Güncel
Giriş Tarihi : 11-02-2016 09:11   Güncelleme : 11-02-2016 09:07

TANITIMI İÇİN VİDEO HAZIRLANDI

İlçenin tanıtım videosu hazırlandı

TANITIMI İÇİN VİDEO HAZIRLANDI
 Dikmen ilçesinin tanıtımına katkı sağlaması açısından İlçenin internet haber portalı www.dikmenhaber.com Dikmen Haber tarafından tanıtım videosu hazırlandı.


İlçenin çeşitli yerlerinde yapılan çekimler ile videoyu izleyenler Dikmen ilçesi hakkında bilgi edinmiş oluyor.

Haberin içeriğinde  ''DİKMEN İLÇESİNİN TARİHÇESİ          

Dikmen ilçesi resmi olarak 1990 yılının baharında Kırçal, Çorak ve Dumanlı Köylerinin birleşmeleriyle İlçe hüviyetine kavuşmuştur.

Dikmen ilçesi Kuzeybatısında Gerze, Güneyde Durağan, Batıda Boyabat ve Doğuda Samsun İlinin Yakakent İlçeleriyle komşudur. 28 Köyü ve 3 mahallesi bulunan ilçe, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir.

Kuzeyinde Küre dağlarının uzantısı olan Göktepe ve Kiraz dağları vardır. Göktepe ormanları yöredeki Köylülerin geçim kaynağını teşkil etmektedir. Orman köylülerini kalkındırma Kooparatifleri bulunmaktadır. Tarım alanındaki üretim, aile içindeki tüketim için olup ticarete dönük önemli bir üretim yoktur.

Ekimin yapılabildiği yerlerde Buğday, Arpa, Mısır, Yulaf ve Fasulye gibi hububatların yanı sıra; Elma, Armut, Erik, Ayva, Fındık ve Ceviz gibi Karadeniz bölgesinde yetişebilen, hemen her türlü sebze ve meyve yetişebilmektedir. İlçenin dağlık köylerinde Besi, Süt ve Mera hayvancılığı ve arıcılık yapılmaktadır.

Yayla turizmi açısından Yaykın köyü civarında bulunan Ayvaalan ve Kuzfındık yaylaları ile Saray ve Yakuplu köyleri sınırları içerisinde bulunan Mesire ve Piknik alanları görmeye değer alanlardır.

Güzelceçay  ( Kanlıçay ) vadisi içerisine kurulan ilçemiz ılıman bir iklime sahiptir. Denize uzakığı 12 km olan Dikmen ilçemiz il merkezi Sinop’a 75 km dir.

Güzelceçay mevkiinde; mevsimlik olarak faaliyet gösteren balık unu ve balık yağı fabrikaları bulunmaktadır. Türkiye genelinde üretilen balık unu ve yağının % 35 ilçemizdeki bu fabrikalarda üretilmektedir.

Yüz ölçümü 450 km2 olan ilçemizde; 2010 yılı içerisinde tüm köylerimizde Tapu ve Orman Kadastro işlemleri tamamlanmıştır.

İlçemizin merkez ve köylerinden başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere göç hareketi vardır.       nüfusun %85 i köylerde yaşarken genç nüfus yok denecek kadar azdır.

Köylerde bulunan ilkokulların tamamına yakını kapanırken öğrenci azlığından dolayı bir kısmı Yatılı Bölge Okullarına bir kısmı ise taşımalı sistem ile ilçe merkezine taşınmaktadır.

Dikmen ilçemizde yarım asırdır her yıl Temmuz ayı içerisinde yapılan, bu yıl 51. yapılacak olan mahalli karakucak güreş ve kebap festivali düzenlenmektedir.

 

Seda ŞengülSeda Şengül