Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 27-04-2018 10:14   Güncelleme : 27-04-2018 10:18

Şair Ahmet Muhip Dıranas Erfelek'teki köyünde anılacak

Türk şiirinin önemli isimlerinden Ahmet Muhip Dıranas için, Erfelek ilçesinde ki köyünde yarın anma programı düzenlenecek

Şair Ahmet Muhip Dıranas Erfelek'teki köyünde anılacak

Hece vezninin önemli temsilcisi ve ‘Fahriye Abla’ şiirinin sahibi Sinoplu ünlü şair Ahmet Muhip Dıranas, ölümünün 38. yılında Erfelek ilçesinde kendi ismini taşıyan köyünde anılacak.

Salı Köyü ve Ahmet Muhip Dıranas Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği öncülüğünde, İstanbul Erfelekliler Derneği, Sinop Dernekler Federasyonu ve Erfelek Belediyesinin katkılarıyla yarın (28 Nisan Cumartesi) ünlü şairin evinin önünde gerçekleştirilecek olan programa katılımın yüksek olması bekleniyor.

Salı Köyü ve Ahmet Muhip Dıranas Köyü Derneği Kurucu Başkanı ve Sultangazi AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ertan Öztürk, tüm Sinopluları etkinliğe davet ettiklerini söyledi. Bu zamana kadar önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Öztürk, köyün adını geçtiğimiz yıllarda değiştirerek ünlü şairin isminin verilmesini sağladıklarını belirtti. Ertan Öztürk, "Bu köyün mutlaka Ahmet Muhip Dıranas köyü olması lazım dedik. Çünkü ünlü şairimiz bu köyde doğmuş. Adı verilirse kalıcı olur dedik. Sağ olsunlar dönemin Valisi Yavuz Selim Köşger ve İl Genel Meclisimiz olur verdiler ve köyün adı değişti. Ünlü şairimiz ile ilgili Beyazıt Kütüphanesinde panel düzenlendi. Evin müze yapılması için kamulaştırılması çalışması başlatıldı. Bölgemizin önemli değeri olan Ahmet Muhip Dıranas'ın adının ve doğduğu mekanın yaşatılması için çalışmalarımız sürecek" dedi. 

AHMET MUHİP DIRANAS KİMDİR?
1909 yılında doğan A. Muhip Dıranas, ilk öğrenimini Sinop'ta, orta öğrenimini Ankara Erkek Lisesi'nde tamamladı. 1930-1935 yılları arasında Ankara'da Hakimiyeti Milliye Gazetesi'nde çalışırken, bir yandan da Ankara Hukuk Fakültesi'ne devam etmekte olan Dıranas, öğreniminin 2. sınıfındayken okulundan ayrılarak İstanbul'a yerleşti. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne girdi. Güzel Sanatlar Akademisi'nde Kütüphane Müdürlüğü yaptı. 1938'de yeniden Ankara'ya dönen Dıranas, 1946 ve 1949 yılları arasında Çocuk Esirgeme Kurumu Neşriyat Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Aynı dönemlerde Vatan Gazetesi'ne günlük fıkralar da yazan Dıranas, 1950 seçimlerinde Demokrat Parti'den Milletvekili adayı gösterildi, fakat kazanamadı. 1957-1960 yılları arasında Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanlığı görevini yürüten ve Anadolu Ajansı ile İş Bankası yönetim kurulu üyeliği de yapan şair, bundan 20 yıl önce 21 Haziran 1980 yılında Ankara'da hayata gözlerini yumdu. Dıranas vasiyeti üzerine Sinop'a defnedildi. Sinoplu şairin en ünlü şiiri ise küçük yaşta etkisi altında kaldığı komşusu için yazdığı "Fahriye Abla" şiiri olarak biliniyor.

Kaynak Vitrin Haber

Seda ŞengülSeda Şengül