Röportajlar
Giriş Tarihi : 04-03-2012 11:03   Güncelleme : 04-03-2012 11:03

Yalıtım=Tasarruf

Yıllık 3 Milyar Dolar Kaybımız Var

Yalıtım=Tasarruf
Cafer Sadık Dolgun ‘Yüksek İnşaat Mühendisi’  içimizden birisi öz ve öz Gerzeli. Gerze’de 20 yıldır İnşaat sektörünün çeşitli alanlarında faaliyet göstermekte, özellikle Su ve Isı Yalıtımı konularında teknik olarak söz sahibidir.

 

Gerzeninsesi Gazetesi olarak her geçen gün ısınma ve serinlemedeki enerjinin maliyetinin artması insanlarımızı yalıtımlar konusunda arayışa itmektedir. Bizlerde bu noktada ilçemizi ısı yalıtımı ile tanıştıran, bu sektöre ön ayak olan Cafer Dolgun’la yalıtımın gerçekten gerekli olup olmadığı konularında bilgisine başvurduk.



Dolgun, bizlere en ucuz enerji, harcanmayan enerji olduğunu savunarak, bize nasıl tasarruf edebileceğimizi açıklayarak sözlerine şu şekilde devam etti:

Isı yalıtımını açıklayacak olursak kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak, daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında ısı geçişini azaltarak daha az maliyetle daha fazla tasarruf elde edilebileceğini söyledi.



Isı yalıtımın faydalarını açıklayacak olursak ısı yalıtımı veya serinlemek amacıyla yaptığımız harcamalarda %50’ye varan tasarruf edilebileceğini ifade ederek, enerji tasarrufunun yanı sıra evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğunlaşmayı da önlediğini kaydetti.



- Isı yalıtımı binaların nerelerine yapılır

 1.    Binaların çatı ve duvarlarına
2.    Toprak temaslı mahallere
3.    Katları ayıran döşemelere
4.    Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına
5.    Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılır.




- Bunun yanı sıra özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılabilir, yazın ise binaya güneş ısısı girişi sınırlandırılabilir.


- Isı yalıtımın nasıl yapıldığına gelecek olursak; evlerimizin çatı döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzeme uygulamasıyla yapılır.

Ayrıyetten pencerelerde de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır.

- Isı yalıtımı binanın içinden veya dışından uygulana bilir.

-          Isı yalıtımın maliyeti bina maliyetinin %2 ile %5 arasındadır.

-          Isı yalıtımı için yapılacak olan harcamaların sağlanan enerji tasarrufu 2 veya 5 yıl içerisinde kendisine geri döner.

-          Isı yalıtımında kullanılan süre yapının ihtiyaçları, büyüklüğü ve yalıtım uygulamasında çalışacak kişi sayısına göre belirlenir.

Genel olarak ısı yalıtımı orta büyüklükteki  bir bina için 1 ile 4 hafta zaman zarfında uygulanır.


Isı yalıtımın tüm konutların standart ve yönetmeliklerle uygun olarak yapılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf yapılabileceğini sözlerine ekledi.

AdminAdmin