Güncel
Giriş Tarihi : 23-10-2021 16:08   Güncelleme : 24-10-2021 16:51

"Turizm Sempozyumu” gerçekleşti

Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksek Okulunda “Sinop Kültür ve Turizm Sempozyumu” gerçekleşti.

"Turizm Sempozyumu” gerçekleşti

İlçemizde ilk  defa gerçekleşen Kültür ve Turizm Sempozyumunda Sinop Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Baştürk (Moderatör), Gerze Kaymakamı Tekin Dundar ve Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy’un konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumda gerek Sinop gerekse  ilçelerinde Turizm ve Kültür konusunda neler yapılması gerektiği konuşuldu. 


Programın açılış konuşmasını Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Keskin yaptı. Keskin konuşmasında, 
"Tüm Türkiye’de ve ilçemizde turizm önemli bir değere sahip.  Bu sektörün bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması için yoğun bir çalışma var. 


Turizmin ülke veya yerel ekonomiye katkı sağlaması amacıyla bu sempozyumu düzenledik. İlçemiz ülkemizde, Cittaslow unvanına sahip 19 yerden birisi. Bizler de bu sempozyumun ilçemizin var olan değerlerini (deniz ve doğa turuzmini) harekete geçireceğini düşünüyoruz. Sempozyum sonunda buradan çıkan fikirleri bir kitapçık haline dönüştürerek turizme katma değer sağlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.


Gerze’de Yapılan Çalışmaları Sıraladı
Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy ise yapmış olduğu konuşmasında Gerze Belediye Başkanı olarak göreve başlamasının ardından ilçenin yeniden imarı noktasında büyük çalışmalar içinde olduklarını, Arnavut kaldırımından millet bahçesine; sanat sokağından kanalizasyon ve altyapıya kadar büyük çalışmalar içinde olduklarını ifade etti.


Şensoy konuşmasını şöyle sürdürdü,

"Gerze’ye 40 yıl sonra açık hava sinemasını getirdik. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği ile ilgili kurslar başlattık. Semt Sahası, olimpik yüzme havuzu, yürüyüş yolları, bisiklet yolları yaptık, yakında enerji tarlası oluşturarak YEDAŞ' a elektrik satacağız. Otogar ve sanayi sitemizi yapmak için de girişimlerde bulunduk"


Gençlik Merkezi Ahmet Burma Sayesinde Yıkılmaktan Kurtuldu
"DSP döneminde komple yıkılan, fakat yıllardır yapılamayan gençlik merkezi İl Genel Meclis Üyemiz Ahmet Burma sayesinde yıkılmaktan kurtarıldı. Şimdi burayı ilçemize kazandıracağız."


Gerze’ye Ovacık Sokağı Yapılmıştır, Adnan Menderes adı verilmemiştir

"Gerze 1956 yangını sonrasında Adnan Menderes tarafından yeniden ayağa kaldırılmıştır. Ama Gerze’de o günden bu güne bir yere Adnan Menderes'in adı verilmemiş fakat  Ovacık’ın adı verilmiştir. İşte biz gelir gelmez bu eksikliği gidererek sanat sokağına rahmetli Adnan Menderes'in adını verdik" diyerek çalışmalarını ardı ardına sıraladı.
Ben Çeçe doğumluyum diyen Başkan Şensoy, Yenikent’in üç mahallesi bulunduğunu, Pirahmet köyünün Yenikent’ten ayrıldığını kaydederek, Çeçe Sultan ve Çeçe Sultan Türbesi etrafında yapmak istedikleri çalışmaları anlattı. 
Gerze Kaymakamı Tekin Dundar ise yapmış olduğu konuşmada, Gerze için öncelikle master planı hazırlanarak ilçemizin tanıtımına katkı sağlanması gerektiğini kaydederek, bu anlamda GMYO ile birlikte görüşmeler yaptığını belirtti. 

Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, "Gerze denizi ve yeşili ile adeta cennetten bir köşe. Ben Mardin Midyat’tan Gerze ilçesine atandım. Örneğin Mardin Midyat önemli bir turizm destinasyon merkezidir ve her yıl yaklaşık bir milyon insan Midyat'ı ziyaret eder. Bu anlamda Gerze’nin de önemli bir turizm destinasyonu olması, turistlerin Gerze'yi tercih etmesi açısından bir an önce ilçemizin tanıtımının yapılması gerekiyor. 
Bir yerin turizm noktasında var olabilmesi açısından temizliğinin, konaklama yerlerinin, altyapı veulaşımı ile hazır olması gerekir. Günümüzde artık insanların çok sıcak veya kurak olan yerlerden ziyade küçük yerlere, doğaya yöneldiğini görüyoruz. Bu anlamda Gerze’nin ciddi bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Buranın tanıtımının ulusal veya uluslararası alanda yapılması gerektiği kanaatindeyim.


Turizm, turist derken bizim bakış açımız turist yolunacak kaz olarak değil de velinimet, altın yumurtlayan tavuk olarak değerlendirilmeli. Bu sene giden turistin bir süre sonra tekrar buraya gelmesi sağlanmalı. 
Deniz ve ormanın yanı sıra buralara has ne varsa bunların coğrafi işaretlerle tanıtımının yapılmasının büyük öneme haiz olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda gastronomi ön plana çıkartılabilir. Turist buradan ayrılırken buradan bir şey almasını veya tekrar gelmesini sağlamalıyız. 
Turizm çeşitlendirilmeli; günümüzde Karadeniz, doğa, eko turlar oldukça revaçta.  Gerze’nin turizmde bir yere gelmesi  noktasında hep birlikte projeler üretilmeli ve bunları hayata geçirilmeli gerekmektedir" dedi.

AdminAdmin