Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 17-05-2019 10:02   Güncelleme : 22-05-2019 17:05

O eşsiz eser Gerze’de yazılmış

Türk Sanat Müziği denilince ilk akla gelen ve dillerden düşmeyen eşsiz eser “Nasıl Geçti Habersiz” isimli şarkı Gerze’de yazılmış

O eşsiz eser Gerze’de yazılmış

Yıllardır radyolardan, televizyon ekranlarından duyduğumuz bazen de mırıldanarak melodiye eşlik ettiğimiz; “Nasıl Geçti Habersiz, O güzelim Yıllarım. Bazen Gözyaşı oldu, Bazen içli bir şarkı” sözlerinin yazarıyla alakalı tarihe ve sanata duyduğu ilgisiyle tanıdığımız birçoğumuzun Avukat abisi, birçoğumuzun da İsmail abisi Av. İsmail Hakkı Gülenç ile kısa bir söyleşi yaptık.

Bu şarkıyla alakalı birçok Gerzelinin bilmediği gerçekleri Gülenç’in ağzından dinledik.

Gülenç konuşmasına şu şekilde başlıyor; “1956 yılı Mayıs ayının 24’ü, Gerze 13 Şubat 1956’da genel Yangın felaketi geçirmiş, Şirin Gerze gitmiş, yerine hüzünlü Gerze olmuş. Mağdur olmuş insanlar Kızılay’ın gönderdiği çadırda kalmakta, Gerze’nin en zengini de, en fakiri de Aşçı Arif Kocabaş’ın pişirdiği yemekle karınlarını doyurmaktaydı.

İnsanlar yaralarını sarmaya çalıştığı o dönemde Gerze’ye 10 Mayıs 1928 Eskişehir doğumlu Ankara Mülkiye Mektebi Mezunu, Nihat Aşar Gerze Kaymakam’ı olarak atanmış ve iki yıl süreyle Gerze’de görev yapmıştır.

Aşar, Gerze’de görevini yerine getirirken bir yandan da şiir yazmaktaydı. O yıllarda, Hurmadibi mevkiinde bülbül sesleri arasında, sular cılız akıp yere tek tek düşerken “cim cim” diye ses çıkartırken, günümüzde büyük bir beğeniyle dinlenen, söylenen “Nasıl Geçti Habersiz, O güzelim Yıllarım. Bazen Gözyaşı oldu, Bazen içli bir şarkı” diyerek devam eden bu şarkı sözlerini yazmıştır.

Aşar yazmış olduğu bu şiirini şarkı yapması için Bestekâr Teoman Alpay’a gönderir. Ancak Teoman Alpay o kadar yoğundur ki Cim Cim diye tabir ettiğimiz noktada yazılan bu şiiri yıllar sonra şarkıya dönüştürmüştür.”

Yıllar sonra bizlerle bu anıyı paylaşan Hemşerimiz Av. İsmail Hakkı Gülenç’e teşekkürlerimizi iletir, 13 Şubat 2005 günü hayata gözlerini yuman, eski Gerze Kaymakamı Nihat Aşar beyi bizlerde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.

Seda ŞengülSeda Şengül