ALLERJİ

ALLERJİ
03 Şubat 2011 Perşembe 18:01

Gözle görülmeyen, çevre şartlarına dayanıklı, sıcak ve nemli ortamlarda kolayca çoğalan ev tozu akarlarına karşı alerjisi olanların, temizlik konusunda son derece hassas olması gerekir. En önemli ev içi alerjenler mikroskobik canlılar; ev tozu akarlarıdır. Kene ve örümcek ailesinden olan ev tozu akarları (mite) alerjik hastalıklara neden olmaktadır.

Akarların vücut proteinleri ve dışkıları alerji yapıcı özelliktedir, akar alerjenleri yastık, yatak, halı ve kumaş kaplı mobilya gibi toz tutan ev eşyalarında yüksek oranda bulunur.

Ev tozu akarlarının solunum yolu ile alınması, hastada alerjik yakınmaların başlamasına neden olur. "Akarlar insan deri döküntüleri ile beslenmektedir ve insanların bulunduğu ortamlarda yaşar. Kişi akarlara karşı duyarlı ise sorun oluşturan canlılardır. Klasik ev haşere ilaçları akarları öldürmemektedir. Bu canlıların neden olduğu alerjiden korunmak için sonderece temiz olmak gerekir."Akarların evden tamamen temizlenmesi zorludur. Ancak, etkili temizlik önlemleriyle akarlara maruziyet azaltılır. 

Yatak odasında; akar alerjisi olan bir kişi ömrünün 3'te birini milyarlarca mite barındıran bir yastık ve yatak üzerinde geçirmektedir. Bu canlılarla mücadele yatak odalarında yoğunlaştırılmalıdır. Yastık kılıfı, çarşaf ve nevresimler her hafta yüksek ısıda yıkanmalıdır. 55 derece üzerindeki ısılarda yıkamak hem alerjeni uzaklaştırır, hem de akarları öldürür. Yatak odasında nem oranını azaltacak klima ya da diğer nem azaltıcılar kullanılabilir. Giysiler daima elbise dolabında muhafaza edilmeli ve elbise dolabının kapakları kapalı tutulmalıdır. Halılar akarlar için uygun bir barınma ve çoğalma ortamıdır. Yatak odasındaki halı mutlaka kaldırılmalıdır. Mümkün değilse daha az toz tutan, daha kolay temizlenebilen ve yıkanabilen kısa tüylü kilim türü yer örtüleri kullanılmalıdır. Vinil ya da linoleum (muşamba benzeri) gibi kolay temizlenebilen ve üzerinde toz tutmayan yer döşemeleri de tercih edilebilir. İçi doldurulmuş oyuncaklar özellikle çocukların yattıkları odadan uzaklaştırılmalıdır. Vakumladığı havadaki alerjik parçacıkların ortam havasına karışmasını önleyen özel sulu sistem elektrikli süpürgeler de tercih edilebilir.

Çocuklarda sadece gece oluşan öksürüklerin kaynağı genelde allerji yatkınlığı ve yattığı odada maruz kaldığı allerjenlerdir. Bazı çocuklarda gece öksürüğü ile gece meydana gelen dispne ( nefessiz kalıp uyanma ), bazılarında ise vücudun belli bölgesinde 'mesela allerjenli yastıkla maruziyet sonrası yüz bölgesinde ' kızarıklık oluşmuş şekilde sabah kalkarlar.

Erken yaşta allerji tanısı konulan ve bu etkenlerden uzaklaştırılan çocuklar ileri yaşlarda allerjik bronşit, astım ve astım bronşit gibi hastalıklardan da kurtulmuş olacaktır.

 SAĞLIKLI GÜNLER...

 Dr.AYTAÇ AKIN

 İletisim İçin : [email protected]


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
RAMAZAN OSMA - 13 yıl önce
sağlık konularıyla bizleri bilgilendirdiği için sevgili doktorumuza teşekkür ediyorum. Gayet donanımlı , vakur ve sıcak kanlı olan doktorumuza her alanda başarılar diliyorum.