Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 17-07-2022 20:17   Güncelleme : 18-07-2022 08:29

Geleneksel 55. Dikmen Yağlı Güreş Festivali Yapıldı

Dikmen Yağlı Güreşleri ve Sırık Kebabı Kültür Festivali Büyük Bir Katılımla Sona Erdi

Geleneksel 55. Dikmen Yağlı Güreş Festivali Yapıldı

Karadeniz'in Kırkpınar'ı olarak bilinen 55. Dikmen Yağlı Güreşleri ve Sırık Kebabı Kültür Festivali büyük bir katılımla gerçekleşti.

291 güreşçinin katıldığı müsabakalara güreş severlerin katılımı çok yüksek olurken, Baş Pehlivan 661. Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde ikinci olan Durağanlı Mustafa Taş, ikinci Menderes Saltuk, üçüncü Ahmet Serbest ile İbrahim Çoraman oldu.

Ayrıca Küçük Orta Boy' da Ramazan Kaban' ın sponsor olduğu Kabanlar köyü güreşçilerinden Gerzeli Niyazi Akgün Birinci oldu. 

Kırkpınar Cazgırlarından Kemal Karga, Manisalı Şerif Ali, Necmettin Yaşar ve Samsun Bölgesi cazgırlarından Kemal Kester’ in sunuculuğunu yaptığı, Adil Yiğit Ve Mustafa Yiğit' in koordine ettiği Dikmen Yağlı Güreş Festivalinde güreşlerde dereceye girenlere ve sponsorlara plaketleri protokol tarafından takdim edildi.

İçişleri Bakanı Soylu, telefonla bağlandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dikmen Yağlı Güreşleri ve Sırık Kebabı Festivaline canlı telefon bağlantısıyla katılarak Dikmenlileri ve güreş severleri selamladı. Soylu, telefon bağlantısında selde zarar gören Dikmen köprüsü için düğmeye bastıklarının müjdesini verdi.

Kurulan stantlarla panayır havasında geçen festivale, Sinop ve çevre illerden birçok kişi akın etti. Festivale katılım sağlayan yaklaşık 5 bin kişi güreşe ve sırık kebabına doydu.

Yağlı Güreş ve Sırık Festivaline katılan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş katılımcıların geçmiş bayramlarını kutlayarak başladığı konuşmasında: “pehlivanlarımızın hepsi bizim, onlar bu vatanın evlatları, bu vatanın yiğitleri. Ama Sinoplu güreşçi Mustafa Taş’ ı ekran başında izlerken müsabakası bittikten sonra aradım, dedim ki: “yiğidim, sen abdest alarak o er meydana dualarla çıktın ya, işte bizim en büyük gururumuz odur” dedim. Çünkü biz biliyoruz ki bu ülkede inançlarımızla, değerlerimizle, medeniyetimizin bize verdiği güçle ayakta kalabiliyoruz. Önümüzdeki yıl kırk pınarda Mustafa Taş pehlivanımızdan, Sinop yiğidimizden Sinop’ a büyük bir müjdeyle dönmesini bekliyor ve dua ediyoruz.

15 Temmuzun yıl dönümündeyiz, hain darbe girişiminin yıl dönümündeyiz. Şundan emin olun, Allah’ ın izniyle bu millet hiçbir şekilde köle edilemeyecek, bu ülke esarete mahkûm edilemeyecek, gölgesine sığındığımız al yıldızlı bayrağımız gönderde olduğu sürece, her an karşımızda olan minarelerden ezan sesi dinmediği sürece bu milleti kimse mağlup edemeyecek.

Cumhuriyet’ imizin 100. Yılında 2023’ te büyük Türkiye, güçlü Türkiye ülkümüze milletçe, el ele birlik ve beraberlik içerisinde kararlılıkla yürüyeceğiz” diye konuştu.

Güreşin milli birliğimiz ve milli duruşumuzun Dünya’ ya nam salmış en önemli örneklerinden olduğun söyleyen Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, “güreş sporu Türk milletinin gücünü, adaletini ortaya koyan, tüm Dünya’ ya Türk’ ü anlatan bir spor dalıdır.

Güreşçilerimiz peşrev çekerken dahi üç defa sağ elini toprağa, dizine, ağzına ve başına götürürler. Sadece peşrevdeki bu hareket dahi “ey pehlivan; gücünle, ustalığınla mağrur olma. Topraktan geldin, yine toprak olacaksın. Güç, kuvvet yüce Mevla’nın bir emaneti manasındadır” diyerek “bu sporu en ince ayrıntısına kadar bilmeli, bu ata sporunun öylesine bir spor olmadığını bütün cihana anlatmalıyız” dedi.

Dikmen Kaymakamı Feyza Nur Kılıç, güreş organizasyonuna katılım sağlayarak ilçeye gelen misafirlere ve Dikmenlilere teşekkür ederek başladığı konuşmasını, “55. Düzenlenen Dikmen Yağlı Güreş ve Sırık Kebabı Festivali için toplandığımız bugün gibi geleneklerimize sahip çıkarak birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin daim olmasını temenni ediyorum. Bu kültürün yaşatılmasına vesile olan herkese teşekkür ediyorum. 661. Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivanlık yarışında 2’ nci olarak Sinoplu hemşehrilerimizi gururlandıran Mustafa Taş’ ı tebrik ediyorum. Er meydanında mücadele eden tüm güreşçilerimizi kutluyor ve başarılar diliyorum” şeklinde sonlandırdı.

55. Dikmen Yağlı Güreşleri ve Sırık Kebabı Kültür Festivaline katkı sunan herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Dikmen Belediye Başkanı Adnan Acar, Dikmen’in Kırkpınarını ve Sırık Kebabı Festivalini daha ileriye taşımak amacıyla her yıl bir önceki yılı geride bırakarak daha güçlü ve güzel festivaller düzenlemek için çalışacaklarını söyledi. Acar, festivale katılım sağlayan herkesle birebir ilgilenerek katılımcıların büyük takdirini topladı.

Sporun kardeşlik olduğunu belirten CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, “ bunun en güzel örneğini bugün Dikmen‘de görüyoruz. İnsanlarımız sağcı, solcu demeden, kimseyi kimseden ayrıştırmadan bugün burada hoşgörü içinde, birlik, beraberlik içerisinde” diyerek emeği geçen herkesi tebrik etti.

55. Dikmen Yağlı Güreş Festivaline AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Dikmen Kaymakamı Feyza Nur Kılıç, Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, Ak Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, Sinop İl Jandarma Komutanı J.Kd.Albay Ferhat Kuran, Sinop İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, Sinop İl Genel Meclis Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Dikmen Belediye Başkanı Adnan Acar, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun, Saraydüzü Belediye Başkanı Hasan Peker, AK Parti Bağcılar Belediye Başkanı Rüstem Tüysüz, SİNDEF Genel Başkanı Hasan Dalkıran, AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Akdeniz Bölgesi Osmaniye İl Koordinatörü Rasim Erdoğmuş ile çok sayıda güreş sever vatandaş katılım sağladı.

AdminAdmin