Güncel
Giriş Tarihi : 05-12-2015 09:32   Güncelleme : 05-12-2015 09:13

Sırık Kebabının sırrı 'Sabır'

Tarihi çok eskilere dayanan Sinop, Çorum ve Kargı yöresine özgü bir kebap türü olan sırık kebabının yapılışı, leziz kebabı yemesi kadar kolay değil. Sırık kebabının yapılışı tam bir sabır işi.

Sırık Kebabının sırrı 'Sabır'
 Gerze ilçesine bağlı Başsökü Köyü Çay mevkisinde yaşayan Mehmet Karameşe ve Alaattin Tokmak, sırık kebabının yapılış aşamasını okurlarımızla paylaştı. Kebabın görüntüsü dışında lezzetini ise paylaşamıyoruz. Bu lezzeti tatmak için Başsökü köyüne kadar gitmeniz gerekiyor. 

Sırık kebabı yapmanın başlıca şartlarından birinin 'sabır' olduğunu dile getiren Mehmet Karameşe, "Ben çobanlıkla geçinen bir adamım. Çobanlıkta babam ve dedemden gördüğüm gibi sırık kebabını yaşatıyoruz. Dostlarımızı memnun ediyor, ağırlıyoruz. Bu işin sırrı önce sabır.
Sırık kebabı ustalığı bölgemizde önemli bir zanaat. Kebabı pişirmesi en az 3 saat sürüyor. Yani bir kebap 3 saatten önce çıkmaz. Bu Sinop'un önemli bir kültürü. Tamamen el emeğiyle yapılıyor. Herhangi bir katkısı yok, tamamen doğal. Ateşin ilk yanışında etin 40-50 santimetre uzakta olması gerekiyor. Etin pişme anına doğru biraz daha ateşe yaklaştırıyoruz. Çok yaklaştırılınca etin özelliği gider. Eti haşlarsınız ve içi çiğ kalır. Oğlak kebabının fazla yağı yoktur. Onun için oğlak kebabı kuzu kebabından daha üstündür" dedi. 

"BİR SIKINTI VAR: ODA PARMAK YEME RİSKİ"
Yöre sakini Alaattin Tokmak'da sırık kebabının en önemli yemek kültürü mirasları arasında olduğunu dile getirdi. Tokmak; "Biz burada herkesi ağırlamaya hazırız. Yeter ki önceden bizlere haber versinler. Her yerde kebap var ama biz Sinop'ta rakip tanımıyoruz. Kebabı yerken parmaklarını yememek için dikkat etmeli" diye konuştu.
hakan akbaşhakan akbaş