Güncel
Giriş Tarihi : 25-06-2016 18:59   Güncelleme : 26-06-2016 18:11

Yeni İmar Planı Tartışmaları Beraberinde Getirdi

Yeni İmar Planında yaşanan tartışmalar ve belirsizlikler ile ilgili taraflardan açıklama geldi

Yeni İmar Planı Tartışmaları Beraberinde Getirdi

Belediye Meclisince Onaylanan Yeni İmar Planı ile ilgili yaşanan tartışmalar ve belirsizlikler ile ilgili taraflar açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda Gerze Belediye Meclisi tarafından kabul edilen yeni imar planı sonrası, mimarlar ve müteahhitler yeni imarın Gerze'nin ihtiyacına cevap vermeyeceğini savunurken, belediye yetkililer ise kararın Çevre ve Şehircilik bakanlığı talimatıyla yürürlüğe girdiğini ve uygulamayan belediyelere ceza kesildiğini ifade ettiler.

Yapı sektörü işletmecileri ve vatandaşların akıllarında bir çok soru işaretini de beraberinde getiren karar sonrası Gerzenin Sesi gazetesi olarak ilçemizde faaliyet gösteren Mimarlar, Müteahhitler ve belediye yetkililer ile bir araya geldik.



Yeni İmar Planıyla Hak Kaybı Yaşanacak 

İlk olarak görüşünü aldığımız Mimarlar Odası Başkanı M. İsmet Aykın yeni imar planıyla hak kaybının yaşanacağını belirterek düşüncelerini gazetemize şu şekilde aktardı;

 ''Bilindiği Üzere uzun süredir  Gerze Belediyesi  tarafından İller Bankası aracılığı ile hazırlatmış olduğu Yeni İmar Planı tamamlanmış ve Belediye Meclisince kabul görmüştür. Plan hazırlanması aşamasında İmar Komisyonuna yardımcı olabilecek ve Gerze’nin ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve yıllardır Plan uygulamasının içinde bulunan Gerze de Serbest Çalışan Mimarlar, Şehir Planlamacısı, Harita Mühendisi  ve Jeoloji Mühendisgibi ilgili Mesleklerden oluşan Teknik bir heyet kurulması talebimiz Belediye Başkanımızca da  memnuniyetle karşılanmış ve resmi davetlerde tarafımıza gönderilmiştir."


Büyüyen Gerze'ye Mevcut Plan Yeterli Gelmemiştir

 İmar Planı İmar Konunu ve İlgili yönetmeliklerin oluşumuyla ortaya çıkmaktadır. Bir önceki İmar Planı 1995 planıdır. Bu Plana bağlı plan hükümleri ve kararlar doğrultusunda uygulama yapılarak yapı adaları oluşmuş ve yapılanmanın sanırım %50 sinden fazlası tamamlanmıştır. Hızla büyüyen Gerze’mize mevcut imar planı yeterli gelmediği için yeni plan yapılmıştır. Bütün Belediyelerde olduğu gibi Gerze Belediyeside eski planın uygulanmasında ihtiyaca cevap verebilecek bazı konularda, 2011  meclis kararıyla almış olduğu plan hükümleri  doğrultusunda  yapılaşmalar oluşmuştur. Yatırımcı firmalarda mülk sahipleriyle bağlantılarını ve sözleşmelerini buna göre yapmışlardır.


Yeni İmar Planına Eski İmar Emsel Gösterilmedi

Şu anki problem yeni imar planına 1995 imar planı hükümlerinin konulmamasından kaynaklanmaktadır. İmar planında böyle bir sorun oluşacağı düşüncesiyle eski plan üzerindeki yapı adaların üzerine emsal ibaresi konulmamış ve sorun aşılmaya çalışılmıştır. Fakat  Çevre şehircilik Müdürlüğünden  gelen bir uyarı yazısı sıkışıklığı yeniden ortaya çıkarmıştır.

3194 sayılı İmar Kanunu, Belediyelere Kendi İmar Planlarını Kendilerinin yapma hakkını vermiştir. Merkezi denetim yok denecek kadar azdır. Alınan kararlar ancak hukuk yoluyla müdahale edilebilir ve değişebilir.  Belediye İmar planlarında alınan karalarda kural dışı bir durum görülürse Çevre ve Şehircilik bakanlığı belediyeleri uyarır. Önemli olan  Belediyelerin kendi bölgeleriyle ilgili emsal teşkil edebilecek durumlarıda göz önüne alarak hak mağduriyetinin giderilmesi doğrultusunda kendilerini iyi ifade edebilmeleri ve cesaretle alınan kararların arkasında durabilmeleridir.

İller Bankası Yetkilisi Kendini Aşan Bir Şekilde İmar Planına Müdahale Etmiştir

Gördüğüm kadarıyla Bir önceki İmar Planına yeni imar planını hazırlayan plancı ve İller Bankası yetkilisi kendilerinde aşan bir biçimde müdahaleler yapmışlardır. 1995 planına sonradan çıkan yönetmelikler bahanesiyle mevcut yolların genişletilmesi gibi revize ederek vatandaşların mülk hakları gibi sorunlar ortaya çıkacağını sanıyorum. İller bankası imar planının yapılmasında aracıdır. Parasını Banka verir ve İmar Planı ihalesini yapar, İhaleyi alan Plancıyla ilgili Belediyenin beraberce imar planın yapılmasını sağlar. Burada garibime giden İller Bankası yetkilisinin planın içine birebir sokulması ve bir bilen durumuna getirilmesi. Böyle bir durumu ilk görüyorum.

Başkan Teknik Biri Değildir

Belediye Başkanımızı tenzih ediyorum. Teknik biri değildir, ilgili çalışanlarına güvenmek ve inanmak durumundadır. Bu iyi niyetle de Bizleri komisyona dahil etmiştir. Ama bu komisyona Belediyede Planla ilgilenen çalışanları fazla itibar etmemiş ve sonuçta  abartılı durumlar ortaya çıkmıştır.

Belediyemiz Ülkemizdeki örnek belediyelerden bir tanesidir. Bu türlü sorunları aşabilecek kapasiteye sahip ve Gerze nin menfaatleri doğrultusunda elinden gelen en iyisini  yapmaya çalışan Belediye Başkanına sahibiz. Sorunların üstesinden  gelineceği inancındayım''



Önlem Alınmazsa İlçenin Tek Dinamik Sektörü Olan İnşaat Sektörü Çökecektir

 İlçemiz Müteahhitlerinden Olan ve Eski Belediye Meclis Üyesi Sadık Zor İse Düşüncelerini Şu Şekilde Dile Getirdi;

"İmar Planındaki yeni uygulama ile Müteahhitten ziyade mal sahipleri burada maduriyet yaşamaktadır. Bundan sonra müteahhitler olarak bizler ne yapabiliriz onu bilemiyorum ama belediye bu konuda dik durmalı ve eski uygulamayı devam ettirmeli, inşaat sektörünün zarar görmesinin önüne geçmelidir. Aksi takdirde ilçenin tek dinamik sektörü olan inşaat sektörü de çökecektir. "


Bizleri ve Müşterilerimizi Mağdur Eden Bir Karar

Çağla Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Halil Beşli ise düşüncelerini ise şu şekilde dile getirdi;
"12 Yıldır Gerze'de müteahhitlik yapıyorum. Bizler inşaat yapmaya başladıktan sonra belediye yetkililerden imar bilgisi alarak mimara kat çalıştırması yaptırıyoruz. Ardından ise belediyeden alınan imar kararını onaylatıyoruz.  İmar planını aldıktan sonra ise vatandaşla notere giderek anlaşmayı yapıyoruz. Yani imar projemiz bittikten sonra müşteriyle inşaat başlamadan satış işlemlerimiz gerçekleşmiş oluyor. Sonuç olarak belediyeden aldığımız imar kararına göre topraktan satışı gerçekleştiriyoruz ve henüz inşaatımız bitmeden satışlarımız gerçekleşmiş oluyor. Böyle bir imar kararı sonrası bizler satışını yaptığımız evlerle ilgili müşterilerimize ne cevap vereceğiz? Bu bizlerin açısından ciddi bir mağduriyet meydana getirdi. Hem arsa sahibine hem bize hem de sattığımız müşteri açısından büyük bir sorun ortaya çıkıyor."

Belediye Meclisi, yasaların üzerinde değildir

İlçemizde faaliyet yürüten mimar ve müteahhitlerin açıklaması sonrası bilgisine başvurduğumuz Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ise şu ifadeleri kullandı;

"Türkeli Belediyesi'nin imar planı ile ilgili yaşadığı sıkıntılardan örnekler vererek Gerze Belediyesi olarak İmar Kanunun gerektirdiği doğrultuda hareket ediyoruz. Türkeli, Ayancık, Erfelek ve Gerze Belediyesi olarak 1,5 aydır teftiş geçiriyoruz. Türkeli Belediyesi'ne 300 Bin TL ceza kesildi ve savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Cezanın sebebi imar planında kafalarına göre kat artırımı yapmaları ve belediye meclisinde onaylayarak uygulamaya koymaları. 5-6 yıl boyunca kendi yaptıkları imar planını uyguluyorlar. Hiç bir yere bildirmemişler, bakanlıktan onaylatmamışlar. Kısacası İmar Kanuna uymadıkları için ceza yediler'' diyerek Gerze Belediyesi'nin İmar Kanunun gerektirdiği şekilde hareket edeceğini bir kez daha sözlerine ekledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ''Kaks'ları uygulamak zorundasınız'' talimatı verdi

2011 yılında belediye meclisinde bir karar alındı. Bu karara göre ''Kaks'' (Kat Alanı Kat Sayısı) uygulamama konusunda görüş birliğine varıldı. Merdiven boşlukları, çıkmalar, çatı katı, asma kat gibi yerler mevcut alandan düşülsün dedik. Bunun üzerine hem yer sahibi hem mütahitler 2-3 daire kazanmış oldu. Bu sayede fiyatlar fahiş fiyatlara çıkmamış oldu. Yer sahipleri mağdur olmasın fiyatlar yükselmesin diye böyle bir karar aldık ve beş yıldır uyguluyorduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı buna dur dedi ve KAKS'ı uygulamak zorunda olduğumuzu söyledi. Kaks'ların mevcut alandan sayılmasıyla bazı sorunlar oluştu. Özellikle mütahitler sözleşme yaptıkları için mağdur oldular. Temel atmadan satış gerçekleştirmişler. Mimara çizdirdikleri proje üzerinden yaptıkları sözleşmelerin resmi ve yasal dayanağı yok. Buradaki sorumluluk mimarlara aittir.

Bizim Şehir Plancımız Türkiye'de Bir Numara

Kanunları son derece iyi bilen ve Türkiye'deki  başarılı şehir plancılarından bir tanesi ile çalışıyoruz. Ayrıca Planlar sadece İller Bankası ve yüklenici firma tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiyor. Kanun gereği aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı gerekiyor.

Biz planlarımızı şeffaf ve herkesin müdahil olduğu ve görebildiği şekilde yapıyoruz

Türkiye'nin hiçbir yerinde bizim yaptığımız gibi plan yapılmıyor. Belediye meclis üyeleri, iller bankası yetkilileri, mühendisler, mimarlar, halktan insanlar çağırılarak imar planı yapılmıyor. Hep kapalı kapılar ardında yapılıyor. Vatandaşın hakkını koruyabilmek için biz planlarımızı şeffaf ve herkesin müdahil olduğu ve görebildiği şekilde yapıyoruz."

Seda ŞengülSeda Şengül