Güncel
Giriş Tarihi : 26-12-2016 11:36   Güncelleme : 26-12-2016 10:31

Sinop'ta İlk Suda Doğum Gerçekleşti

Sinop’ta ilk suda doğum operasyonu gerçekleştirildi. Hasan ve Tuba Cömert çifti bebeklerini kucaklarına aldı

Sinop'ta İlk Suda Doğum Gerçekleşti

Sinop’ta ilk suda doğum operasyonu gerçekleştirildi. Hasan ve Tuba Cömert çifti, bebeklerini Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen suda doğum yöntemi ile dünyaya getirdi.

 

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz Mart ayında başlatılan uygulama ile normal doğum bekleyen anneler için suda doğum seçeneği de sunuluyor. Gerekli hazırlıkları ve personel eğitimi tamamlanan birimde ilk doğum geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Hasan ve Tuba Cömert çifti, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla bebeklerini suda doğum yöntemi ile dünyaya getirdi.

 

“Suda doğum yapılan nadir hastanelerden biriyiz”

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi tarafından verilen suda doğum hizmetinin oldukça önemli bir hizmet olduğunu belirten Kurhan, Türkiye genelinde Sinop’un, bu hizmeti veren nadir hastanelerden bir tanesi olduğunu belirtti. Kurhan, “dün itibariyle hastanemiz bünyesinde bulunan suda doğum ünitesinde ilk suda doğum operasyonunu gerçekleştirdik. Bu doğum eyleminin mutlu sonla nihayetlenmesi, anne ve bebeğinin herhangi bir problemle karşılaşmaması bizim için mutluluk verici. Suda doğum ünitesinin hastanemiz bünyesine kazandırılmasının ardından hem genel sekreterimiz, hem de başhekimimizin inisiyatifleri doğrultusunda Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaklaşık ben ve ebe arkadaşımız Emine Çalık 10 günlük bir eğitim sürecinde bulunduk. Eğitimin ardından Sinop’taki birimimizi aktif hale getirebilmek için çalışmalarımıza başladık. Gerekli çalışmaların ardından uygun hasta seçimi ve kişilerin istekleri doğrultusunda bu planlamayı yapmaktayız” dedi.

 



Doğru hasta seçimi önemli

Yenilenen doğum ünitesinde konuşlandırılan ve Sinop’ta ilk kez hizmete giren suda doğum ünitesi ile doğum sırasında ilaç ya da suni ağrı kesici kullanılmadan, ılık su ile annenin gerginliği azaltılarak doğum olayının daha kolay gerçekleştirilmesi amaçlandığını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan, bu uygulamada en önemli ayrıntının doğru hasta seçimi olduğunu söyledi. Kurhan; “suda doğum aslında bildiğimiz doğumun ikinci fazı dediğimiz, kişinin ağrılarını hissettiği evrenin suda geçirilerek doğumun gerçekleşmesidir. Suda doğum elbette kişiye bazı faydalar sağlıyor. Doğum anı ağrıların en fazla hissedildiği bölüm olduğu için, kişi suda doğumla kendisini daha rahat, daha az ağrılı hisseder. En önemlisi suda doğumda doğum sancısı verilmeden doğumu gerçekleştirdiği için daha konforlu bir şekilde tamamlanır. Suda doğum ayrıca normal doğuma göre daha kısa sürer ve ağrı kanama gibi yan etkiler daha az görünür. Bu da kişinin psikolojik yönden de rahatlamasını sağlar” diye konuştu.

 

Anne adaylarına tavsiye ediyorum

Suda doğum yöntemini doktorlarının tavsiyesi üzerine kendi istekleri ile seçtiklerini söyleyen Tuba Cömert, suda doğum yöntemi konusunda çekincesi olan ailelere bu yöntemi tavsiye ettiğini belirtti. Cömert; “Suda doğum yöntemini daha az ağrı ve daha kolay bir doğum yöntemi olduğu için tercih ettik. Bir önceki doğumum da normal doğumdu. Ancak suda doğum benim açımdan ağrıyı daha az hissettiğim bir doğum oldu. Doktorumuza ve sağlık personellerine teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: Vitrin Haber

Erkan TaşErkan Taş