Güncel
Giriş Tarihi : 19-04-2017 17:37   Güncelleme : 19-04-2017 20:22

Tarihi Sinop Evleri Kursiyerleri Sertifikalarını Aldı

Tarihi Sinop Evleri projesinin restorasyonunda çalışacak kursiyerler sertifikalarını aldı. Sinop Valisi Hasan İpek’in de katıldığı kapanış organizasyonu Sedat Işıdı Kültür Ve Sanat Merkezi’nde yapıldı

Tarihi Sinop Evleri Kursiyerleri Sertifikalarını Aldı

Tarihi Sinop Evleri projesinin restorasyonunda çalışacak kursiyerler sertifikalarını aldı. Sinop Valisi Hasan İpek’in de katıldığı kapanış organizasyonu Sedat Işıdı Kültür Ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

 

Gerze Halk Eğitim Merkezi tarafından projelendirilen ve finansmanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Avrupa Birliği ve Maliye Yardımlar Dairesi tarafından yapılan “Tarihi Sinop Evleri” restorasyonunda çalışacak işçilerin eğitim programında sona gelindi. 1 Mart 2016’da fiilen başlayan proje, 30 Nisan 2017’de sona erecek.

 

2012’de ilk adım atıldı

Proje hakkında detaylı bilgi veren Proje Koordinatörü ve Giyim ve Üretim Teknolojisi Öğretmeni Sevim Ay, projeye 2012 yılında açıklanan hibe programıyla başladıklarını ifade etti. Hibe programının açıklanmasının ardından “neler yapabilir” diye düşündüklerini belirten Ay, ilk akıllarına gelenin 1956’daki Gerze yangınından sonra sağlam kalan birkaç evin restoresi olduğunu belirti. Sinop’ta da tarihi evler konusunda büyük bir potansiyel olduğunu sözlerine ekledi.

 

2 bin proje arasından seçildi

2013 yılında projenin ön teklifinin kabul edildiğini söyleyen Ay, bu tarihten sonra tam başvuru için çalışmalara başladıklarını ve yoğun bir çalışmanın ardından projeyi ÇSGB’ye gönderdiklerini belirtti. Ay, “projemiz 2016 yılında 2 bin proje arasından seçilerek kabul edildi. 3 Şubat 2016’da sözleşmemizi imzaladık ve 1 Mart tarihiyle de çalışmalara başladık. Projenin normal bitiriliş süresi 12 ay olsa da, bütçede büyük bir değişikliğe gidilerek süre için iki ay daha uzatma aldık. Ve nihayetinde bu projeyi 30 Nisan günü tamamlamış olacağız” dedi.

 

Hedef istihdamın artırılması

Projenin yetkili sorumlusu olarak konuşan Gerze Halk Eğitim Merkezi (H.E.M.) Müdürü Nazım Aksu, başlatılan projede 15-29 yaş arası 45 gencin istihdam edildiğini belirterek, “bu 45 gencimizi restorasyon alanında eğiterek tarihi mirasımızı korumayı, kalifiye gücü oluşturmayı ve ilimizi turizm açısında hareketli bir şehir yapmayı hedefledik” şeklinde konuştu.

 

“Koruma bilincine sahip olmalıyız”

Kapanış organizasyonunda söz alan Gerze Kaymakamı Bülent Bayraktar da, Sinop’un doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle çok önemli bir mirasa ev sahipliği yaptığını vurguladı. Bu mirası gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğunun burada yaşayanlarda olduğunu belirten Bayraktar, “bu projeyi, nitelikli iş gücü yetiştirmenin yanı sıra bilinçlenme açısından değerlendiriyorum. Koruma bilincine sahip olamazsak ne koruma ne de işin içinde olup icra etme noktasında başarı sağlayabiliriz” dedi. Avrupa Birliği destekli projelerin belli bir disiplin gerektiren, uzun soluklu projeler olduğunu sözlerine ekledi.

 

“Evi kamulaştırdık”

“Nitelikli iş gücü Türkiye’nin en büyük sorunların birisi” diyen Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ise, her gün kendisine 10 kişinin iş istemek için geldiğini belirtti. İş ortamlarının hazırlanmasının ve istihdam alanlarının yaratılmasının önemine vurgu yaptı. Her alanda bu projeye destek olmaya çalıştıklarını belirten Belovacıklı, “Sevil hanım bize gelip projesini anlattığında hemen evimizi kamulaştırdık. 45 çocuğumuz gerçekten güzel işler yaptı” dedi.

 

Nazım Maviş’ten mesaj var

Kapanış organizasyonuna katılamasa da, e-posta yoluyla ulaşarak tebrik eden Ak Parti Sinop Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Nazım Maviş, “Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarihi Sinop Evleri’nin restorasyonunda çalışacak nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi projesinin kapanış toplantısında aranızda bulunamıyorum. Projenin Sinop’un tanıtım ve ekonomisine ivme kazandırmasının temennisiyle emeği geçen herkesi kutlar, saygılarımı sunarım” şeklinde mesaj gönderdi.


Kaan Töngelci / Gerze'nin Sesi





Erkan TaşErkan Taş