Güncel
Giriş Tarihi : 20-09-2021 14:43   Güncelleme : 20-09-2021 15:13

Süslü Kadınlar Gerze’de Pedal Çevirdi

Gerze’ de süslü kadınlar bisiklet turu yapıldı

Süslü Kadınlar Gerze’de Pedal Çevirdi

Gerze’de bisiklet kullanımını özendirmek ve çevre kirliliğine dikkat çekmek için 3’üncü kez toplanan kadınlar, şık kıyafetler giyerek ilçemizin dört bir yanında bisiklet turu yaptı.

Otomobilsiz Kentler günü ve Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında 30 ülke ve 150 şehirde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen etkinlik için Süslü Kadınlar İskele meydanında buluştu.

Organizasyon gönüllüsü Hilal Arslan’ın İskele meydanında yaptığı basın açıklamasının ardından tur başladı. Arslan basın açıklamasında kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını dilediklerini belirtti.

Arslan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de başlamıştır. 9 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik önce Türkiye’de daha sonra dünyada diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir.

Gerze’de bu yıl 3. kez yapılan turumuz bu yıl yaklaşık 150 şehirde, yaklaşık 30 ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, gururluyuz.

 “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir.

Bizim ortak dileklerimiz ve isteklerimiz var:

1. Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz…

Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz.

2. Geçmişte “İklim değişikliği” diyorduk, şimdi artık “İklim Krizi” diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık yaşıyoruz. Ciğerlerimiz yanıyor, canımız yanıyor. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz.

“Bir kişinin karbondioksit salınımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor.”

Biz İklim Krizine karşı yönetimlerin de derhal harekete geçmelerini istiyoruz.

3. Pandemi sürecinde evlere kapandık ve bunaldık. Dışarıya çıktığımızda nefes alacak yeşil bir alan aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz olduğunu gördük. Bunların insanın temel ihtiyaçları olduğunu anladık. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı: Bisiklet…

Şehirlerin insan odaklı olarak yeniden tasarlanmasını, kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların ve yaşlıların rahatlıkla ortak olarak kullanımına sunulmasını ve yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz.

 4. Her an bir trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. Türkiye’de trafik kazalarında her yıl birçok bisikletli can kaybediyor. Ailelerine sevenlerine sabır diliyoruz.

Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.”

AdminAdmin