Güncel
Giriş Tarihi : 23-07-2016 11:30   Güncelleme : 23-07-2016 11:37

Sinop Üniversitesi Milli İradenin Yanında

Rektör Dalgın; Devlet İçinde Devlet Gibi Örgütlenen Bir Şebeke

Sinop Üniversitesi Milli İradenin Yanında
 Sinop Üniversitesi “Milli İradenin Yanında”

Demokrasiyi, anayasal düzeni ve milli iradeyi hedef alan 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişiminin haftasında Sinop Valiliği önünde,Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ile üniversitemiz akademik ve idari kadrosu tarafından Milli İradeye olan saygıyı kamuoyu ile paylaşmak amacıyla ortak bir basın açıklaması düzenlendi.

Yaklaşık bir hafta boyunca meydanları dolduran ve milli iradeye sahip çıkan vatandaşlar ve üniversitemiz personeli, ellerinde Türk bayraklarıyla darbenin haftası olan 22 Temmuz Cuma günü, darbe girişimini kınayarak, milletimizin iradesiyle kazanılan demokrasi zaferini omuz omuza kutladı.

“Milli İradenin Yanındayız” adıyla düzenlenen basın açıklamasına Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Sezgin, Prof. Dr. Ahmet Tabak, Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Genel Sekreterimiz Mehmet Atlı, Daire Başkanları, akademik ve idari kadro ile milli irade sevdalısı Sinoplular katıldı.

Sinop Halkına Şükranlarımı Sunuyorum

Üniversite adına basın açıklamasını yapan Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, darbe girişiminin ardından tüm halkın ve Sinopluların ortaya koyduğu dirayet ile hain darbe girişiminin başarıya ulaşamadığını vurguladı. Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, “Sinop Üniversitesi Rektörü olarak bir haftadır milli iradeye saygı darbelere ve darbecilere lanet maksadıyla bu meydanı boş bırakmayan Sinop Halkına şükranlarımı arz ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 15 Temmuz 2016 gecesi tarihinin en ağır saldırılarından birine maruz kalmış; ülkenin demokratik yapısı, anayasal düzeni, parlamenter sistemi, milli bütünlüğü, iç barışı ve millet iradesi hedef alınmıştır. Halk üzerinde dış güçlere bağlı bir azınlık otoritesi oluşturmak amacıyla başlatılan bu kalkışma, yine milletin bizzat kendisi tarafından bastırılmış ve akamete uğratılmıştır” dedi.

Devlet İçinde Devlet Gibi Örgütlenen Bir Şebeke

Darbe girişimini gerçekleştiren şebekenin, devletin içine ayrı bir devlet kurma maksadıyla örgütlendiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, “Cumhurbaşkanımız ve hükûmetimizin devlet yapısından ayıklamaya çalıştığı bu terör şebekesi, Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızmış unsurları ve bunların sivil yapılarda hâlâ mevcut olan uzantılarıyla silahlı bir isyana teşebbüs etmiş, yönetime gayrimeşru yollarla el koymaya çalışmıştır. Gözü dönmüş bu şebekenin kirli amacına ulaşmak için eşi benzeri görülmemiş bir şekilde, Türkiye Büyük Millet Meclisini bombaladığını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini ele geçirmek için halkın üzerine ateş açtığını, Türk milletinin teröre karşı en önemli unsurlarından olan Özel Harekât Birliğini füze ile vurarak onlarca polisi, Boğaz Köprüsünde ve başka yerlerde sivil halkın üzerine gözünü kırpmadan ateş açarak masum ve silahsız insanları katlettiğini içimiz kan ağlayarak gördük ve yaşadık” dedi.

Demokrasi Karşıtı Kalkışmalar Türk Halkına Ağır Bedeller Ödetti

Sinop Üniversitesi olarak millet iradeye ve Türkiye'nin demokratik sistemine karşı gerçekleştirilen bu kanlı kalkışmayı lanetliklerini ifade eden Rektör,

“Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, Hükûmetimiz, kahraman polisimiz ve ordumuzun emir ve komuta zincirine bağlı şerefli unsurları ve tüm milletimiz dirayetle bu kalkışmayı kısa zamanda durdurmuş, ülkeyi bir uçurumun kenarından döndürmüşlerdir. Şu bilinmelidir ki; Türkiye, demokrasi konusundaki inancını, ısrarını uzun yıllardır sürdürmektedir. Demokrasi karşıtlığına bir Başbakanı kurban verdik. Nice hükûmetler devrildi. Demokrasi karşıtları en son 1980’de silah zoruyla yönetimi ele geçirdi. Demokrasi karşıtı kalkışmalar Türk halkına ağır bedeller ödetti. Türk halkı Demokrasi istiyor, kendi iradesiyle yönetilmek, kendi iradesiyle seçilmiş hükûmetler tarafından yönetilmek istiyor. Bu kuvvetli millet iradesi sonraki post modern darbeleri de boşa çıkarmıştır” dedi.

Türkiye’nin Hızlı Yükselişini Engellemek İstiyorlar

Türkiye’yi yavaşlatmak, önünü kesmek, tökezletmek ve parçalayıp yok etmek isteyen düşmanların birçok yol denediğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın , Melun darbe girişimine kalkışılan bugünlerde Türkiye’ye bakıyoruz: Üniversite sayımız 200’e yaklaşmış, Bilimsel araştırmalara Cumhuriyet tarihinde görülmemiş oranda kaynak aktarılmış, Türkiye kendi milli teknolojisini geliştirme yolunda önemli yatırımlar yapmıştır. Bütün bunlar halkın iradesinin yönetimde söz sahibi olması sayesinde mümkün olmuştur. Türkiye’yi yavaşlatmak, önünü kesmek, tökezletmek ve parçalayıp yok etmek isteyen düşmanlar, bunun için birçok yol denemişlerdir. Şüphesiz bu kötü emellere ulaşabilmelerinin önemli aracı terördü. Ülke ekonomisini tahrip etmek, Türkiye’yi etrafındaki savaş bataklığına sürüklemek, iç çatışmalar çıkarmak Türkiye düşmanlarının ilk akla gelen silahlarındandır. Bunun için iç unsurları ve organizasyonları da mahirce kullanmışlardır” ifadelerini kullandı.

Ülkemizin Bilimsel ve Teknolojik Gelişmesinin Baltalamasına Asla Müsaade Etmeyeceğiz

Bütün akademik camiamızın milletin iradesinin yanında olduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, “15 Temmuz gecesi bu oyunun yeni çok kanlı bir safhasına şahit olduk. Maalesef Ülkemiz insanı hak etmediği manzaralarla karşılaştı. Milletimiz, kendi savaş uçaklarının ve tanklarının kendi Meclisini bombaladığını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini vurduğunu, kendisine acımasızca ateş açtığını gördü. Bu, hepimizin şiddetle lanetlediği bir girişimdir. Bu menfur darbe girişiminin Sorumluları bir an önce hukuk önünde hesap vermeli, hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdır. Bu konuda Üniversitelerimize ve Sinop Üniversitesine düşen görevler vardır. Devletin içindeki paralel yapılanmanın, uyuşturulmuş bu zihniyetin akademik dünyadaki uzantılarının da farklı olması beklenemez. Özgür ve bilimsel düşüncenin en büyük düşmanı olan bu yapılanmanın Üniversiteleri ele geçirmesine, ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişmesini baltalamasına asla müsaade edilemez biz de etmeyeceğiz” dedi.

Yüce Allah Bu Milleti Tekrar Darbelerle Karşılaştırmasın

Konuşmasında demokratik parlamenter sistemin savunucusu olmaya devam edeceklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, “Başta Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, Hükümetimiz, kahraman polisimiz, onurlu Türk ordusu mensuplarımız ve medyamız olmak üzere, halkımızın kanıyla canıyla

koruduğu demokratik parlamenter sistemimizin yanında bulunduğumuzu ve savunucusu olduğumuzu göstermek, üniversitemizin asli görevi olduğunu tekrar hatırlamak ve bunu Sinop Halkıyla tekrar paylaşmak istedik. Yüce Allah bu millete tekrar İstiklal Marşı yazdırmasın, Yüce Allah bu milleti tekrar darbelerle karşılaştırmasın” dedi.

Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın’ın ardından Sinop Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Semra Erdem tarafından İstiklal Marşının on kıtası büyük bir coşkuyla okundu. İstiklal Marşına akademik ve idari kadro ile vatandaşlar ellerindeki bayrakları sallayarak eşlik ettiler.

Yoğun bir katılımın yaşandığı basın açıklamasının ardından, üniversite personeli Sinop Valiliği önünden ayrılmayarak demokrasi nöbetine aynı karalılıkla devam etti.

 

Yılmaz GökgözYılmaz Gökgöz