Güncel
Giriş Tarihi : 26-01-2018 14:16   Güncelleme : 26-01-2018 16:02

Tarihi Evlerin Durumu Ne Olacak?

Yurt içinde ve yurt dışında bir çok başarılı projeye imza atan Gerzeli Mimar Mehmet İsmet Aykın, ilçemizdeki tarihi yapılarla ilgili önemli bilgiler paylaştı

Tarihi Evlerin Durumu Ne Olacak?

İlçemizde ki Tarihi Evlerin Durumu Ne Olacak?

Mimarlar Odası Sinop Temsilcisi M. İsmet Aykın, ilçemizdeki tarihi evlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Sinop bölgesinde kültür varlıklarının çok yoğun olduğunu söyleyen Aykın, bu gibi eski yapıların çok hisseli olmasından kaynaklı sorunlar yaşandığını söyledi.

Osmanlı döneminin son yapıtları olan ve en az yüz yıldır ayakta durmaya çalışan sivil mimari örneği bu eski evlerden Gerze'de 25-30 tane kaldığını söyleyen Aykın, ''Gerze'de ki eski evlerden bir tanesini Satın Alan Belediyemize ait tescilli yapı ,Gerze Halkeğitim Müdürlüğü önderliğinde Gerze Belediyesi ve Mimarlar Odası Ortaklığı ile Avrupa Birliği destekli açılan ahşap restorasyon kursunda yetişen 35-40 öğrenciyle birlikte restore edilmiştir. Koordinasyonu ve eğitimi Mimarlar Odası tarafından organize edilen Bu proje önemli başarılara ulaştı. Yapılan çalışmalar sonucunda iç ve dışı restore edilen yapı çürümekten kurtulurken yeni görünümüyle de bulunduğu mevkide şık bir görüntü oluşturdu. Yapılan bu çalışma Gerze'de bir örnektir. İlçemizdeki eski yapılar bu gibi projelerle tekrar Gerze'ye kazandırılabilir'' dedi.

''Önlem Alınmazsa Tehlike Oluşturabilir''

Kullanılmayan eski yapıların ıslak hacimleri (banyo, tuvalet, mutfak) ve olumsuz iklim koşulları sonucu çatıların zarar gördüğünü ve çökmeye başladığını söyleyen Aykın, ''Zamanla çökme oluşan bu kısımlar yapının tadilat veya restorasyona ihtiyaç duyduğunu gösterir. Gerekli çalışma yapılarak önlem alınmazsa yaşanacak bir çökme sonucunda yapı etrafındaki belli bir alanda tehlike oluşturabilir. Onarım ve restorasyonu yapamayacak durumda olan yapı sahipleri veya hisseli ise hissedarlardan bir kişi bu gibi durumlarda Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu veya yapının bulunduğu yerdeki belediye ile irtibata geçerek durumu bildirmesi gerekir. Bu tür çok eski yapıları Belediyeler satın alarak ve restorasyon yaparak gelecek nesillere taşımaktadır. Sinop Belediyesi'nin bu konuda birkaç tane örnek çalışması vardır ve hala devam etmektedir'' dedi.

Ercan ÖZCAN / Gerzeninsesi

Seda ŞengülSeda Şengül