Sağlık
Giriş Tarihi : 11-10-2018 16:48   Güncelleme : 11-10-2018 17:22

Birinci ve sekizinci sınıflar aşı oldu

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 1. ve 8. Sınıf öğrencilerine aşı yapıldı

Birinci ve sekizinci sınıflar aşı oldu

İlçemizdeki ilkokul birinci sınıflarda öğrenim gören öğrencilere yapılan 4'lü karma aşının (boğmaca, difteri, tetanoz, çocuk felci) ve 3'lü KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) ardından 8. Sınıf öğrencilerine de 11 Ekim Perşembe günü (bugün) tetanoz ve difteri aşısı yapılmaya başlandı.

İlk olarak Haşim ve Zehra Tarı Ortaokulu 8. Sınıf öğrencilerine yapılan aşı önümüzdeki günlerde Belören Ortaokulu ve Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu 8. Sınıf öğrencileriyle devam edecek.

Toplum sağlığı merkezi tarafından ilçemizde öğrenim gören 1.sınıf öğrencilerine toplamda 246 3’lü KKK ve 4’lü karma aşı yapılırken, 8.sınıf öğrencilerine ise 170 Tetanoz ve Difteri aşısı yapıldı.

Peki nedir bu tetanoz ve difteri aşısı?
Kuşpalazı olarak da bilinen difteri, Corynebacterium diphteriae bakterisinin solunum yolunda veya ciltte enfeksiyona yol açtığı, aşısı bulunmadan önce de özellikle 15 yaş altındaki çocuklarda tüm dünyada önemli bir ölüm nedeni olan hastalık olarak biliniyor.

Belirtiler
Difterinin solunum yollarını tutan tipinde, belirtilerin başlangıcı kademelidir. En sık belirtiler boğaz ağrısı, halsizlik, çok yüksek olmayan ateş ve boyunda ele gelen bezelerdir. Yutakta kızarıklık ile başlayan süreç, gri ve beyaz lekeler oluşmasına ve hastaların 1/3’ünde de yutak üzerinde bir membran (zar tabaka) oluşumuna doğru ilerler. Enfeksiyonun etkilediği yere göre geniz akıntısı, seste kabalaşma ve öksürük gibi solunum yolları ile ilişkili belirtiler görülür.

Tetanoz aşısı ise ilk kez Descombey tarafından 1924 yılında üretilmiştir ve güvenilirliği günümüze kadar çoktan kanıtlanmıştır. Ülkemizde tetanoz aşısı 1989 yılından itibaren çocukluk çağı aşı şemasında yer almaktadır.

Tetanoz için, basil türünden bakterilerin, hayvan ya da insan vücudunda bulunan, açık yaralardan bünyeye girmesiyle oluşan hastalıktır demek en doğru tanım olacaktır. Halk arasında kazıklı humma diye de bilinir. Çok ateşli ve tehlikeli bir hastalıktır. Vücutta hissedilen en belirgin özelliği kasların çok ağrılı bir biçimde kasılmasıdır. Nöbet geçirme ve vücudun kas katı kesilmesi de belirtiler arasındadır.

Hastalığa karşı yüzde yüz koruma sağlanabilmesi için her 10 yılda bir aşının yenilenmesi gerekmektedir. Tetanoz aşısının en büyük faydası ölümcül olan bu hastalığa karşı uzun yıllar koruma sağlamasıdır.

  

Seda ŞengülSeda Şengül