Güncel
Giriş Tarihi : 22-06-2022 11:45   Güncelleme : 23-06-2022 17:34

Türkiye' de Bir İlki Başardılar

​​​​​​​Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mesleki Eğitim Merkezi Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanı Arıcılık Dalı 9. Sınıf öğrencilerinin karne dağıtım töreni düzenlendi

Türkiye' de Bir İlki Başardılar

Çırnık köyünde uzun zamandır arıcılık yapmakta olan Gazi Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Emin Kuru, ilk kez gerçekleşen kırsala özel bir projeyi hayata geçirdi ve Türkiye’de ilk olan Arıcılık Okulu uygulama sınıfını köyünde açtı, 30 yıl aradan sonra köyde ilk defa İstiklal Marşı söylendi.

Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mesleki Eğitim Merkezi Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanı Arıcılık Dalında Prof. Dr. Emin Kuru’ n Çırnık köyünde kurduğu işletmesindeki 9. Sınıf öğrencileri düzenlenen törenle karnelerini aldı.

İNSANIN OLMADIĞI YERDE YAPILAN YATIRIM ÖLÜ YATIRIMDIR

30 yıl gibi uzun bir süredir köyünde İstiklal Marşı okunmadığını belirten Gazi Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Emin Kuru, çok anlamlı bir an yaşadığını söyledi.

Köylerimizde genç nüfus olmazsa hiçbir yere varılamayacağını söyleyen Kuru, “Dünya’nın 100. üniversitesinde hocalık yapmış, Dünya’ nın yirmi ülkesinde bildiri sunup akademik faaliyetlerde bulunmuş biriyim, şuan burada yaşadığım anı ve faaliyeti çok daha anlamlı buluyorum.

1990 yılından bu yana köylerimiz bir göç süreci yaşadı, öyle bir yere geldik ki köylerde gençlik bitti. Yetkililere, Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza ulaşabildiğim her yere, raporlar yazdım.

Genç nüfusu olmayan köylerle hiçbir yere gidemeyiz; benim buradan söyleyeceğim en önemli cümle bu. Boşalttığımız bu köyler üretmiyor, artık üretim durdu. İnsanın olmadığı yerde yapılan yatırım ölü yatırımdır; en büyük yatırım insana yapılan yatırımdır.

Gençlerimize nasıl bir kötülük yaptık da onları bu hale getirdik. Bu gençleri görüyorum ve çok üzülüyorum. Ortada, bir yumurtayı kırmaktan aciz, beceriksiz bir nesil var.

Bizim petrolümüz veya altın dağımız yok; biz yiyeceğimizi üretmek zorundayız. Öyle bir dünya düzenine gidiyoruz ki, bir başağın bir atom başlıklı füzeye denk olacağı günlere doğru gidiyoruz.

Gıda ciddi bir silah; artık DNA’ sıyla oynanmış bir gıda kuşatması yaşıyoruz. O da çoluğumuzu çocuğumuzu perişan ediyor” diye konuştu.

3308 sayılı çıraklık yasası ile arıcılığın, tavukçuluğun, hayvancılığın ve seracılığın meslek haline getirildiğini kaydeden Gazi Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Emin Kuru, bu yasa ile hem meslek öğrenildiğini hem de lise mezunu olma hakkı kazanıldığını belirtti.

Kuru, “Devlet diyor ki sen arı işletmesine git, ben sana 1250 TL para veriyorum, sen orada hem arıcılık işini öğren hem de üret.

Taşımalı sistemde Devlet kırsaldan merkeze ulaşım imkânı veriyor ama merkezden kırsala bu imkânı sağlamıyor. Çocukların notlarına bakıyorsunuz; okul yetkilileri ve veliler bir araya geliyor ve bu çocuk okuyamıyor, biz bunu sanayiye gönderelim, orada torna öğrensin deniyor. Bu yasaya göre sanayiye giden bu öğrencilerin buraya da gelmesi gerekiyor çünkü hakkı ama çocuğun merkezden kırsala ulaşım imkânı yok, ben oraya nasıl geleyim diyor. İnşallah bu sorun da çözülecek.

Sinop ve Gerze arasında bir lise var: Prof. Dr. Necmettin Erbakan Lisesi. Çocuklar okula geliş gidiş yaparken otostop çekiyor. Geliş 25 TL gidiş 25 TL toplam 50 TL yol parası veriyorlar. Bu ulaşım sorunu hallolmalı” diyerek konunun önemini belirtti.

Bu projenin yerli ve milli bir proje olduğunu, projenin Türkiye’ de ilk uygulayıcısı olduklarını kaydeden Prof. Dr. Emin Kuru, “bu proje ile Türkiye’ de geçmişte aksattığımız şeyleri telafi edebiliriz.

Böyle bir ilki uygulamaktan mutluyum, kendimi şanslı hissediyorum, bu projenin Türkiye’ ye yayılacağını üretim seferberliğini iyi bir yere getireceğine inanıyorum.

Bu manada Türkiye’de ilk defa ilk uygulamasına şahit olduğunuz bu etkinliğimiz hem bu Dünya hem de öbür dünya için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

11 ÖĞRENCİ KARNELERİNİ ALDI

Bu yıl içerisinde Gerze genelinde 90 kişinin bu projeden faydalandığını belirten Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, proje kapsamında iş kazalarına karşı sigorta imkanı sağlandığını da kaydetti.

Dundar, “devletimizin ve Milli Eğitim Bakanlığımızın mesleki eğitim projesi kapsamında hem mesleksiz işsizlerimize hem de iş gücü olan işletmelerimize ciddi bir katkı sağlıyor.

Gerze genelinde bu sene yaklaşık 90 kişi bu Mesleki Eğitim Programından yararlandı. Otelinden tornacısına, lokantasından pastacısına, tarım işletmesine varana kadar 90’ a yakın öğrencimiz bu imkandan faydalanmak için başvurdu.

Proje, mesleksiz insana meslek edinme imkanı sunuyor, ayrıca asgari ücretin 3’ te 1’ i oranında bir gelir sağlıyor ve iş kazalarına karşı sigorta imkanı veriyor. İşletmeler açısından bakıldığında işletmelerin iş gücü ihtiyacını karşılamış oluyor.

3 yılın sonunda da bir ortaöğretim diploması elde ediyorsunuz; çıraklık eğitiminizi tamamlayıp ustalık belgenizi alıp kendi iş yerinizi açabiliyorsunuz. Bu anlamda bizlerin de çok önemsediği bir proje. Proje bugün de Prof. Dr. Emin Kuru hocamızın işletmeciliğinde ilk meyvelerini veriyor, 11 öğrencimiz eğitimlerini aldıktan sonra sertifikalarını alacaklar” diye konuştu.

Etkinlik, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanı Arıcılık Dalı 9. Sınıf öğrencilerinin karne töreni ile sona erdi.

Karne törenine, Sinop Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Gerze İlçe Jandarma Komutan V. Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Erkan Duymaz,  İl Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Açıkgöz, Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem,İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Bülent Akmeşe, Kaymakam Refiki Özlem Doğan, Gerze Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, Gerze Tarım ve Orman Müdürü Özbay Akkaş, Sinop AK Parti Merkez İlçe Başkanı Faruk Şanoğlu, MHP İl Başkanı Hikmet Çınar, İl Genel Meclis Üyeleri Ahmet Burma ve İzzet Karaman katılım sağladı.

AdminAdmin