sağlayacağız. Bunların tek derdi kendi ceplerindeki rantı sağlamak başka hiçbirşey değil. Öyleki Japonların sözde yapacakları Nükleer santralleri 16 milyardolar diye açıklarlarken bunlar 22 milyar dolar deyip 6 milyar doların hesabını yapmakla meşguller. Ülkeyi aydınlatacağız diyorlar, ilk başta siz gidinde kendi beyninizi aydınlatın. Ondan sonra gelin bu ülkeyi aydınlatın. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı damat Beraat diyorki 'gitsinlerde çok gelişmiş ülkelere bir görsünler. Ne kadar güzel nükleer santralleri var. Termik santralleri var.' diyor. Biz biliyoruz nükleer demek ölüm demek,çevre katliamı, çocuklarımız yaşam hakkının elinden alınması demek daha ne olsun. Nükleer koskoca bir yalandır. Dünyanın hiçbiryerinde nükleer santral istemiyoruz." dedi.

Aynı zamanda TBMM'de Çevre Komisyonu üyesi olan Karadeniz, "Bütçe görüşmelerinde bana atom enerjileriyle ilgili bir konuşma verdiler. Bu atom enerjileriyle ilgili yapmış olduğumuz konuşmada nükleer santralin Türkiye'ye ne verbileceği, yada ne gibi zararları olacağını anlatmaya çalıştık. Çevre komisyonunda sıksık dile getiriyoruz. Türkiye'nin Nükleer santrallere ihtiyacı yok. Geçen hafta Almanya'daydım. Her yerde evlerin üstlerine güneş panelleri yapmışlar. Boş olan yerlere rüzgar tribünleri yapmışlar. Almanya gibi güneşi az olan bir ülkede bunlar yapılıp devlet buradan enerjisini sağlıyorsa bizim Türkiye'de yapılacak daha çok iş var. Nükleer santrale gerçekten ihtiyaç yok." diye belirtti.

Konuşmaların ardından miting olaysız bir şekilde sona erdi.

Kaynak: Haber57


hakan akbaşhakan akbaş