Sağlık
Giriş Tarihi : 19-07-2018 10:19   Güncelleme : 19-07-2018 11:17

Aşırı sıcaklara dikkat!

Gerze Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Orbay Tutku Seren, sıcaklardan zarar görmemek için uyarılarda bulundu

Aşırı sıcaklara dikkat!

Mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar aşırı nemin etkisiyle ciddi sağlık sorunları oluştururken, dikkat edilmediği takdirde hayati tehlikeye varan boyutlara ulaşabiliyor.

Günden güne artan sıcaklıklar birçok olumsuzluğa da neden oluyor. Gerze Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Orbay Tutku Seren, sıcaklardan zarar görmemek için uyarılarda bulundu.

Dr. Orbay Tutku Seren, " Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" dedi.

"Yaşlılar ve Çocuklara Dikkat"
Dr. Orbay Tutku Seren aşırı sıcakların doğuracağı olumsuz etkilerden en fazla korunması gerekenlerin yalnız yaşayan 65 yaş üstü hastalar ile çocuklar olduğunu belirtti. Kendilerine bakabilecek durumda olmadıkları için sıcak havalardan kendilerini koruyamayarak hastalıklara yakalanabilirler.

Yine sıcak havalarda hamileler ve kronik hastalığı bulunan kişilerin dikkatli olması gerektiği doktorumuz tarafından söyleniyor.

"10.00-16.00 arası Dışarı çıkmayın"
Sıcaklardan korunmak için nasıl önlemler alınması gerektiği ile ilgili Dr. Orbay Tutku Eren açıklamalarda bulundu.

- Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
- Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat edilmelidir.
- Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem(en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.-Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
-
Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.- Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.-Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

Aşırı sıcaklarda nasıl beslenmeliyiz?
Aşırı sıcaklarda nasıl besleneceğiz sorusunun cevabını da yine Dr. Orbay Utku Seren'den aldık. Doktorumuza göre bu sıcak havalarda en az 2-2,5 litre su içilmelidir.

Kahvaltıda az yağlı peynirler taze sebzeler bulunmalıdır. Kafeinli içecekler yerine bitki çayları tercih edilmelidir. Kızartmalardan kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel yağ kullanılmalıdır.
Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

Seda ŞengülSeda Şengül