Güncel
Giriş Tarihi : 07-06-2022 11:05   Güncelleme : 10-06-2022 17:42

‘TEKSTİLKENT’ için bir araya geldiler

İlçemizde yapılması planlanan Tekstil Kent için karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu

‘TEKSTİLKENT’ için bir araya geldiler

İlçemiz Belören köyü sınırları içerisinde 26.370 m²' lik alanda yapılması planlanan ve ilçemizde dağınık halde bulunan 11 tekstil atölyesinin de taşınmasının planlandığı Tekstil Kent Projesi kapsamında Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Kaymakam Refiki Özlem Doğan ve Gerze Belediyesi personelleri ilçemizde ve Sinop Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firma yöneticileri ile bir araya geldiler.

Karşılıklı istişareler yapılan kahvaltı programında sanayicilerin tekstil kentten istedikleri, hem işveren hem çalışan hem de belediye açısından faydalı veya zararlı olabilecek konular hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

İlçemizde dağınık halde bulunan ve 1800 kişiye ekmek kapısı olan 11 adet tekstil atölyesinin istihdama sağladıkları katkı sebebiyle kent içerisinde üretim faaliyetlerine izin verildiği ancak zamanla konut kullanımlarının artmasıyla birlikte bu atölyelerin şehrin içerisinde kaldığı belirtildi.

Trafik sorununa konu olmaları ve atölyelerden kaynaklı gürültü ve çevre kirliliği sebebiyle vatandaşların atölyelerden şikâyetçi olduğu diğer yandan atölyelerin fiziksel sınırlarına ulaştığı bu sebeple kapasite artırımı yapamadıkları ve ilave istihdam oluşturamadıkları kaydedildi. Planlanan “Gerze Tekstil Kent Sanayi Merkezi Projesi” ile buradaki işletmelerin yeni, modern, uygun büyüklükte çalışma mekanlarını sağlayan, birbiriyle entegre, sosyal donatılara sahip, alt yapı, enerji ve ısı verimliliğine uygun, şehir dışında, ana ulaşım akslarına yakın Belören köyü’nde tespit edilen alana taşınması ve ilave yeni atölyelerin oluşturulmasının amaçlandığı belirtildi.

Kahvaltı programını organize eden Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy’ a teşekkür ederek fikirlerinin alınmasından memnun olduğunu belirten firma yöneticileri, taleplerini, şikayetlerini, beklentilerini dile getirdiler.

Tekstilciler kurulacak olan Tekstil Kentte geri dönüşüm ve yıkama için ayrı bölüm kurulmasını böylece çevreye daha az zarar verileceğini; her tekstilin yalnızca tek iş koluna sahip olması gerektiğini, bir tekstil dikim yapıyorsa diğer tekstilin yıkama yapması gerektiğini böylelikle tekstillerin birbirini tamamlayıcı olacağını; Halk Eğitimi Merkezlerinde kalifiye eleman yetiştirecek eğitimlerin verilmesi gerektiğini ifade ederek bunun için gerekli çalışmaların yapılmasını istediler. 

Kaymakam Dundar, katılımcılara teşekkür ederken “tekstil emeğin yoğun olduğunu bir sektör, bu emeği de tabii işçi üretiyor, siz tekstilcilere de nitelikli, iş üretebilen işçiler gerekiyor. Tüm Dünya’ da olduğu gibi ülkemizde de işsizlik sorunu var. İlçemizdeki, ilimizdeki işsizliği sebebi mesleksizlik. Bu mesleksizliği gidermek adına Devletimiz, Milli Eğitim Bakanlığı, Halk Eğitimi Merkezleri, İŞKUR, Mesleki Eğitim Merkezleri vasıtasıyla çeşitli programlar yürütüyor.

Bu sene başında faaliyete geçen Mesleki Eğitim Merkezleri marifetiyle Ortaokul mezunu olan herkes yaş sınırı olmaksızın, hem işletmelerin iş gücü ihtiyacını karşılamak hem de mesleksiz insanların meslek sahibi olabilmesi için çıraklı eğitimi adı altında bir program başlattı.  

İnsanın olduğu her yerde, yaradılışın olduğu her yerde sorunlar olacaktır ama çözüm yine insandadır. Biz dostane bir istişare yapalım diye bir araya geldik, biz size her türlü desteği sizlere vermeye hazırız.  

Her şeyden önce apartman altlarına sıkışmış arkadaşlarımıza ferah ortam sağlamak adına bu yola çıktık. Bizim tekstil kent kurmadaki temel amacımız sağda, solda dağınık halde duran tüm atölyeleri bir araya toplamak, entegre, küme hale getirmek”  diye konuştu.

Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, ilçemizdeki tekstillerde çalışanların çoğunun göç eden insanlar olduğunu, tekstillerde ara eleman eksikliğinin olduğunu belirtti. Şensoy, “Hızarçayı’ nda karayollarına ait bir alanda TOKİ çalışmamız var, bu konuyu da inşallah çözeceğiz” dedi.

Program, İş İnsanlarına plaket sunulmasının ardından sona erdi. 

AdminAdmin