Güncel
Giriş Tarihi : 19-04-2015 00:49   Güncelleme : 18-04-2015 23:36

Vali Çetinkaya Açık Açık Konuştu

Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya Gazete Sahipleriyle Kahvaltıda Bir Araya Geldi.

Vali Çetinkaya Açık Açık Konuştu
 Düzenlenen toplantıya Vali Çetinkaya’nın yanı sıra Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, Valilik Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hakan Şimşek, Sinop’taki Gazeteciler Cemiyeti Başkanları, ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.

Yerel Gazetelerin İmtiyaz Sahipleri ve Yazı İşleri Müdürleri, Ajans Muhabirleri, Yerel haber sitesi yöneticilerinin katıldığı basın kahvaltısında Sinop’un güncel sorunları ve gündem hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Sinop şehir merkezinin tamamının 3. derecede arkeolojik sit alanı ilan edilmesi önerisine tepkiler olduğunu söyleyerek, bununla ilgili görüşlerini sorması üzerine;  Vali Çetinkaya; Sit Alanı Konusunda Hırvatistan’ı Örnek Gösterdi!

Çetinkaya konu ile ilgili yaptığı konuşmada; Öncelikle vatandaşlarımızın mülkiyet hakkı çok önemlidir. Bu konuda devlet dahi zorunlu kalmadıkça kimsenin hakkına müdahale etmiyor. Sinoplular tarihi eserlerine sahip çıkma konusunda da çok duyarlı. Hırvatistan 3,5 milyon nüfusu olan çok küçük bir ülke ama bugün yılda 14 milyon turist ağırlıyor ve bütün ülke ekonomisi sadece turizme dayalı. Hırvatistan’ın 3’te 1’i sit alanı, eskiden kalan hiçbir dokuya dokunulmamış. Sinop’ta özellikle yarım ada bölümünü sit alanı ilan edilmesi hususunda ki tepkileri bir düşünüyorum, yani bir ülke 3/1 alanının nasıl sit alanı ilan etmiş ve nasıl korumuş. 3,5 milyon nüfusluk bir ülke yılda 14 milyon turist alıyor. Biz 70 milyon nüfusumuzla 40 milyon turiste anca ulaşıyoruz. Bizim tarihimiz bizim topraklarımız Hırvatistan’dan çok fakir değil, belki onlardan daha da zenginiz. Sit alanı konusunda gerçekten taraf değilim, işi ehline bırakılmasını düşünüyorum. Sinop için, Ülkemiz için doğrusu ne ise o olsun istiyorum. Sinop  3. Derece de sit alanı olsa da, olmasa da Sinoplu zaten tarihin üzerinde yaşamanın gerektirdiği bütün sorumlulukla yaşıyor açıklamasında bulundu.

Nükleer Santralde Ülkemiz Olumlu Bir Noktaya Geldi

Vali Çetinkaya konuşmasının sonunda ise Nükleer santral konusuna değindi. Çetinkaya; Nükleer santral gücünden yararlanma hikayesi, Ülkemizde kuruluş hikayesi 1950 yıllarda başlamış. Ben ülkemiz adına artık olumlu bir noktaya gelindiğini düşünüyorum. Sinop’un da bu anlamda iki alandan birisi olarak belirlenmesi Türkiye atom enerjisi tarafından yapılan bir takım çalışmalar var. Ben bu çalışmanın hem Sinop için, hem ülkemiz için hayırlı sonuçlar getirmesini istiyorum ve böylede olacağına inanıyorum. Tüm dünyanın aksine Türkiye bu anlamda oldukça zaman kaybetti. En azından bundan sonra kaybedilen zamanın kazanılması anlamında geçte kalınsa hiç olmamasından iyidir. Akkuyu bizden biraz daha ileride onun yer lisansı falan alındı ve yapım süreci devam ediyor. Sinop bu anlamda biraz daha geride kalmış da olsa, çed ve jeolojik etüt çalışmaları devam ediyor. En azından Nükleer santral yasasının mecliste onaylanması bundan sonraki çalışmalara ivme kazandırması anlamında önemli bir gelişme demesi üzerine 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel Nükleer Santral Konusunda tepeden inme bir anlayışın olduğunu bu konuda halkın düşüncelerinin görmezden geldiğini kaydederek süreci eleştirdi.

hakan akbaşhakan akbaş