Sağlık
Giriş Tarihi : 05-04-2018 18:07   Güncelleme : 05-04-2018 18:27

"Erken teşhis hayat kurtarır"

Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, 1-7 Nisan kanser haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Erşan; “Birçok hastalıkta olduğu gibi kanser hastalığında da erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

"Erken teşhis hayat kurtarır"

Kanser hastalığının küresel bir sorun olduğunu ve her yaşta görülebileceğini belirten Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, tanı ve tedavisi hem tıbbı hem maddi açıdan meşakkatli bir süreci olan kanserin, aslında önlenebilir ve korunulabilir bir hastalık olduğunu söyledi. Erşan; “Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen, kişinin yaşam süresini önemli ölçüde kısaltan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olan "kanser hastalığı" ölümler arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alır” dedi.  

Alkol Ve Tütün Kullanımı Kanseri Tetikliyor 
Açıklamasında kanser hastalığının yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal, genetik faktörlere bağlı oluştuğunun altını çizen Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonların ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Erşan; “Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Kanser bir hücre hastalığıdır. Normal yapısı değişmiş hücrelerin anormal kontrolsüz çoğalması ve yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser, vücudun tüm doku ve organlarında gelişebilir. Kansere neden olan iki çeşit tümör vardır. Ortaya çıktıkları yerde kalan, etrafa ve uzak organlara yayılmayan tümörlere iyi huylu tümörler; ortaya çıktıkları bölgeden çevreye yayılan, kan ve lenf damarları ile uzak organlara giderek orada da hastalık yapan tümörlere de kötü huylu tümörler veya kanser denir. Dengesiz beslenme, sigara, alkol, çevresel kirlilik, besinlerdeki katkı maddeleri, çok fazla tuz tüketilmesi, uzun süre güneşe maruz kalmak, radyasyon, hepatit gibi virüslerin yol açtığı bazı hastalıklar ve genetik yatkınlık kanseri oluşturan başlıca nedenlerdir” diye konuştu. 


Kanserden Korkmayın, Geç Kalmaktan Korkun
Birçok hastalıkta olduğu gibi kanser hastalığında da erken teşhisin hayat kurtaracağını belirten Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, vatandaşlara kanserle mücadele konusunda kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM)’nde kontrollerini yaptırmaları çağrısında bulundu. Erşan; “Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı; hem erkek, hem de kadınlarda ise bağırsak kanseri geliyor. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak olan kanser taramalarıyla (muayene ve tetkiklerle) kanserin erken dönemde fark edilmesi mümkündür. Bu nedenle tüm dünyada her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak amacıyla çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. Kanser konusundaki temel hedefimiz toplumda farkındalığı sağlayarak, toplum bilincinin oluşmasını sağlamaktır. Kanserle mücadele konusunda KETEM’lerin (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) taramalara ve eğitimlere aralıksız devem etmesi verimlilikleri arttırmaktadır. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün her konuda desteğiyle KETEM’de Toplum Tabanlı Taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. KETEM’lerimizde “Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” prensibiyle 40-69 yaş kadınlara Meme Kanseri Taraması, 50-70 yaş kadın ve erkeklere Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanser Taraması ve 30-65 yaş kadınlara Rahim Ağzı Kanseri (HPV-DNA) Taraması yapılmakta ve aynı zamanda Sigarayı Bıraktırma Destek Tedavisi Programı danışmanlık hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir.  Sinop ilimizde KETEM Birimimiz Ada Mahallesi Ali Ökten Sokak no:2 Sağlık Lojmanları 1. Kat adresinde hizmet vermekte olup 30-69 yaş tüm vatandaşlarımızı KETEM' e ve Aile Sağlığı Merkezlerine kanser taramalarını yaptırmak üzere davet eder, Sinop Halkına saygıyla sunarım” dedi.

Seda ŞengülSeda Şengül