KEÇİ GRİBİ

KEÇİ GRİBİ
15 Şubat 2011 Salı 21:01

Her sene olduğu gibi bu senede virüslerden kaynaklı viral üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir.

Bazıları hastalığı biraz burun akıntısı, hafif boğaz ağrısı, hafif kırgınlıkla ayakta atlatabilirken, bazıları da, yüksek ateş, öksürük, kas ve eklem ağrıları ile yatakta hastalığı geçirir. Hastaneye kaldırılmak zorunda olanlar bile olabiliyor.

Bu enfeksiyonun sebebi solunum yolları virüsleri. Bu virüslerin 300’ den fazla türü var; grip virüsleri de bunlardan. Bulunduğumuz günlerde bu salgına sebep olan virüs bilinmiyor, fakat son zamanlarda yaygın bir kanı olarak “keçi gribi” olarak adlandırılmaya başlandı. Her yıl artan grip salgınlarına kuş, domuz, at gibi isimler verilmesinden istifade ederek bu seneki salgının ismini “keçi” olarak adlandırdılar.

Gerçek keçi gribi hastalığı ise Q ateşi ( Quesland ateşi ) olarak tıpta ismi geçmektedir. Gerçek keçi gribi hastalığı geçen sene Hollanda, Almanya ve Belçika’da salgına dönmüş ve birkaç bin insan hastalanıp bunlardan altı kişisi ölmüştür.

Hastalığın sebebi başta keçiler olmak üzere koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanlarda bulunan “Coxiella burnetti” ismindeki bir bakteridir. Bakteri keneler aracılığıyla da hayvandan hayvana taşınabilmektedir.

Bakteriler en çok hayvanın süt, idrar, dışkı, plasentasında bulunur ve insanlara solunum yoluyla veya çiğ sütün içilmesiyle bulaşır. Bulaşma için tek bir bakterinin alınmasının bile yeterli olduğu kabul edilir. İnsandan insana, kan ve deri yoluyla bulaşma mümkündür, ancak çok ender olarak rastlanır. Hastalığın kuluçka süresi 10-40 gün arasında değişir.

Veteriner, tabakhane, süthane, mezbaha çalışanları gibi hayvancılıkla yakın ilişkisi olan mesleklerde daha fazla görülür. Q ateşine, kırsal alanda, özellikle ilkbahar mevsiminde evcil hayvanların doğum zamanlarında daha çok rastlanır.

Hastalık ani olarak yüksek ateş, titreme, baş ve kas ağrıları, halsizlik gibi grip benzeri bir tablo ile başlar ve birkaç hastada zatürre gelişir. Çoğu zaman kuru bir öksürük vardır. İltihaplı veya kanlı balgam ve göğüs ağrısı da olabilir.
Hastaların bir kısmında hepatit gelişebilir. Karaciğer ağrılı ve büyümüştür, sarılık da görülebilir. Enfeksiyondan aylar sonra, özellikle aort kapaklarını tutan, antibiyotiklere dirençli ve ölüm oranı yüksek olan bir iltihap da gelişebilmektedir.
Tedavi edilmeyen hastalar kendiliklerinden iyi de olabilirler. Karaciğer tutulumu ve kalp zarı iltihabı olan hastaların gidişatı kötüdür. Akciğer röntgeninde zatürre bulguları vardır. Karaciğer enzimleri yükselmiş olabilir. Hastalığın teşhisi kanda bakteriye karşı oluşan antikorların ölçülmesiyle konur. Tedavisinde, tetrasiklin, kloramfenikol ve kinolon grubu antibiyotikler kullanılır.

Kuş gribi denildiği yıl tavuk piyasası kötü etkilemişti, yumurta dahi satılamamıştı. Ya bu yıl ....?

SAĞLICAKLA  KALIN ...

Dr. Aytaç AKIN

İletisim icin: [email protected]


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
gerzeli - 13 yıl önce
Dr AYTAÇ AKIN' ın SAĞLIKLA İLGİLİ VERDİĞİ BİLGİ VE YORUMLARI ÇOK GÜZEL.. ÇOK SADE BİR DİLLE ANLATMIŞ. ÖNERİ VE HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI İÇİN VERDİĞİ BİLGİLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ. İNŞALLAH DEVAM EDERSİNİZ.