Son Nefesine Kadar Siyaset Yaptı

Dün televizyon karelerine Eski Başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr Necmettin Erbakan’ın 11.40 da hayata gözlerini yumduğu yansıdı.
Bugün ebedi aleme hicret eden aslında Cumhuriyet Tarihinde yetişmiş olan sayılı liderlerden birisiydi.
29 Ekim 1926’da Sinop’ta doğan Erbakan hoca Kayseri’deki ilk, orta öğrenimin ardından 1948’de İTü Makine Mühendislik Fakültesini bitirmiş olup, akademik yaşamını 1965 yılında Profesör olarak noktalamıştır.
- Erbakan, 1968’de Odalar Birliği Sanayi Dairesi Başkanlığı
- 1969 seçimlerinde Konya’dan bağımsız olarak adaylığını koydu ve seçilerek TBMM’ye girdi.
- 24 Ocak 1970’de Milli Nizam Partisi’ni (MNP) kurdu.
- 11 Ekim 1972’de kurulan Milli Selamet Partisi (MSP) ise Erbakan başkanlığında girdiği 1973 seçimlerinde 51 parlamenterle TBMM’ye girdi. MSP-CHP koalisyonunda Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Erbakan, bu hükümetin 1974 yılı başında bozulmasının ardından kurulan dörtlü koalisyonda da yine Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomik Kurul Başkanlığı görevlerini üstlendi.
- 19 Temmuz 1983 tarihinde kurulan Refah Partisi’nin 11 Ekim 1987 tarihinde yapılan kongresinde oybirliğiyle Genel Başkanlığa seçildi.
- 28 Haziran 1996’da Başbakan olarak RP-DYP koalisyon hükümetini kurdu.
- Bundan 14 yıl önce DYP İle kurduğu Refah - Yol koalisyon Hükümeti’nin Başbakanı iken 28 Şubat 1997’de yapılan post modern bir muhtıra ile iktidarı devretmişti.
- Yüksek Mahkemenin RP’nin kapatılmasına ilişkin kararı ile birlikte Erbakan’a 5 yıl süreyle siyasi yasak getirildi. 5 yıllık siyasi yasağı Şubat 2003’te sona eren Erbakan, 11 Mayıs 2003’te Saadet Partisi1. Olağan Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlığa seçildi.
İşte hayatının her bir kademesi renkli geçen hocamızla ilgili birkaç anımı sizlere anlatmak istiyorum.
Erbakan hocamı ilk defa İsviçre Davos’ta İslam Dinarı tanıtım toplantısında yakinen görmüş ve bir gazeteci olarak söylemlerini büyük bir ilgiyle dinlemiştim.
Toplantıda Erbakan hocam İslam aleminin ortak para birimi hayalini (İslam Dinarı) tanıtarak, onların birlik beraberliğinin, huzurunun sağlanabilmesi üzerine düşüncelerini aktarmıştı. İşte bu söylem basında büyük bir yer tutmuş günlerce İslam Dinarı düşüncesi basında tartışılmıştı.
İşte bu toplantı esnasında da kendisini yine büyük bir hayranlıkla izlemiştim.
Erbakan, farklı düşünce tarzıyla ve pratik zeka yapısıyla her dönem iz bırakmış gerçek bir liderdir.
Konuşmalarıyla, bilgisiyle herkesi kendine hayran bırakabilen bilhassa Karma Ekonomi Modeli veya havuz sistemi ile teknik adamlığının yanında ekonomik arenada da farkını hissettirmişti.
Türkiye’nin ilk yerli arabasını Eskişehir Demir yolları atölyesinde "DEVRİM OTOMOBİLİ" adıyla imal eden kişi yine Erbakan’ı rahmetle yad etmeden geçemeyeceğim
Evet, bugün Milli Görüş ve Adil Düzen felsefesini ortaya atan ve yüz binleri peşinden sürükleyebilen Sinop doğumlu hemşerimize Allahtan Rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum
İlgili Galeriler